Ziua Logo
  Nr. 4160 de sambata, 16 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Iahtul lui Saddam scos la vanzare
-- Guvernul irakian tine cu dintii sa intre in posesia vasului * Insa numele fostuluidictator a disparut din acte
"Ocean Breeze" costa "doar" 24 de milioane de euro, fiind unul dintre cele mai spectaculoase barci din lume: avand o lungime de 82 de metri, vasul este dotat cu nenumarate incaperi si saloane luxos mobilate cu obiecte de mahon, dotate cu televizoare uriase, mai multe piscine de marmura si saune, robinete din aur si geamuri antiproiectil, un mini-spital, aeroport pentru helicoptere si - cireasa de pe tort - un tunel secret pentru a ajunge la un minisubmarin si a scapa astfel de eventuali agresori. Se spune ca pe vas mai exista o adevarata comoara: vase si tacamuri de argint pentru 200 de persoane, pahare din cel mai fin cristal si alte opere de arta.
Iahtul este in prezent ancorat in portul Nisa si este scos la vanzare, via Internet, prin intermediul unui cunoscut mediator englez specializat in nautica de lux. Vanzatorul nu precizeaza insa clar, desi se stie, daca proprietarul unei asemenea bijuterii de lux, o ostentatie paranoica, era cu adevarat Saddam Hussein, dictatorul irakian ucis la sfarsitul anului 2006.
Labirintul firmelor fantoma
Interesant este ca la un moment, politistii francezi au cerut sa urce la bordul vasului. Un marinar britanic de la bord i-a refuzat, argumentand ca "este un iaht regal" si ca nu au dreptul sa urce la bord. Politistii au insistat, iar in birourile vasului au descoperit un document al unei firme de asigurari care stabilise ca iahtul lui Saddam era trecut in proprietatea guvernului irakian.
Acest document de fapt este cel care a dus la inghetarea vanzarii. Insa pana acum nu a aparut nici un reprezentant care sa contrazica cererile guvernului irakian.
Din acest motiv, vanzarea a fost suspendata de un tribunal francez, care cere stabilirea exacta a proprietarului, mai ales ca statul irakian revendica proprietatea asupra iahtului, consemneaza Il Giornale.
Este bine stiut ca fostul dictator irakian isi proteja averea prin intermediul unui adevarat labirint de firme fantoma. "De fiecare data cand ajungeam la o companie care ar fi fost proprietara vasului, descopeream ca e vorba de alta firma, in alta tara, si tot asa. Suntem convinsi ca in spatele acestor companii din insulele Cayman se afla familia lui Saddam" a declarat un reprezentant al guvernului irakian.
Multe intrebari raman si acum fara raspuns, cum ar fi cine plateste acum echipajul sau cine a ordonat mutarea iahtului in portul din Nisa.
O mie si una de nopti
Iubitor al fastului de o mie si una de nopti, Saddam a cerut construirea unui iaht "nemaivazut", insa nu a avut ocazia sa se bucure de "Ocean Breeze", desi acesta fusese dat totusi in functiune inca din 1981 sub denumirea de "Qadisiyah Saddam". Iahtul fusese botezat initial dupa numele unui erou arab din epoca medievala care i-a invins in repetate randuri pe persani.
In acea perioada, Raisul era ocupat cu razboiul impotriva Iranului, care a durat opt ani si s-a soldat cu milioane de morti. Drept efect colateral, iranienii bombardau iesirea ingusta la mare a Irakului. In 1986, dictatorul de la Bagdad s-a gandit sa transfere bijuteria sa de lux la Jeddah, la Marea Rosie, incredintand-o sauditilor care in acea perioada erau aliatii sai: a ramas acolo timp de 21 de ani, cu exceptia rarelor deplasari in Grecia pentru intretinere. Apoi istoria a luat cursul pe care il cunoaste toata lumea, Saddam si-a pierdut mai intai puterea, apoi viata, iar yahtul sau de un lux orbitor a ramas in mainile unei societati sub pavilionul careia a fost inscris in insulele Cayman, cunoscut ca paradis fiscal din Caraibe sub suveranitate britanica. Decizia a fost obligatorie: "Qadisiyah Saddam" trebuie vandut. Prima manevra a fost schimbarea numelui, "Ocean Breeze", fiind un nume mai atragator. A doua faza a fost transferarea sa la Nisa, in Franta, lucru reusit, dar numai dupa ce s-a evitat o prima tentativa a guvernului irakian, facuta cu ocazia escalei in portul iordanian Aqaba, de a pune mana legal pe iaht. Cei de la Bagdad insa nu renunta si angajeaza o batalie cu documente oficiale in Franta. Sentinta cu privire la proprietatea iahtului este asteptata peste o luna, conchide ziarul citat. (B.M.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
mari stiri ziua   de bogdanno
Iahtul lui ceausescu in ce maini se afla ?   de Aladin
A r h i v a
  Jocul fericirii si al mortii    2 comentarii
  S-a descoperit un nou sistem solar    
  Vremea se raceste    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Taxa auto in varianta Mediu (3117 afisari)
 Kosovo - reduta mafiei islamice din Europa (II) (3038 afisari)
 Kosovo, Serbia si romanii timoceni (2230 afisari)
 Tariceanu nu a renuntat la afaceri (2170 afisari)
 Operatiune SIE esuata (1719 afisari)
 Cel mai gras om din lume are o iubita fotomodel (4943 afisari)
 Colegii de generala ai Elenei Basescu: Operatiile estetice i-au schimbat mult infatisarea (4266 afisari)
 Kosovo, exemplu pentru liderii maghiari din Romania (1955 afisari)
 Eclipsa totala de luna in Romania pe data de 21 februarie 2008 (1616 afisari)
 Desi risca puscaria, un cuplu incestuos nu poate renunta la dragostea lor bolnava (1530 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01171 sec.