Ziua Logo
  Nr. 4162 de marti, 19 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
"Proprietatea" intra in colaps
-- Din cauza lipsei banilor, Fondul Proprietatea este blocat. Guvernul refuza sa puna mecanismul in functiune, prin neplata dividendelor pe anul 2007. Creatorii legii Fondului, liberali asociati in diferite firme, au devenit si stapanii acestuia
Fondul Proprietatea (FP) si intregul mecanism creat in jurul acestuia pentru despagubirea cetatenilor ale carora imobile au fost confiscate de fostul regim comunist a intrat intr-un blocaj cronic de la inceputul acestui an, din cauza Ministerului Finantelor, in pofida faptului ca oficial se dau asigurari ca totul va decurge fara probleme. Nu sunt bani suficienti pentru plata in numerar a titlurilor de despagubire, operatiuni care se fac prin intermediul unei directii specializate a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).
Lipsa de fonduri este cauzata de faptul ca Ministerul Finantelor nu a platit inca integral dividendele cuvenite FP pentru anul 2007. Pana acum s-a achitat o transa, asteaptandu-se o a doua de la minister. Peste tot la nivelul ANRP nu se raspunde la telefoane, iar atunci cand intra cineva pe fir, oamenii sunt pasati intre functionari.
Efectele nelistarii la Bursa
Toamna trecuta, Ministerul lui Vosganian a virat dividendele pentru anul 2006, in valoare de circa 72 milioane RON (circa 20 milioane euro), insa sumele s-au dovedit insuficiente. Plata dividendelor pentru anul 2007 ar putea fi facuta tocmai la toamna, conform modelului anului anterior, sau s-ar putea face dintr-o noua majorare de capital.
Cat priveste modalitatea de despagubire a oamenilor cu actiuni, acest fenomen se desfasoara cu mari piedici. Pe site-ul Fondului Proprietatea este postat un anunt care spune: "La 8 februarie 2008, Fondul Proprietatea a indisponibilizat aceste actiuni neplatite, la Depozitarul Central". Este vorba de un numar de 614 milioane de actiuni, cotate conform legii la valoarea de un 1 RON/actiunea. Insa chiar si in situatiile in care persoanele care au primit titluri de despagubire si au optat pentru ca plata acestora sa se faca in actiuni, acestea nu-si pot vinde hartiile la valoarea lor reala, intrucat actiunile FP nu au fost listate nici azi la Bursa. Cotarea ar face ca actiunile FP sa aiba o valoare certa, mai mare sau mai mica de 1 RON/actiune, in functie de mecanismul pietei libere. Intarzierea listarii a dat nastere unei piete negre, speculative, in care actiunile acordate se comercializeaza la valori cu mult sub valoarea lor stabilita prin lege. Forumul de pe site-ul oficial al Fondului Proprietatea (www.fondulproprietatea.ro) este plin de anunturi de genul: "Cumpar actiuni la Fondul Proprietatea, titluri de Despagubire emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, drepturi litigioase pe Legea nr. 10. Ofer 25 - 30%". Dar si de anunturi prin care lumea e sfatuita sa nu vanda titlurile.
Nici expertii nu sunt platiti
O alta problema majora de care au inceput sa se planga chiar si expertii evaluatori acreditati la ANRP, care intocmesc rapoartele de evaluare pentru imobilele in baza carora se acorda titluri de despagubire, este faptul ca nici acestia nu sunt platiti pentru munca prestata. S-au inmultit ingrijorator cazurile de experti neplatiti, insa acestia nu si-au asumat inca riscul de a reclama public situatia, in speranta ca banii le vor fi virati intr-un tarziu, dar si pentru ca se tem ca nu vor mai fi agreati pe mai departe daca vor face "scandal".
Situatia de blocaj de la nivelul FP si ANRP intareste semnalele trase de ziarul ZIUA, potrivit carora intregul proces urmareste in principal dezvoltarea unor afaceri profitabile pentru cartelul PNL - PSD care conduce sau se afla in spatele Fondului. Si ca nu exista nici un interes ca procesul de despagubire a oamenilor sa fie incheiat cat mai repede, intrucat gruparea politica ce dirijeaza Fondul si-ar pierde astfel controlul asupra celor aproximativ 100 de mari societati de stat, la care SC Fondul Proprietatea SA este actionara. Societati controlate prin oameni de incredere implantati in Adunarile Generale ale Actionarilor si Consiliile de Administratie de catre PNL si PSD, dupa cum am dezvaluit in numarul de ieri.
Am incercat sa-i contactam in aceasta problema pe ministrul Economiei si Finantelor Varujan Vosganian si pe Ingrid Zaarour, presedinta ANRP. Fara succes.
Creatorii legii au devenit stapanii Fondului
In aprilie 2005, in baza HG 215/2005, Guvernul Tariceanu a numit un grup interministerial care sa gaseasca solutia optima pentru despagubirea fostilor proprietari ai bunurilor imobilare confiscate de comunisti.
