Ziua Logo
  Nr. 4162 de marti, 19 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
"Independenta Kosovo e ilegala"
-- Presedintele a declarat ca orice comparatie cu Romania este lipsita de fundament. Conducerea Parlamentului a adopat o declaratie de "nerecunoastere" a autoproclamatului stat
Declararea unilaterala a independentei Kosovo este un act pe care Romania il considera "ilegal", a afirmat ieri Traian Basescu. Presedintele a subliniat, la inceputul intalnirii cu liderii partidelor politice convocati la Cotroceni pentru consultari pe tema Kosovo, ca orice comparatie cu Romania este lipsita de fundament.
Basescu a insistat ca pozitia Romaniei, exprimata la Consiliul European din decembrie 2007, ramane neschimbata. El a mentionat ca in Romania minoritatile se bucura de foarte multe drepturi, in timp ce in Kosovo s-a refuzat orice recunoastere a acestora. In ceea ce priveste mandatul delegatiei romane la Consiliul de Afaceri Generale si Relatii Externe al UE (CAGRE), stabilit in CSAT, Basescu a spus: "Negocierile au inceput de ieri (duminica - n.red.) la nivel de sefi de delegatii, de directori, pe un document propus de Marea Britanie, Franta, Germania si Italia. In raport cu acest document, vreau sa stiti mandatul pe care in CSAT l-am dat, in urma analizei amanuntite a situatiei din Kosovo, delegatiei Romaniei". Inainte de inceperea discutiilor, Basescu a glumit cu invitatii peremisti si udemeristi. Lui Marko Bela si Kelemen Hunor li s-a adresat, razand, cu "autonomistilor", iar pe Vadim l-a intrebat: "Ce faceti, maestre?". Seful PRM a raspuns: "Modest", iar Basescu a replicat: "Ne iau astia tara...". Vadim a tinut-o pe a lui: "Am venit la viitorul meu loc de munca". "Peste cati ani, maestre?", a venit replica presedintelui. La intalnire au participat premierul Tariceanu si Puiu Hasotti (PNL), Mircea Geoana, Titus Corlatean (PSD), Emil Boc, Gheorghe Flutur (PDL), Corneliu Vadim Tudor, Lucian Bolcas, Ilie Ilascu (PRM), Marko Bela, Kelemen Hunor (UDMR) si Varujan Pambuccian (Grupul minoritatilor).
Declaratia Parlamentului
Parlamentul a luat act ieri de proclamarea independentei provinciei Kosovo, Birourile Permanente reunite adoptand o declaratie "de nerecunoastere a independentei", a declarat presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu (PNL), a explicat ca stenograma sedintei conducerilor celor doua Camere ale Parlamentului in care a fost elaborata declaratia este "confidentiala", el invocand "chestiuni de siguranta nationala". Liberalul a refuzat sa precizeze care a fost pozitia adoptata de reprezentantii UDMR in cadrul Birourilor reunite. O declaratie similara a facut si Nicolae Vacaroiu care a specificat ca stie despre afirmatiile lui Marko Bela, pe subiectul Kosovo, iar, "in sedinta, colegii din UDMR nu si-au exprimat o pozitie". Vacaroiu a mai aratat ca in Birourile Permanente reunite s-a discutat si "o problema aparte, delicata, care va fi reanalizata, cu privire la ceea ce se intampla, in contextul actual, cu fortele Politiei si Jandarmeriei pe care Romania le are dislocate in zona Kosovo", urmand a se lua o pozitie si cu privire la acest aspect. Bogdan Olteanu a afirmat ca, inaintea reuniunii Camerelor, era asteptata "cu siguranta" o informare despre discutiile din CAGRE. "Declaratia Parlamentului Romaniei va reprezenta o sustinere a ceea ce inseamna interesul national al Romaniei. Ea se va da dupa consultarile cu Guvernul Romaniei, cu Presedintia, si va exista in continuare o pozitie consensuala a toturor institutiilor statului pe aceata tema, cum a fost si pana acum", a spus el. Olteanu a precizat ca Parlamentul spera ca decizia CAGRE sa fie "o decizie consensuala, comuna, care cu siguranta sa tina cont si de interesele Romaniei".
