Ziua Logo
  Nr. 4160 de sambata, 16 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
CSM vede alegeri fara magistrati
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul Ordonantei de Urgenta privind organizarea alegerilor locale, transmitand Ministerului Justitiei ca acesta contine dispozitii neconstitutionale. Ordonanta isi propune sa reglementeze conditiile in care cetatenii straini rezidenti vor putea candida si vota la alegerile locale, stabilind competentele judecatorilor si magistratilor in procesul electoral. Astfel, judecatoriile urmau sa gestioneze listele electorale complementare, iar magistratii erau pusi sa faca parte din birourile electorale. CSM a apreciat ca, prin atribuirea unor competente instantelor judecatoresti, de alta natura decat cele in legatura cu infaptuirea actului de justitie, se incalca principiul separatiei puterilor in stat. Consiliul a subliniat ca judecatorii nu pot fi transformati "in functionari publici ori personal contractual al administratiei locale", adaugand ca, potrivit Constitutiei, functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior. (O.B.)
Tariceanu anunta locale la termen
Primul tur al alegerilor locale din acest an va fi organizat, cel mai probabil, la 25 mai, iar al doilea tur de scrutin va avea loc la 8 iunie, a sustinut joi seara, intr-o emisiune televizata, premierul Tariceanu. "Alegerile locale se vor tine la timp, nu exista nici un motiv pentru amanare", a asigurat primul-ministru. El a insistat ca PNL nu are rezerve fata de votul uninominal si a insistat ca orice propunere in acest sens va fi luata in considerare. "Mi-am asumat raspunderea pentru un proiect care, din pacate, a ajuns sa fie plimbat la Curtea Constitutionala, iar in momentul de fata este din nou la Parlament in dezbatere. Cred ca cea mai buna dovada a partidelor politice ca sunt nu numai la nivel discursiv, dar si in ceea ce inseamna actiunea concreta, angajate catre reforma si reimprospatarea clasei politice, este promovarea acestui proiect. Eu pot sa declar ca PNL nu are nici un fel de rezerva si orice propunere care va fi acum discutata va fi luata in considere, o vom sustine numai pentru a iesi la liman cu aceasta problema", a spus Tariceanu. El a taxat declaratia presedintelui Basescu privitoare la influenta PSD asupra Guvernului criticand trecutul fesenist al democrat-liberalilor. (R.G.)
PSD respinge aliantele preelectorale
Cristian Diaconescu a declarat ieri ca PSD nu intentioneaza sa incheie aliante preelectorale si ca, la intalnirea cu liberalii, conducerea nu a avut un astfel de mandat. Deputatul social-democrat a exclus orice varianta de cooperare, alianta sau parteneriat la guvernare cu vreun partid de dreapta, inainte de alegeri. "Ce va fi dupa alegeri este influentat si de rezultatul alegerilor. Abia dupa alegeri se pot negocia posibile asocieri post-electorale, inainte este inutil", a sustinut si Ion Iliescu, citat de Mediafax. Presedintele de onoarea al PSD a declarat ca intalnirea dintre Mircea Geoana si premierul Tariceanu este un lucru firesc. "Pentru un partid in opozitie este foarte delicata misiunea. Dar trebuie sa discearna care este pericolul cel mai mare pentru democratie in aceasta tara si sa stie cum anume sa abordeze lucrurile in fata celor doi adversari", a spus Iliescu. El a subliniat faptul ca misiunea social-democratilor este de a se manifesta ca principal partid de opozitie si de a bloca ofensiva peledistilor. (C.A.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Frunzaverde da Europa pe Caras-Severin    4 comentarii
  Ion Iliescu revine la "Premierul Daniel"    2 comentarii
  Privatizarea comunismului    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Taxa auto in varianta Mediu (3117 afisari)
 Kosovo - reduta mafiei islamice din Europa (II) (3038 afisari)
 Kosovo, Serbia si romanii timoceni (2230 afisari)
 Tariceanu nu a renuntat la afaceri (2170 afisari)
 Operatiune SIE esuata (1719 afisari)
 Cel mai gras om din lume are o iubita fotomodel (4943 afisari)
 Colegii de generala ai Elenei Basescu: Operatiile estetice i-au schimbat mult infatisarea (4266 afisari)
 Kosovo, exemplu pentru liderii maghiari din Romania (1955 afisari)
 Eclipsa totala de luna in Romania pe data de 21 februarie 2008 (1616 afisari)
 Desi risca puscaria, un cuplu incestuos nu poate renunta la dragostea lor bolnava (1530 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01007 sec.