Ziua Logo
  Nr. 4160 de sambata, 16 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Oamenii zapezii
-- Firma patronilor de la Golden Blitz, Euroconstruct, a primit suplimente de un milion de euro pentru troienele lasate pe strazile Bucurestilor
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a suplimentat, prin incredintari directe, in lunile decembrie si ianuarie, sumele acordate initial pentru deszapezire, catre firmele care au castigat licitatia initiala din noiembrie 2007. In functie de sumele suplimentate, zona cea mai "calamitata" de ninsorile din iarna 2007 - 2008 pare a fi cea administrata de Directia Regionala Drumuri si Poduri Bucuresti (DRDP Bucuresti). Contractele de "achizitii ulterioare" sau "servicii suplimentare" acordate de Regionala Bucuresti prin negociere directa, fara anunt de participare, firmelor care au castigat licitatia initiala pentru deszapezire au insumat cel putin 5,3 milioane RON, fara TVA. Cel mai consistent "supliment" a revenit firmei patronilor de la Golden Blitz, Euroconstruct Trading '98, care a primit, succesiv, patru contracte ulterioare licitatiei, in valoare totala de 2,6 milioane RON, fara TVA. Suplimentarile au fost facute in ciuda faptului ca reprezentantii Regionalei Bucuresti sustin ca, nici in aceasta iarna, societatile care
s-au ocupat cu deszapezirea nu-si vor primi mai mult de 60 - 70 %din banii alocati in contractele initiale.
Iarna aduce, in mod constant, sume considerabile in contul firmelor "abonate" la deszapezire, indiferent daca ninge sau nu. Paradoxal, afacerea cu deszapezirea incepe sa devina din ce in ce mai profitabila cu cat ninsorile se raresc. Aceasta pentru ca banii intra in conturi, indiferent daca utilajele nu intervin in teren. Pe de alta parte, autoritatile gestioneaza din ce in ce mai ineficient, insa pe bani mai multi, o iarna normala din punct de vedere meteorologic, cum a fost cea din 2007-2008. Reprezentantii Regionalei Bucuresti sustin ca ninsorile care au afectat drumurile nationale pe care le au in administrare au fost atat de abundente, incat au fost nevoiti sa apeleze de urgenta la firmele care le-au inchiriat initial utilajele de deszapezire, ca sa mobilizeze mai multe autovehicule in teren. Astfel, la suma initiala de circa 100 milioane RON alocata deszapezirii pe Regionala Bucuresti, s-au mai adaugat alte cateva milioane. Evident, toate contractele de achizitii ulterioare, acordate prin negociere directa, fara anunt de participare, au ca justificare "situatii de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta cu conditiile stricte prevazute in directiva".
Regina Euroconstruct
Potrivit anunturilor de atribuire preluate si publicate de site-ul dgMarket, specializat in anunturi de licitatii si achizitii publice, Euroconstruct Trading '98 a primit, in total, patru contracte suplimentare, cu o valoare insumata de 2,6 milioane RON. Astfel, in 27 decembrie 2007, firma patronata de apropiatii Palatului Cotroceni, Sorin Vulpescu si Dan Besciu, a primit 1,42 milioane RON pentru "inchiriere autoutilaje deszapezire - SDN Bucuresti Nord", si 1,089 milioane RON pentru "inchiriere autoutilaje deszapezire - Pachet 6 SDN Targoviste", ambele prin negociere fara anunt de participare. Interesant este ca, in anunturile preluate de dgMarket, denumirile contractelor sunt "Aparate de laborator", titulatura care nu are nici o legatura cu serviciile de deszapezire. Pe 18 ianuarie, Euroconstruct a mai primit doua contracte similare: primul, in valoare de 34.650 RON, de aceasta data trecut sub denumirea de "Soft industrial de automatizare - 1 buc", iar cel de-al doilea, in valoare de 56.925 RON, trecut in anuntul de atribuire sub denumirea de "Reparatii generale si de renovare la gradinita Facaieni, jud. Ialomita". Contracte de achizitii ulterioare similare au primit, in ianuarie 2008, si firmele Gecor (1,023 milioane RON, respectiv 59.400 RON - pentru deszapezire in zona SDN Bucuresti Sud), Argecom (1,11 milioane RON si 141.000 RON - pe raza SDN Pitesti) si Tel Drum (391.000 RON - pe raza SDN Alexandria). Anunturile de atribuire figureaza pe site-ul dgMarket cu aceleasi denumiri bizare: "Microspectometru RAMAN confocal - sistem cu doua lasere, doua retele, doua match filtre, microscop cofocal", "Servicii de elaborare bilant electroenergetic pentru CHE Strejesti" sau "Proiectare pentru reabilitare "Amfiteatru boli infectioase", str. Iuliu Maniu nr. 23".