UDMR si-a pus toate partidele in cap
Senatorul PNL Radu Campeanu a sustinut ieri ca UDMR trebuie sa plece de la guvernare daca isi mentine pozitia in cazul Kosovo, in timp ce vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu s-a pronuntat impotriva unui asemenea demers.
"Daca UDMR continua, sa plece de la guvernare. Si noi toti va trebui sa stim sa-i tinem acolo unde trebuie sa stea", a spus Campeanu. El a insistat ca Guvernul a facut foarte bine ca nu a recunoscut independenta provinciei Kosovo, deoarece un asemenea act ar putea fi un precedent periculos, "nu neaparat pentru Romania, dar pentru o serie intreaga de tari din Europa de Est si de Sud-Est". La polul diametral opus, s-a situat vicepresedintele Dan Radu Rusanu. "Nu ai ce sa-i faci, nu poti sa-i scoti de la guvernare (pe UDMR n.r) pentru ca sunt de acord sau nu, ca au ei punctul lor de vedere", a spus Rusanu, citat de NewsIn. El a explicat ca Executivul are atributii administrative, iar deciziile politice, cum este cazul pozitiei fata de independenta provinciei Kosovo, sunt hotarate de oamenii politici.
PSD e impotriva
Mircea Geoana a declarat ieri ca PSD va vota impotriva recunoasterii independentei provinciei Kosovo, deoarece exista riscul unui efect de domino la nivel regional si european. Liderul PSD i-a criticat pe presedintele Basescu si premierul Tariceanu ca nu au luat o pozitie oficiala dupa declararea independentei unilaterale a provinciei Kosovo. "Absenta unei reactii oficiale reprezinta o imensa greseala. Mi se pare nefiresc ca singurul partid care ia o pozitie pe acest subiect, UDMR, un partid aflat la guvernare, sa indice o pozitie opusa fata de cea indicata de conducerea statului, a Guvernului si aprobata de Parlament in decembrie", a afirmat presedintele PSD.
Ion Iliescu a afirmat ieri ca pozitia tarii noastre privind independenta Kosovo este corecta si ca este de apreciat faptul ca factorii responsabili ai statului sustin aceasta pozitie. "Sigur exista si principiul autodeterminarii, dar nu poti sa ignori un stat membru al ONU", a sustinut fostul presedinte. El a declarat ca minoritarii din tara noastra se bucura de toate drepturile, care nu exista in multe state europene.
Boc pretinde loialitate
Presedintele PD-L Emil Boc a declarat ca Romania nu ar trebui sa recunoasca independenta Kosovo pentru a fi consecventa cu respingerea oricarei forme de separatism teritorial sau segregare pe criterii etnice. Totodata, Boc l-a acuzat pe premierul ca a provocat pozitia oscilanta a UDMR prin faptul ca seful Guvernului s-a pronuntat, intr-o prima faza, in favoarea independentei provinciei, pentru a reveni ulterior. "Solicitam echilibru reprezentantilor UDMR, sa de a dovada de loialitate fata de statul roman pentru ca suveranitatea si integritatea acestuia nu se negociaza", a adaugat liderul democrat-liberalilor.
Marko Bela insista ca Romania sa recunoasca Kosovo
Liderul UDMR Marko Bela a insistat ieri ca Romania trebuie sa recunoasca intr-un timp cat mai scurt independenta Kosovo, sustinand ca o impotrivire a statului roman in acest caz "poate fi numai temporara". "Mai curand sau mai tarziu si Romania va trebui sa recunoasca acest stat", a sustinut Marko, adaugand ca foarte multe tari, printre care si mari puteri, au declarat ca vor recunoaste "cat mai curand noul stat".
