Ziua Logo
  Nr. 4161 de luni, 18 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
"Proprietatea" politica
-- PNL si PSD au format o alianta prin care au ajuns sa controleze 20% din actiunile marilor societati ale statului roman Fondul Proprietatea le-a permis liberalilorsi social-democratilor sa-si implanteze oamenii in AGA si CA-uri
Mircea Ursache, Ingrid Zaarour, Varujan Vosganian, Emil Negut
Sub titulatura "Dramele proprietatii", ZIUA a publicat in urma cu doi ani un amplu serial dedicat probemelor cu care se confrunta miile de persoane care incearca sa-si recupereze imobilele confiscate de regimul comunist. Astazi, incepem un nou serial in care vom dezvalui afacerile care se deruleaza la vestitul Fond Proprietatea (FP), inventat in 2005 de actuala putere. Afaceri ce se fac cu banii companiilor de stat, in dauna acestora, dar si a proprietarilor.
Fondul Proprietatea este condus acum de un cartel PNL-PSD care a ajuns sa controleze in medie circa 20% din actiunile marilor societati ale statului roman, prin intermediul oamenilor implantati in Adunarile Generale ale Actionarilor si Consiliile de Administratie ale acestora.
Desi la inceput a cerut desfiintarea Fondului Proprietatea, PSD a devenit parte din aceasta afacere, dupa ce actuala putere a cooptat in structurile FP oameni din randurile social-democratilor.
Ca Fondul Proprietatea a ajuns o oportunitate de afaceri pentru PNL-PSD este dovedit si de intarzierea nejustificata a listarii acestuia la Bursa. Listare care va anula toate puterile oamenilor implantati de PNL si PSD in structurile Fondului, evolutia acestuia urmand sa fie dictata exclusiv de piata de capital.
Actuala putere le-a oferit celor care aveau de recuperat prejudicii ce depaseau 500.000 de lei posibilitatea de a primi actiuni la diferite societati de stat. Interesant este insa ca, in momentul in care respectivele firme platesc contravaloarea procentelor proprietarilor ce au ales aceasta optiune, actiunile nu le revin, ci raman in continuare ale FP.
Ceea ce seamana cu o noua nationalizare.
Pe de alta parte, nici in prezent, Fondul Proprietatea nu respecta normele legale de functionare. Astfel, desi actul constitutiv al FP prevede ca directoratul este compus din minimum trei persoane, Consiliul de Supraveghere nu a numit decat un singur director.
Capital mai mic decat in lege
De asemenea, grav este ca in momentul de fata valoarea activelor ce formeaza capitalul social al FP este semnificativ mai mica decat cea prevazuta de lege. Conform actului constitutiv, capitalul social inregistrat este de 14.240.540.675 RON. In octombrie 2007, potrivit raportului de evaluare Finevex, valoarea activelor care formeaza capitalul social era de doar 13.273.849.683 RON. Deci, cu 966.690.992 RON mai putin.
FP mai prezinta un potential interes politico-financiar. Chiar daca procesul de despagubire va fi finalizat, cine va reusi sa achizitioneze de pe piata libera actiunile date pentru acoperirea prejudiciilor, acela va pune mana pe fond. Iar valoarea actiunilor, va fi mult mai mica decat valoarea activelor SC Fondul Proprietatea SA.
Reprezentantii la secret
Interesant este ca reprezentantii FP in AGA marilor societati de stat nu apar pe site-ul Fondului Proprietatea.
O dovada de lipsa de transparenta, care poate fi interpretata in multe sensuri negative. Inclusiv in sensul ca astfel nu se pot reclama potentialele conflicte de interese. Oficialii Fondului ne-au explicat ca pana in prezent nu s-ar fi numit nici un reprezentat in Consiliile de Administratie ale societatilor de stat la care FP detine actiuni, si ca reprezentantii in AGA au fost numiti prin procurori emise de administratorii Fondului. Ca nici un reprezentant in AGA nu incaseaza bani pentru reprezentarea Fondului. Si ca in prezent se lucreaza cu cateva case mari de avocatura ("Popovici", "Tuca" si "Bostina") care ar reprezenta FP in Adunarile Generale, in baza unor procurori emise de directoarea Daniela Lulache. Este evident ca aceste case de avocatura, cunoscute ca presteaza contra unor onorarii ametitoare, de ordinul milioanelor de euro in unele cazuri, sunt platite cu bani publici. Si ca sistemul, iata, nu despagubeste doar victimele fostului regim comunist, ci aduce profituri grase unor particulari.
Specialisti de marca in domeniul financiar ne-au sesizat faptul ca cei care dirijeaza Fondul Proprietatea demontreaza ca au gandit sistemul in asa fel incat sa fie extrem de greu pentru autoritati sa dovedeasca comiterea unor eventuale fraude. Folosirea caselor de avocatura si plata unor comisioane grase unor firme de consultanta straine sunt considerate mijloace prin care se poate asigura o deplina confidentialitate asupra afacerilor derulate.
Controlul banilor statului
Fondul Proprietatea a fost constituit in urma Legii 247/2005 privind regimul despagubirilor aferente imobilelor preluate abuziv si a unor hotarari emise de Guvernul Tariceanu, care au stabilit ca acesta sa devina o societate pe actiuni aproape identica cu un SIF.