Explicatiile Mariei Magdalena Grigore
ZIUA a stat de vorba cu Maria Magdalena Grigore, noul director al DRDP Bucuresti, pentru a afla de ce a fost nevoie de aceste suplimentari in conditiile in care ninsorile au fost normale. Initial, aceasta a negat ca s-ar fi suplimentat sumele alocate deszapezirii la Regionala Bucuresti.
"Poate nu inteleg eu bine, dar nu... supliment pentru interventii ulterioare... Nu se suplimenteaza sub nici o forma. Totul a fost prevazut in contract", ne-a spus Maria Magdalena Grigore. Sefa Regionalei Bucuresti si-a adus aminte de contractele prin care s-au alocat mai multe milioane de RON in plus pentru deszapezire abia cand am precizat despre ce contracte este vorba: "A... va referiti la achizitiile ulterioare. Acestea se fac atunci cand, datorita conditiilor meteo care s-au inrautatit si care au avut o frecventa mai mare decat in anii trecuti, iar anii acestia, mergandu-se pe principiile Ordonantei 34 si anume al economicitatii, cat si al utilizarii fondurilor de la bugetul de stat noi am redus numarul de utilaje considerate a fi necesare pentru activitatea de deszapezire, tinand cont si de experienta altor ierni". Euroconstruct, Argecom, Gecor sau alte firme care au castigat contractele de deszapezire in urma licitatiei din noiembrie 2007, vor incasa, cel putin teoretic, doar 60% din suma trecuta in acte, tocmai din cauza ninsorilor destul de slabe. Caci dupa cum se stie, in zonele pentru care acestea au primit contractele a nins de maxim doua ori. In aceste conditii, DRDP Bucuresti a directionat, in mod inexplicabil, bani in plus pentru deszapezire catre firmele sus mentionate, sub forma acestor "achizitii ulterioare". "Este vorba de maxim 60% din contract valoric platit... Deci valoarea estimata a contractului de deszapezire a fost de X RON. La un maxim de actiune... zi de zi daca ar ninge din prima zi de iarna si pana la sfarsit. Dar nu ninge in fiecare zi si nu e actiune necesara in fiecare zi", ne-a explicat Magdalena Grigore. Aceasta a mai precizat ca achizitia ulterioara de utilaje s-a datorat conditiilor meteo care s-au succedat cu mai mare frecventa in zonele Bucuresti Nord, Bucuresti Sud, Pitesti, Targoviste si Alexandria - unde a fost o iarna grea. Ea insa a tinut sa precizeze ca aceste achizitii s-au facut la sfarsitul lunii decembrie, anul trecut, cand nu preluase inca mandatul de director al DRPD Bucuresti de la fostul sef al Regionalei, Alexandru Bogdan Pintilie. "Noi am previzionat inca de la momentul inceperii procedurii de achizitie aceasta achizitie ulterioara de servicii similare, care insa nu se poate face intr-un procent mai mare de 11% din contractul initial. In primul rand s-a urmarit sa nu se depaseasca bugetul alocat acestei activitati de deszapezire", a adaugat aceasta. Magdalena Grigore mai sustine ca faptul ca denumirile achizitiilor anuntate pe site-ul DG Market sunt cu totul altele decat cele de "inchiriere utilaje si echipamente de deszapezire" s-ar datora unei erori de preluare a anuntului. "Daca nu va fi nevoie in continuare de aceste utilaje - daca nu actioneaza - nu vor fi platite", a incheiat ea.
Nici o sanctiune
Specialistii din cadrul DRDP Bucuresti nu au, inca, o idee prea clara, despre suma pe care o merita firmele care s-au ocupat cu deszapezirea, la sfarsitul iernii. In opinia lor, interventiile pe drumurile nationale au mers ireprosabil, de vreme ce nu s-a operat pana acum nici o sanctiune. "La noi nu a fost cazul sa intervina. A nins ceva si pe drumurile nationale, dar toate utilajele pe care noi le inchiriem pentru perioada de iarna le dirijam noi - nu trebuie sa intervina firmele cu care avem contractele de deszapezire. Noi calculele pe care le-am facut sunt 30% din contract de actiune si 70% de asteptare. In ultimii 20 de ani de cand lucrez aici nu s-a primit toata suma de catre firmele care participa la deszapezire. In iarna 2007 - 2008 firmele vor primi, probabil, in jur de 70 - 80%... 60 - 50%, probabil", afirma Ion Nicolae, sef serviciu intretinere in cadrul DRDP Bucuresti. Maria Magdalena, directorul Regionalei Bucuresti, a fost ceva mai exacta in enuntarea cazurilor teoretice in care se pot dispune sanctiuni: "Dansii ne-au pus la dispozitie un anumit numar de masini. Sanctiunile vin in cazul in care masinile au defectiuni. Oricum, in cazul in care masina nu functioneaza, ea nu este platita".
