Ziua Logo
  Nr. 4160 de sambata, 16 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
ZIUA de Weekend
Primavara iubirii in India
Biblioteca "Ion Creanga" din Bucuresti a inceput pe 11 februarie ciclul de evenimente "Cartile anotimpurilor pe glob" cu prezentarea cartilor din India si despre India. ZIUA a fost prezenta la aceasta lansare si a obtinut amanunte despre eveniment de la Ileana Speranta Baciu, directorul Editurii "Flori Spirituale", si de la Gabriela Toma, coordonator la Biblioteca "Ion Creanga".
ZIUA: Ma uit in jurul meu: rafturi pline de carti, asezate cu grija dupa diferite criterii, pentru ca de la cei mai mici scolari pana la tinerii liceeni sa le poata alege fiecare dupa dorinta. Printre ele intrezaresc titluri ce se adreseaza Indiei, iar la autori - pe scriitorul Octavian Sarbatoare, lansat in Romania de Editura "Flori Spirituale". Dupa ca ati lansat cartea "Iubire in India - continuare" - volum omagial Mircea Eliade 2007 al scriitorului australian de origine romana Octavian Sarbatoare, in 18 decembrie 2007 la Biblioteca Metropolitana, va reintalnesc la Bucuresti.
Ileana Speranta Baciu: De data aceasta la Biblioteca Ion Creanga, filiala a Bibliotecii Metropolitane. Primavara hindusa, VASANT PANCHAMI, prin aparitia ei timpurie ne indeamna sa o evocam, sa o facem cunoscuta romanilor prin elementele ei deosebite.
ZIUA: De ce la o biblioteca a copiilor si tineretului?
Gabriela Toma: In aceasta zi VASANT PANCHAMI- este nascuta Zeita Saraswati, Zeita invatarii, cunoasterii, intelepciunii, Mama Vedelor-VENDANA. Copiii sunt invatati azi primele lor cuvinte iar institutiile educationale, universitatile, liceele, scolile, gradinitele, bibliotecile, institutiile si organizatiile culturale inclusiv academia, cluburi ale cartii, cercuri literare, edituri, organizeaza rugaciuni speciale- PUJA- pentru a primi gratia Zeitei Saraswati.
ZIUA: Observ o caracteristica a decorurilor: predominanta culorii galbene.
Ileana Speranta Baciu: Este culoarea in care este imbracata Zeita si adoptata si de hindusi. Este galbenul recoltelor ajunse la coacere. Este galbenul spiritualitatii. Oamenii sunt indemnati astfel sa fie generosi si armoniosi in relatiile ce le continua sau care le incep acum.
ZIUA: Inchinarea catre Zeita Saraswati- SARASWATI PUJA- arata caracterul religios al festivalului?
Gabriela Toma: Este un festival religios, inceputul primaverii marcheaza un inceput de bun augur in in relatiile dintre oameni si in inceperea invataturii. Laicul se imbina perfect cu sacrul, hinduismul este mai mult o cale a vietii decat o religie. Un plus in cunoasterea traditiei hinduse ce are loc la intampinarea primaverii ni le-au creat Excelenta Sa Domnul Ambasador al Indiei Debashish Chakravarti si doamna Simona Galati- cercetator la Centrul de studii Orientale Mircea Eliade.
ZIUA: De ce Editura FLORI SPIRITUALE la o astfel de sarbatoare?
Gabriela Toma: Sunt cucerita de cartile editate aici. Cele sase carti ale scriitorului Octavian Sarbatoare- VOLUMELE OMAGIALE MIRCEA ELIADE 2007- sunt ferestre deschise catre India si dedicate ilustrului roman Mircea Eliade la aniversarea unui secol de la nasterea sa.
Proza romantica "Iubire in India - continuare" a carei lansare am condus-o in cadrul Atelierului de Creatie "Poezie in viata", in 18 decembrie 2007, la Biblioteca Metropolitana Bucuresti - prin mesajul ei ne daruieste optimism. Credinta ca putem invata sa iubim, ca putem sa fim iubiti si sa pastram iubirea in cadrul cuplului, ne face sa parcurgem cartea cu atentie. Usurinta cu care se citeste cartea ne poate crea falsa imagine ca o si intelegem de la prima lectura. Dar reluand-o ajungem incet sa stim cum sa cucerim iubirea.
ZIUA: Atmosfera ce domneste este calmul, inspiratia, fericirea, pacea, linistea interioara, dorinta de cunoaster, armonia, generozitatea.
Gabriela Toma: Sunt trairi pe care le-am resimtit cu totii si in ziua de 18 decembrie 2007. Si atunci si acum l-am prezentat pe scriitorul Octavian Sarbatoare prin cartea sa, prin fotografiile ce-l infatiseaza in diferite momente ale vietii, in parcurgerea treptelor spirituale.
ZIUA: Care sunt urmatoarele dorinte in activitatea co o desfasurati?
Gabriela Toma: Incercam sa continuam proiectul diversitatea culturala cu desfasurarea pe tot parcursul anului 2008, pe de o parte si sa derulam proiectul inceput cu Editura "Flori Spiorituale", Cartea anotimpurilor, Primavara iubirii in India, prin alt eveniment important in viata hindusilor, evocarea prezentei Zeului Rama in viata hindusilor, eveniment ce se sarbatoreste intre 6 aprilie si 14 aprilie.
Ileana Speranta Baciu: Dintre titlurile mai importante ce vor vedea lumina tiparului in acest an mentionez volumele Iubire in India- marturisirea scriitorului, Yoga Sutras, Jivanmukti- Calea eliberarii spirituale in viata, vol. II, ale scriitorului Octavian Sarbatoare si debutul a doua tinere prin scrierile lor.
Interviu realizat de Magda SEVERIN 
A r h i v a
  Hartile lui Adrian Nastase la muzeu    
  Elena Vacarescu, prima femeie din Academia Romana    
  Raul ca mostenire genetica    2 comentarii
  Fascism, comunism si resentiment    
  CRONICA DE FILM: Juno    
 Top afisari / comentarii 
 Taxa auto in varianta Mediu (3117 afisari)
 Kosovo - reduta mafiei islamice din Europa (II) (3038 afisari)
 Kosovo, Serbia si romanii timoceni (2230 afisari)
 Tariceanu nu a renuntat la afaceri (2170 afisari)
 Operatiune SIE esuata (1719 afisari)
 Cel mai gras om din lume are o iubita fotomodel (4943 afisari)
 Colegii de generala ai Elenei Basescu: Operatiile estetice i-au schimbat mult infatisarea (4266 afisari)
 Kosovo, exemplu pentru liderii maghiari din Romania (1955 afisari)
 Eclipsa totala de luna in Romania pe data de 21 februarie 2008 (1616 afisari)
 Desi risca puscaria, un cuplu incestuos nu poate renunta la dragostea lor bolnava (1530 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01112 sec.