Ziua Logo
  Nr. 4163 de miercuri, 20 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Radu Beligan primeste premiul de excelenta al Uniunii Teatrale din Romania
Mi-e teama ca e o farsa
Uniunea Teatrala din Romania (UNITER) a anuntat ieri nominalizarile si premiile Senatului pentru anul 2007, care vor fi acordate in cadrul Galei programate pe 14 aprilie. Senatul a decis ca Premiul de excelenta s-i revina maestrului Beligan, caruia vestea cea buna i-a parvenit prin intermediul nostru, actorul fiind surprins pana intr-atat, incat s-a gandit chiar la o farsa. Dupa ce a primit asigurari ca este o decizie facuta publica si nicidecum o gluma (proasta), actorul ne-a marturisit ca: "acest neasteptat premiu, cu care dulce m-au impovarat prietenii mei de la UNITER, coincide, intamplator cu implinirea a 70 de ani de cand ma aflu, fara intrerupere pe scenele teatrelor noastre. 70 de ani, aproape jumatate din intreaga istorie as teatrului romanesc. Pot sa ma laud ca sunt cel mai longeviv actor inca in exercitiu, depasind-o pana si pe profesoara mea, Lucia Sturdza-Bulandra. Un accident nefericit a intrerupt contactul meu cu cei care m-au facut ceea ce sunt, adica spectatorii. Trei luni departe de ei au insemnat o reala suferinta, careia ii va pune curand capat reintoarcerea mea pe scena. Din pacate, n-am cum sa multumesc nenumaratelor dovezi de afectiune pe care le-am primit prin toate mijloacele de comunicare contemporane, dovezi care, inutil sa mai spun, m-au pus pe picioare mai repede decat toate medicamentele din lume". (Victor RONCEA)
Juriul format din criticii Magdalena Boiangiu, Ion Cocora si Doru Mares a nominalizat la debut trei actrite, Cristina Casian pentru rolul din "Amalia respira adanc" de la Teatrul Act, Orsolya Jakab pentru "Electra", la Odorheiul Secuiesc, si Aniko Petho pentru rolul Sonia din "Unchiul Vania", la Cluj. De altfel, spectacolul lui Andrei Serban, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, pe textul lui Cehov este vedeta nominalizarilor: pe lista se regaseste regizorul, scenografa Carmencita Brojboiu, Andras Hathazi (pentru rolul titular) si productia insasi. Serban (care s-a retras de la nominalizari anul trecut) isi va disputa premiul cu Laszlo Bocsardi (pentru "Don Juan" de la Ploiesti) si Alexandru Dabija ("Ionesco - cinci piese scurte", la Odeon, nominalizat si la cel mai bun spectacol). Un alt spectacol al lui Dabija, "Capra sau Cine e Sylvia?" de la Act, e de asemenea prezent in selectie, la cea mai buna actrita si cel mai bun actor in rol principal (Emilia Dobrin si Marcel Iures), un alt regizor care primeste (din nou) aprecierea pentru felul in care isi alege actorii si lucreaza cu ei fiind Radu Afrim. Astfel, Coca Bloos, Constantin Cojocaru si Ovidiu Ghinita (un actor cu un talent rar, oarecum ignorat pana acum) sunt nominalizati pentru prestatiile din montari ale lui Afrim de la Piatra Neamt ("Povestiri despre nebunia (noastra) cea de toate zilele") si Arad ("Vis. Toamna"). La rolurile masculine secundare, Ghinita concureaza cu Gabriel Dutu de la Bacau ("Recviem") si Dan Glasu de la Sibiu ("Pescarusul").
UNITER a anunTat initial nominalizarea, la roluri feminine secundare, a Ancai Hanu pentru Bufonul/Cornelia din "Regele Lear" al lui Tompa Gabor de la Nationalul din Cluj, spectacol cu premiera oficiala la Colocviul de Critica din octombrie 2006, eroare nascuta, probabil, dintr-o scapare a teatrului, care l-a pastrat pe lista productiilor din 2007, dar selectia a fost modificata, iar, in final, pentru cea mai buna actrita de plan secund vor concura Florina Cercel ("Istoria comunismului...", la Nationalul din Bucuresti), Dana Dogaru (pentru extraordinara partitura din "In rolul victimei", la Metropolis) si Florentina Tilea (in "Pescarusul" de la Sibiu).
Cel mai bun spectacol al anului 2007 va fi ales dintre "Unchiul Vania", "Ionesco - cinci piese scurte" si "Faust"-ul lui Purcarete (care, spre surprinderea multora, nu apare in selectia finala), superproductie sibiana care mai are doua nominalizari, pentru scenografia lui Helmut Sturmer si memorabila interpretare a Ofeliei Popii in Mefisto.
Cea mai premiatA scenografa din teatrul romanesc (alaturi de Dragos Buhagiar), Adriana Grand, e, de asemenea, nominalizata pentru "Desteptarea primaverii" de la Braila, iar la teatru radiofonic se intrec spectacole de Toma Enache, Claudiu Goga si Catalina Buzoianu.
IncepAnd cu aceastA editie a Galei, nu se vor mai face nominalizari pentru premiul de critica, el nemaifacand parte din palmares.
Cei cArora Senatul UNITER le va decerna, pe 14 aprilie, premii pentru intreaga activitate sunt: Dorina Lazar, Sanda Manu, Ion Besoiu, Florica Malureanu, Ion Cocora, iar premii speciale vor ajunge si la Ada Milea, Marian Ralea, Florin Fieroiu, Mihai Malaimare si Teatrul Masca, Ionut Brancu, Brindusa Novac si Aurel Storin.
Iulia POPOVICI 
A r h i v a
  Unui prieten    
  Patriotismul junglei. Unde ni sunt burghezii?    3 comentarii
  Europa, o corabie pe cale sa se scufunde (II)    
  Dialog intre religii    1 comentariu
  Mitologii temporare    
 Top afisari / comentarii 
 Butelia ruseasca (2583 afisari)
 Kosovo, sau dictatul de la Washington (2462 afisari)
 Gazul si santajul (1725 afisari)
 Fila pierduta a istoriei (1711 afisari)
 Tatal regasit intr-o carte de bucate (1278 afisari)
 A cheltuit milioane de dolari ca sa arate ca mireasa lui Frankenstein (4494 afisari)
 Meduzele otravitoare sufoca Mediterana (2705 afisari)
 Jonathan Eyal, expert in securitate internationala: Politica UE in cazul Kosovo este o "prostie"  (2562 afisari)
 Dacia pregateste un Logan de teren (2438 afisari)
 Cum sa traiti 100 de ani (2338 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01206 sec.