Grupul interministerial a fost compus din Bogdan Olteanu (presedinte) pe atunci ministru delegat la Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul; Ingrid Zaarour (vicepresedinte) secretar de stat, presedinte al Autoritatii pentru urmarirea aplicarii unitare a Legii 10/2001; Vlad Moisescu (vicepresedinte) consilier de stat al primului-ministru; Szasz Attila, reprezentant al ministrului de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile Culturii, Invatamantului si Integrarii Europene; Alexandru Cojocaru, consilier de stat al primului-ministru; Nicolae Ivan, secretar de stat la Ministerul Finantelor; Dragos Neacsu, secretar de stat la Ministerul Finantelor; Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS; Marian Eftimescu, secretar de stat la Ministerul Justitiei si Bogdan Catuneanu, director general al OPSPI. Majoritatea membrilor din acest grup s-au regasit ulterior in Consiliile de Supraveghere si Administratie al Fondului Proprietatea. Astfel, din primul Consiliu de supraveghere au facut parte Nicolae Ivan (presedinte), Ingrid Zaarour, Vlad Moisescu, Alexandru Cojocaru, Bogdan Catuneanu. Lor li s-au mai adaugat Nicolae Rotileanu si Bogdan Hutuca, actualul presedinte al Consiliului de supraveghere. Ulterior, pentru a se cosmetiza imaginea Consiliului, si a se crea o impresie de transparenta in acest organism a fost cooptat si PSD-istul Mircea Ursache. Prin aceasta manevra abila, PSD care initial cerea cu tarie desfiintarea Fondului Proprietatea, a fost atras in afacere si a incetat sa mai vocifereze.
Nicolae Rotileanu a fost numit la sfarsitul saptamanii trecute in functia de consilier personal al primului ministru. Decizia semnata de Calin Popescu Tariceanu va intra in vigoare in momentul publicarii in Monitorul Oficial.
Firmele familiei PNL
Fondul Proprietatea a fost conceput inca de la bun inceput ca o afacere de familie a Partidului National Liberal. Pe langa implantarea oamenilor in AGA si CA ale societatilor comerciale participante la FP, mai marii liberali si-au numit apropiatii chiar in structurile de conducere ale Fondului.
In acest sens, premierul Tariceanu l-a numit pe consilierul sau Vlad Moisescu, seful PNL Sector 1, in grupul interministerial care a creat Fondul Proprietatea, dar si in primul Consiliu de supraveghere. Un alt personaj promovat de Calin Popescu Tariceanu in structurile FP a fost chiar finul acestuia, Bogdan Olteanu (foto dreapta), care a ocupat functia de presedinte al grupului interministerial. Spre deosebire de Vlad Moisescu, Olteanu nu a facut parte din Consiliile de supraveghere el fiind propulsat in functia de presedinte al Camerei Deputatilor.
La fel ca Tariceanu a procedat si fostul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu (foto stanga). Acesta si-a infiltrat consilierul personal, pe Nicolae Rotileanu, in structurile Fondului, mai exact in grupul interministerial al celor zece, dar si in primul Consiliu de supraveghere al FP.
Interesant este ca o buna parte dintre cei care au gandit Fondul Proprietatea erau la acea data parteneri si in mai multe firme private. Astfel, Sebastian Vladescu era asociat in firma SC LEADER HIGH-TECH cu premierul Tariceanu, dar si cu Nicolae Rotileanu. Acesta din urma mai controleaza societatile comerciale CIRCLE SYSTEMS INTERNATIONAL CLUJ COMPUTERS SRL, CIRCLE SYSTEM INTERNATIONAL SA, COPIER SERVICE HOLDING (C.S.H.) SA. De asemenea, Vlad Moisescu era partener de afaceri cu un alt actual ministru liberal, Cristian David, in firma SC TEAM INTERNATIONAL CONSULT SRL.
Directoarea din prezent a FP, Daniela Lulache, este fina de cununie a lui David. Fizicianul Nicolae Ivan, secretar de stat la Ministerul Finantelor, care a facut parte din grupul interministerial si ulterior a ajuns presedinte al Consiliului de supraveghere al FP, este actionar majoritar, alaturi de alti liberali, in AVISAT SRL, SOLON CONSULT SRL, B-DISTRIBUTION SRL, B-WOOD DECO SRL si MIDIS IMPEX SRL. Trebuie precizat ca o serie de avocati, printre care si Ernest Popovici, care reprezinta FP in AGA firmelor din portofoliul Fondului contra unor onorarii ametitoare, sunt parteneri cu Tariceanu si Dinu Patriciu in misteriosul Club al Vinului.
Pagina realizata de Razvan SAVALIUC si Dan COSTE 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
era clar ca-i o cacealma.   de Bumerang
Un cocktail de informatii ce duc spre nicaieri   de Rocky
Alt tun !   de Aladin
plata in actiuni? cea mai buna cale de a nu mai plati nimic   de groaznix
Asta-i culmea!   de Atamild
A r h i v a
  "Independenta Kosovo e ilegala"    14 comentarii
  ONU, lovit de infarctul Kosovo    10 comentarii
  Bancile au fugit de Belene    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo: cand SUA calca in propria-i balega (8055 afisari)
 Iubitul unui rege identificat dupa 700 de ani (2543 afisari)
 "Proprietatea" intra in colaps (2003 afisari)
 ONU, lovit de infarctul Kosovo (1909 afisari)
 Blocul miliardarilor (1750 afisari)
 Rusia s-ar teme de "cataclismul" refacerii Romaniei Mari (5656 afisari)
 "You'll never walk alone"- povestea unui imn (3095 afisari)
 Antarctica ascunde viermi, paianjeni si crustacee gigantice (2954 afisari)
 Tom Cruise o inseala pe Katie Holmes cu o bruneta (2441 afisari)
 Rusia taie petrolul Germaniei (2158 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01648 sec.