Societate din ale caror actiuni si profituri urmeaza sa fie despagubite (proportional cu valoarea de piata a imobilelor confiscate), victimele regimului comunist. Statul roman a transferat la FP pachete de actiuni consistente, de la peste o suta de societati de mare calibru. In acest fel, FP a devenit detinatoare, in medie, a circa 20% din actiunile acestor societati de stat strategice. Procedura de despagubire se deruleaza insa foarte anevoios si e greu de crezut ca ea va putea fi finalizata mai repede de zece ani, - durata stabilita de functionare a Fondului. Artizanii Fondului au creat din ratiuni numai de ei stiute si o structura economica care a deschis partie libera pentru sute de numiri ale unor oameni apropiati de PNL dar si de PSD in Adunarile Generale ale Actionarilor (AGA) si Consiliile de Administratie (CA) ale societatilor de stat in care SC FP SA detine pachete de actiuni. Astfel, banul companiilor de stat poate lua alte directii, nu neaparat prin idemnizatii, cat ca urmare a controlului pe care cei numiti in AGA sau CA il vor detine. Aici apare de fapt marea miza a afacerii FP: controlul asupra banului societatilor de stat.
Fina ministrului David, director la Fond
In pofida actului constitutiv al SC FP SA, care prevede ca directoratul este compus din minimum trei persoane, Consiliul de Supraveghere nu a numit decat un singur director - pe Daniela Lulache.
Sotia unui controversat om de afaceri cu mari conexiuni in lumea financiara internationala si care este considerat in unele cercuri drept unul din principalii "inventatori" ai acestui fond, alaturi de Vlad Moisescu, consilier de stat al premierului Calin Popescu Tariceanu si fost administrator al FP in 2006.
Presa a aratat despre sotii Lulache ca acestia sunt finii actualului ministru al Internelor, Cristian David. Daniela Lulache va conduce FP pana la nominalizarea unui administrator de fond, care va fi o societate comerciala pentru a carei alegere se duc in prezent mari lupte subterane.
Manevra Ursache
Ministerul Finantelor, ca reprezentant al statului roman, detine 88% din actiunile de la SC Fondul Proprietatea SA, restul aflandu-se in posesia diverselor persoane fizice si juridice
Pe masura ce se vor acorda despagubiri in actiuni, procentul detinut de stat se va diminua, societatea urmand sa fie preluata de cine va reusi sa cumpere de pe piata cat mai multe din actiuni. Ministerul Finantelor a numit pana in prezent Consiliul de supraveghere, pe o durata de 4 ani, format din: Mircea Ursache (personaj important din PSD, fost sef al AVAS, fost consilier la defuncta BANCOREX); Catalin Doica (secretar de stat la Ministerul Finantelor); Emanoil Negut (secretar de stat si sef al Autoritatii de Control a Guvernului); Bogdan Hutuca (director executiv al DGFP Constanta, fost vicepresedinte ANAF) - in prezent presedinte al Consiliului de Supraveghere al FP; Ingrid Zaarour (fost secretar de stat la Interne si la Finante in perioada 2005 - 2007); Jozsef Birtalan (presedinte al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici - Ministerul de Interne). Conform legii, Consiliul de Supraveghere are dreptul de a numi directoratul FP si a aproba orice contract/investitie de peste cinci milioane euro.
Pagina realizata de Razvan SAVALIUC 
Alte articole
  Varianta PNL: Guvern cu PSD sau PD-L    (Politica, 2008-04-21)
  Alianta PNL - PSD    (Eveniment, 2008-03-18)
  Mitologie politica la PSD si PNL    (Politica, 2008-01-21)
  Remaniere cu PSD    (Politica, 2007-10-05)
  PSD forteaza mana liberalilor    (Politica, 2007-09-18)
  Cristian Adomnitei (PNL): PSD si PD-L mimeaza cearta pentru a-si securiza electoratul    (2009-09-26 12:36)
  PNL: PSD este partener cu PD-L in tainuirea cheltuirii banului public    (2009-08-03 15:16)
  PNL se declara "indignat" pentru ca PSD Cluj vrea sa impiedice campania de informare pe tema uninominalului    (2008-08-07 17:58)
  Razboiul delimitarii colegiilor electorale continua intre PNL si PSD    (2008-07-17 13:29)
  PSD și PNL au incheiat in Olt o ințelegere pentru turul II și pentru asigurarea majorității in CJ    (2008-06-07 16:25)
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
De ce nu dati in judecata statul roman, de ce nu faceti o asociatie   de DanBruma
ce putem face pentru a primi despagubirile promise ?   de lemnaru monica
Dreptul de exprimare   de Rocky
mai boschetarilor securisti !   de coscaru
Fratie   de Mona G.
E normal sa fie asa cu PNL la guvernare   de DanBruma
continuare la "dezinformare ":   de Rocky
Nu dezinformati dle Savaliuc. Documentati-va inainte   de Rocky
Politica PNL,Libertarismul politic?   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Seismul nuclear    6 comentarii
  Efectul de domino    37 comentarii
  Haosul Adomnitei    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 S-a nascut Kosovo, a murit ONU (3750 afisari)
 Salvat de la moarte de o strangere de mana (3586 afisari)
 Efectul de domino (2819 afisari)
 Seismul nuclear (2031 afisari)
 Adrian Nastase - marca inregistrata PSD (1725 afisari)
 Note despre asasinarea lui John F. Kennedy si complotul impotriva fratelui acestuia, gasite intr-un seif din Dallas (4476 afisari)
 Jirinovski avertizeaza: Va urma linsarea Romaniei, Moldovei si Ucrainei (3390 afisari)
 Pret record la platina (2269 afisari)
 La sapte ani e mai puternic decat Schwarzenegger (2211 afisari)
 Al Fayed: "Tony Blair a ordonat asasinarea Printesei Diana" (2027 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01797 sec.