Marko Bela a apreciat ca independenta Kosovo nu ar trebui sa constituie o surpriza, fiind o consecinta fireasca a istoriei contemporane a fostei Iugoslavii. Marko nu s-a aratat deranjat de faptul ca pozitia Uniunii este contrara celei a colegilor de guvernare, PNL, dar si a intregului spectru politic romanesc. El a precizat ca, in cazul in care celelalte partide isi vor mentine punctul de vedere, Romania va avea o opinie separata in Uniunea Europeana, iar UDMR va avea "o opinie separata" in Romania. Udemeristul a sustinut necesitatea instituirii, la nivelul Uniunii Europene, a unor reglementari in privinta drepturilor minoritatilor. Marko s-a folosit de acest context pentru a acuza politicienii de la Bucuresti ca s-au dezis de angajamentele mai vechi ce vizau promovarea drepturilor minoritatii maghiare. "Mergem mai departe. Care e problema?", a raspuns el, intrebat daca nu are de gand sa se retraga de la guvernare in conditiile in care PNL are un punct de vedere opus Uniunii in ceea ce priveste independenta Kosovo. "Nu vom pleca din Romania din acest motiv", a adaugat liderul UDMR.
Pagina realizata de Departamentul POLITIC 
Alte articole
  Kosovo independent de ziua Serbiei    (Externe, 2008-02-08)
  Kosovo asteapta sustinerea SUA si Europa    (Externe, 2008-01-25)
  Ultimul Craciun in Kosovo?    (Eveniment, 2008-01-08)
  Kosovo - cutia Pandorei    (Dosare Externe, 2007-12-13)
  Kosovo vrea independenta    (Externe, 2007-11-16)
  Albanezii kosovari pregatesc declaratia de independenta    (2008-01-04 17:13)
  Moscova apeleaza la Consiliul de Securitate al ONU pentru a evita proclamarea independentei Kosovo    (2007-12-11 16:00)
  Presa internationala: Romania si-a reconsiderat pozitia cu privire la Kosovo    (2007-12-10 18:27)
  Sarbii nu dau Kosovo pe integrarea in UE    (2007-12-10 17:48)
  Albanezii din Kosovo isi declara independenta    (2007-12-06 19:52)
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
" Surpriza "...   de Roxana
Asiguram doar ordinea si disciplina in Kosovo.   de alwis46
DEMNITATE ...   de saccsiv
Prudenta in declaratii ar fi cea mai buna !   de DIK
Din culisele intalnirii de la Cotroceni.....   de Christiaan
Balet politic   de Atamild
Romania va primi cartonasul rosu.   de Romanul care le stie pe toate
Poemul TRANSILVANIA-I ROMANEASCA !   de Verdesh
din pacate Pristina nare nici macar uno adaposto antiatomico, asa ca.....   de conopid
Economia Kosovo intareste independennta   de Ratacitul
Nu va raciti gura de pomana !   de Tractoristu
Cineva de pe forum m-a atentionat cu privire la umilintele suferite de romanii din Serbia   de Mario
si cum ramane atunci?   de Arcturus
Poate cineva sa ma lamureasca ?...   de gili
A r h i v a
  "Proprietatea" intra in colaps    5 comentarii
  ONU, lovit de infarctul Kosovo    10 comentarii
  Bancile au fugit de Belene    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo: cand SUA calca in propria-i balega (8055 afisari)
 Iubitul unui rege identificat dupa 700 de ani (2543 afisari)
 "Proprietatea" intra in colaps (2003 afisari)
 ONU, lovit de infarctul Kosovo (1909 afisari)
 Blocul miliardarilor (1750 afisari)
 Rusia s-ar teme de "cataclismul" refacerii Romaniei Mari (5656 afisari)
 "You'll never walk alone"- povestea unui imn (3095 afisari)
 Antarctica ascunde viermi, paianjeni si crustacee gigantice (2954 afisari)
 Tom Cruise o inseala pe Katie Holmes cu o bruneta (2441 afisari)
 Rusia taie petrolul Germaniei (2158 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01678 sec.