Ziua Logo
  Nr. 4160 de sambata, 16 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Kosovo - independent se anunta maine
-- Agentiile de presa ruse au dat si ora exacta a evenimentului: 17:00, ora locala
Provincia Kosovo urmeaza sa proclame independenta fata de Serbia, maine, la ora locala 17.00 (18.00 ora Romaniei), relateaza agentia RIA Novosti, transmite Mediafax. Potrivit RIA Novosti, informatia a fost anuntata de purtatorul de cuvant al premierului kosovar. Premierul kosovar Hashim Thaci a evitat ieri sa anunte data proclamarii independentei Kosovo. In schimb, seful Guvernului de la Pristina a dat asigurari ca dupa proclamarea independentei vor fi respectate drepturile tuturor minoritatilor din Kosovo.
Parlamentul albanezilor din Kosovo a aprobat o motiune care ii permite adoptarea in 24 de ore a legilor asociate procesului de proclamare a independentei provinciei Kosovo. Consiliul de Securitate al ONU si-a tinut joi, la cererea Belgradului si a Moscovei, ultimele discutii referitoare la Kosovo, care insa nu vor schimba cu nimic scenariul anuntat al unei proclamatii unilaterale a independentei provinciei sarbe.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii de la Bucuresti, reunit ieri seara, a anuntat sec doar atat: "De asemenea, in cadrul sedintei au fost analizate evolutiile legate de provincia Kosovo", informeaza un comunicat de presa.
Implicarea Romaniei
Presedintele Traian Basescu l-a primit, ieri, la Palatul Cotroceni, pe generalul Henri Bent�geat, presedinte al Comitetului Militar al Uniunii Europene, presa neavand acces la eveniment, transmite Mediafax. Uniunea Europeana se pregateste sa trimita aproape 2000 de persoane in Kosovo, pentru a insoti primii pasi ai provinciei dupa proclamarea independentei. Potrivit publicatiei electronice EUObserver, UE si-a dat acordul operational final, miercuri, pentru desfasurarea misiunii din provincia Kosovo, aceasta fiind asteptata sa aiba loc in aceasta dimineata. CSAT a aprobat, in luna ianuarie, dislocarea, in Kosovo, a 175 de politisti si jandarmi, urmand ca acestia sa fie trimisi in zona cand va decide UE.
Generalul Henri Bentegeat a declarat ieri ca actiunea militara in Kosovo depinde de NATO, iar Uniunea Europeana va trimite in Kosovo forte de politie si justitie, aceasta misiune urmand sa o inlocuiasca pe cea a ONU. Intrebat care a fost continutul discutiilor cu autoritatile romane despre Kosovo, Bentegeat a raspuns ca, din moment ce partea militara de actiune depinde de NATO, problema securitatii provinciei este "un pic" in afara responsabilitatilor lui. "Este clar astazi, si despre asta am si vorbit (cu oficiali ai statului roman si Armatei) ca Uniunea Europeana va decide sa desfasoare forta de politie si de justitie", a spus el. Bentegeat a precizat ca aceasta forta civila a Uniunii Europene va inlocui treptat, in lunile care vor veni, misiunea ONU in Kosovo.
Sarbii raman pe pozitii
Sarbii din Kosovo au respins ieri independenta provinciei, care ar urma sa fie proclamata duminica, si au decis sa formeze propriul Parlament, in acord cu Belgradul, in cursul alegerilor municipale sarbe prevazute in mai. "Adunarea municipalitatilor si localitatilor sarbe (din Kosovo) a decis sa organizeze, in coordonare cu Belgradul, la 11 mai, alegeri locale si regionale pentru a alege Parlamentul din Kosovo", conform concluziilor unei reuniuni a acestei adunari, la Kosovska Mitrovita (nordul Kosovo).
Presedintele sarb Boris Tadici, reales la inceputul lui februarie, a depus ieri juramantul promitand sa mentina suveranitatea Serbiei asupra provinciei Kosovo. "Jur solemn ca voi depune toate eforturile pentru a mentine suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Serbia", a declarat presedintele. Tadici, un sustinator al Uniunii Europene, a fost reales la 3 februarie, in cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale foarte disputate, impotriva ultranationalistului prorus Tomislav Nikolici.
n
George DAMIAN 
Alte articole
  Albanezii ii ataca pe sarbii din Kosovo    (Externe, 2008-04-02)
  Kosovo asteapta sustinerea SUA si Europa    (Externe, 2008-01-25)
  Ultimul Craciun in Kosovo?    (Eveniment, 2008-01-08)
  Kosovo - cutia Pandorei    (Dosare Externe, 2007-12-13)
  Kosovo vrea independenta    (Externe, 2007-11-16)
  Albanezii kosovari pregatesc declaratia de independenta    (2008-01-04 17:13)
  Moscova apeleaza la Consiliul de Securitate al ONU pentru a evita proclamarea independentei Kosovo    (2007-12-11 16:00)
  Presa internationala: Romania si-a reconsiderat pozitia cu privire la Kosovo    (2007-12-10 18:27)
  Sarbii nu dau Kosovo pe integrarea in UE    (2007-12-10 17:48)
  Albanezii din Kosovo isi declara independenta    (2007-12-06 19:52)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Sper ca se transmite la CNN   de NormanFinkel5
A r h i v a
  Spaga si mita fac casa buna la romani    4 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Taxa auto in varianta Mediu (3117 afisari)
 Kosovo - reduta mafiei islamice din Europa (II) (3038 afisari)
 Kosovo, Serbia si romanii timoceni (2230 afisari)
 Tariceanu nu a renuntat la afaceri (2170 afisari)
 Operatiune SIE esuata (1719 afisari)
 Cel mai gras om din lume are o iubita fotomodel (4943 afisari)
 Colegii de generala ai Elenei Basescu: Operatiile estetice i-au schimbat mult infatisarea (4266 afisari)
 Kosovo, exemplu pentru liderii maghiari din Romania (1955 afisari)
 Eclipsa totala de luna in Romania pe data de 21 februarie 2008 (1616 afisari)
 Desi risca puscaria, un cuplu incestuos nu poate renunta la dragostea lor bolnava (1530 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01285 sec.