Ziua Logo
  Nr. 4164 de joi, 21 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Primarul Vanghelie si decaderea PSD
Horia MIHALCESCU 
-- Competitia pentru Bucuresti are sanse sa se transforme intr-o catastrofa pentru marile partide. La PSD, intrarea primarului Marian Vanghelie poate avea efecte negative pe cel putin doua planuri - slabirea semnificativa a organizatiei de Bucuresti si imaginea negativa pe care eventuala campanie a lui Vanghelie o va propaga in teritoriu, mai ales in Transilvania si Moldova.
Mesajul pe care candidatura lui Vanghelie pentru Primaria Bucuresti il va da in teritoriu va fi unul atat de dramatic, mai ales acum cand PSD se afla in opozitie si, in principiu, ar putea recupera electoral, incat efectul global va readuce PSD la nivelul lui 2007.
Chiar daca relatia dintre Geaona si Vanghelie este una foarte buna, este mai important pentru PSD sa ia decizii eficiente electoral, decat unele care tin cont de raporturile de putere din interiorul partidului, pentru a salva functia de manager a lui Geoana. In PD, Videanu si Murgeanu vin cu un portofoliu negativ de imagine si, chiar daca vor castiga, modul in care vor fi atacati va genera in teritoriu o imagine proasta. La nivel simbolic, PD si PSD sunt partidele care pot pierde cel mai mult la viitoarele alegeri locale. Democratii, pentru ca un esec dupa opt ani de domnie neintrerupta in Capitala le-ar taia din temelii elanul pentru viitoarele alegeri generale, iar PSD, pentru ca, daca va rata si in acest an, va atinge o contraperformanta greu de egalat - aproape 20 de ani de esecuri permanente in chiar Capitala Romaniei.
Cum va putea explica conducerea PSD propriilor activisti din teritoriu un nou esec la nivelul Bucurestiului, mai ales daca va pierde pe mana unui candidat nereprezentativ electoral pentru PSD? PSD mai are ceva de pierdut - slabirea competitiei dintre organizatii, punct castigat de mai toate partidele in ultimii ani. Ne-am obisnuit ca dupa ultimele scrutine, organizatiile neperformante sa-si piarda liderii, sub presiunea conducerii centrale. Dar ce faci atunci cand chiar organizatia ta din Capitala se situeaza mult sub media pe tara?
Liberalii, in schimb, nu au ce pierde, pentru ca nici nu au un complex fata de Primaria Capitalei, precum social-democratii, nici nu sunt asociati cu esecurile din ultimii opt ani de la nivelul administratiei bucurestene. Iar, pe deasupra, beneficiaza de inclinatia traditionala a electoratului bucurestean spre partidele de dreapta. In aceste conditii, Ludovic Orban va ataca cu curaj si are toate sansele sa obtina un scor bun pentru PNL. Si liderul PIN, Cozmin Gusa, este intr-o pozitie similara cu cea a lui Orban, fiind un candidat mai apropiat de gusturile bucurestenilor - educat, curajos, tanar si, in plus, cu experienta politica. Poate tocmai de aceea nu este intamplator ca Orban si Gusa sunt primii care si-au asumat candidatura la Primaria Bucurestiului, in timp ce restul partidelor inca se mai cauta.
O surpriza poate veni si dinspre conservatori care, daca vor intra in cursa cu Marius Marinescu (Bideu), proaspat "dezertat" din PD, vor crea mari probleme democratilor, pe modelul lui Mitica Dragomir din 2004. Atunci, Basescu a putut controla singur dezbaterea, pentru ca Geoana era "bruiat" insistent de candidatul PRM. Astazi, Geoana nu mai are nevoie de Mitica Dragomir, pentru ca isi "ecraneaza" singur partidul, prin sustinerea lui Marian Vanghelie pentru Primaria Capitalei, dar si cu neinspirata idee a suprapunerii alegerilor locale cu cele generale, care nu facea altceva decat sa sadeasca confuzie in electorat. Cum poti sa fii lider politic si sa confunzi electoral Capitala cu Sectorul 5? Si apoi sa te mai si arati uimit ca nu poti stopa caderea partidului in sondaje.
Rezultatele alegerilor din acest an pentru Primaria Capitalei, in mod cert vor depinde de capacitatea partidelor de a-si selecta candidatii, de marketingul politic pe care il vor dezvolta, atat pentru candidat, cat si pentru mobilizarea propriului electorat la vot, si, in ultimul rand de scorul politic al partidului in Bucuresti.
 Afisari: 865  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Cea mai mare greseala a PNL: desemnarea lui Orban drept candidat   de Baba Ali
Primarie   de Mona G.
marea prostie   de cosor ion
Cred ca..   de mirceamihai
Gusa e cel mai bun   de andad
A r h i v a
  Moscova nu mai da banchete    1 comentariu
  Colacul de salvare    2008-02-14
  Orban si Gusa, castigatori morali ai Primariei Bucuresti    2008-02-07
  Noua clasa politica a lui Traian Basescu    2008-01-31
 Top afisari / comentarii 
 Un iepuras scos din basca (3772 afisari)
 DNA la cimitir (3360 afisari)
 Serbia ridica poporul (1425 afisari)
 Apare rivalul lui Raul Castro (1398 afisari)
 Scandal Primaria Brasov -ANS (1351 afisari)
 Lui Demi Moore ii cade fata (3326 afisari)
 ULTIMA ORA: A luat foc Belgradul (2434 afisari)
 ULTIMA ORA: Rusia felicita Romania pentru ca nu a recunoscut independenta Kosovo (2177 afisari)
 Mutu acuzat in Italia! (2102 afisari)
 SUA: O femeie a fost batuta cu bestialitate de un politist (1926 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.83259 sec.