Contracte de 14 milioane de euro
Suplimentarile facute de DRDP Bucuresti se adauga contractelor castigate de firmele de deszapezire in urma licitatiei din noiembrie 2007. Spre exemplu, la acea data, Euroconstruct a primit trei contracte ce insumeaza 40 de milioane de RON fara TVA (14 milioane de euro cu TVA). Firma lui Vulpescu si Besciu a iesit castigatoare, desi, in 2006, un control al Ministerului Transporturilor a scos la iveala nereguli in derularea contractelor. Astfel, utilajele declarate in oferta depusa pentru licitatie nu s-au regasit pe teren sau au fost inlocuite cu altele. Spre exemplu, la punctul de deszapezire Crevedia, Euroconstruct avea autovehicule detinute de o alta persoana juridica, respectiv o autobasculanta aflata in posesia unei firme din Chitila si trei tractoare proprietatea unor persoane fizice. Inspectorii de la minister au notat in raport ca nici unul dintre aceste utilaje nu avea licenta de transport si nu figura in oferta pe baza careia Euroconstruct a castigat licitatia. In baza acestui raport, societatea ar fi trebuit sa fie descalificata de la licitatia din noiembrie 2007.
Caiet de sarcini cu dedicatie
In timp ce a acceptat la licitatie o firma care a fost gasita cu nereguli, DRDP Bucuresti a exclus din competitie societatile care nu au derulat in ultimii trei ani contracte de deszapezire cu valori apropiate celor puse in 2007, respectiv de la 9 pana la 20 de milioane de RON. Practic, aceasta conditie impusa in caietul de sarcini a avut scopul de a face loc firmelor agreate de actuala structura a CNADR. La licitatia organizata in noiembrie 2007 au castigat Euroconstruct la Bucuresti Nord, Gecor la Bucuresti Sud, Argecom la Pitesti, Euroconstruct si Saligny la Targoviste, Tel Drum la Alexandria, Euroconstruct si Romprest la Buzau si Romstrade la Ploiesti, potrivit declaratiilor fostului director DRDP Bucuresti, Alexandru Bogdan Pintilie.
Pagina realizata de Gilda POPA 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Iarna-i grea !   de Tractoristu
Nemiloasa ..Agentura,pusa astazi pe cenzura.   de LENIO
Foarte interesant !   de alwis46
Mai Gilda, fata Popii (de aiurea), iata cum batii mata campii:   de Un Agricultor
zapada...hohaiala...nametzi ?   de Bongosika
la omul sarac cu duhul, nici BOII, stim noi care, nu trag!   de bogdan61
Iar a inceput teroarea alba.   de Atamild
A r h i v a
  Taxa auto in varianta Mediu    14 comentarii
  Tariceanu nu a renuntat la afaceri    22 comentarii
  Stapanii Constitutiei    5 comentarii
  Norica il da in judecata pe Basescu    36 comentarii
  Guvernul poate ocoli CSAT    1 comentariu
  S-au apucat sa scrie o noua Constitutie    6 comentarii
  Criza petrolului in Nepal    1 comentariu
  Basarabenii isi iau cetatenie bulgara    4 comentarii
  Operatiune SIE esuata    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Taxa auto in varianta Mediu (3117 afisari)
 Kosovo - reduta mafiei islamice din Europa (II) (3038 afisari)
 Kosovo, Serbia si romanii timoceni (2230 afisari)
 Tariceanu nu a renuntat la afaceri (2170 afisari)
 Operatiune SIE esuata (1719 afisari)
 Cel mai gras om din lume are o iubita fotomodel (4943 afisari)
 Colegii de generala ai Elenei Basescu: Operatiile estetice i-au schimbat mult infatisarea (4266 afisari)
 Kosovo, exemplu pentru liderii maghiari din Romania (1955 afisari)
 Eclipsa totala de luna in Romania pe data de 21 februarie 2008 (1616 afisari)
 Desi risca puscaria, un cuplu incestuos nu poate renunta la dragostea lor bolnava (1530 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01749 sec.