Ziua Logo
  Nr. 4163 de miercuri, 20 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Efectul Kosovo
-- Declararea independentei Kosovo de catre parlamentul de la Pristina era asteptata; ea nu trebuie, in nici un caz, dramatizata - Kosovo nu-i comparabil cu Transilvania si nici cu tinutul secuiesc, cum nu sunt comparabile politica Romaniei, fata de maghiarime, cu politica statului sarb fata de albanezi.
GuvernanTii au, deci, posibilitatea sa judece "la rece", fara a se "iuti" cum, adeseori, obisnuiesc romanii. L-am inteles pe presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, cand a spus ca Romania nu va recunoaste independenta Kosovo, intrucat este "ilegala". Situatia este, insa, fluida iar radicalismul ei e un rau sfatuitor... Bulgaria s-a razgandit si va recunoaste noul stat in cateva saptamani; nici Grecia nu mai este atat de sigura in privinta nerecunoasterii. S-ar putea, deci, ca presedintele Basescu sa ramana, la un moment dat, singur, in conditiile in care Romania este totusi membra NATO si UE. E drept, UE a dat membrilor sai dezlegare sa procedeze cum cred...dar, fisiunea provocata sau adancita, ramane fisiune. Or, interesele majore impun Romaniei lealitate fata de cei care ne garanteaza tocmai integritatea, pe care cei mai radicali dintre ei o pretind amenintata.
GreSesc, deci, cei care obiecteaza ministrului roman de Externe, Cioroianu, ca nu promoveaza in problema Kosovo o politica de forta. Dansul s-a diferentiat declarand ca "Romania nu va fi printre primele state care ar recunoaste un Kosovo independent"; ea lasa portile deschise, ceea ce merita a fi apreciat. Ce va face presedintele, daca ONU si UE vor face, la un moment dat, acest pas?
RomAnia dispune de doua optiuni: fie se aliniaza la pozitia majoritatii statelor membre UE, fie se situeaza de partea Rusiei si a Chinei - in paranteza spus - ceea ce prietenii maghiari nu vor face.
In acest context, o observatie...
O mare greSealA ar face guvernantii de la Bucuresti cerand Uniunii Democrate a Maghiarilor sa iasa din Guvern pentru ca sustine independenta Kosovo-ului, recte alt punct de vedere decat cel actual al Bucurestiului. Iesirea din Guvern a UDMR ar da apa la moara sustinatorilor autonomiei secuiesti, Uniunii Civice Maghiare. Presedintele Basescu insusi a declarat, recent, ca situatia din Kosovo nu se poate repeta in tinutul secuiesc. Cam la fel s-a exprimat si presedintele UDMR, Marko Bela, e drept, mai intortocheat; problema autonomiei se pune acolo unde minoritatile nationale sunt lipsite de drepturi...
Si, nu este cazul in Romania...
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
lui JMJ (Jale Mare Jigodiae)   de fericire
romania mai are o optiune-   de fericire
errare humanum est!   de ostap bender
Superficialitate   de gogu TIM
Poate ca Kosovo...   de roy
Va este frica d,le Orescu ?   de FB
Primul articol LUCID IMPARTIAL    de Robert de Mures
Lectia Kosovo   de decan
Este o vorba romaneasca....   de Alcor
A r h i v a
  Kosovo, sau dictatul de la Washington    48 comentarii
  "Sinuciderea", nu "demisia"    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Butelia ruseasca (2583 afisari)
 Kosovo, sau dictatul de la Washington (2462 afisari)
 Gazul si santajul (1725 afisari)
 Fila pierduta a istoriei (1711 afisari)
 Tatal regasit intr-o carte de bucate (1278 afisari)
 A cheltuit milioane de dolari ca sa arate ca mireasa lui Frankenstein (4494 afisari)
 Meduzele otravitoare sufoca Mediterana (2705 afisari)
 Jonathan Eyal, expert in securitate internationala: Politica UE in cazul Kosovo este o "prostie"  (2562 afisari)
 Dacia pregateste un Logan de teren (2438 afisari)
 Cum sa traiti 100 de ani (2338 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00871 sec.