Ziua Logo
  Nr. 4159 de vineri, 15 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Procesul Comunismului
"Sunt hoti multi. Multi de tot"
-- Liderul rascoalei de la Vadu Rosca nu si-a primit nici azi pamantul confiscat de comunisti * Dupa dezvaluirile ZIUA, Guvernul a cerut dosarul lui Nitu V. Stan, dar primaria a pus bete-n roate
ZIUA a dezvaluit anul trecut ca liderul rascoalei anticomuniste din 1957 de la Vadu Rosca inca nu isi primise padurea pentru care a iesit cu toporul si cutitul in fata trupelor comandate de fostul dictator Nicolae Ceausescu, pe atunci general-locotenent. Nitu V. Stan a supravietuit temnitelor in care a fost aruncat in urma rascoalei anticomuniste. Acum, mai sunt in viata alti trei tarani ce s-au luptat cu trupele conduse de Ceausescu: Sandu Lazar, Craciun T. Marin si Costica Arbanas. Patru supravietuitori ai unui sistem criminal care le-a luat pamanturile pe care nu le-au primit inapoi nici pana astazi. Pe 5 martie 2008, liderul rascoalei anticomuniste de la Vadu Rosca va implini 80 de ani. Nea Nitu spera pana atunci sa i se dea inapoi padurea de un hectar si jumatate pentru care a facut puscarie la Gherla. In urma cu cateva zile, l-am vizitat din nou pe Nitu V. Stan. Inainte de a-i calca pragul, am fost la Primaria Vulturu pentru a vedea daca cei de acolo i-au dat padurea luata de comunisti si de Securitate.
Primarul m-a pasat la viceprimar, dar vestea era aceeasi. Nea Nitu n-a primit padurea inapoi, desi de la Guvern i se ceruse dosarul dupa ce ZIUA a scris despre felul cum un erou ca Nitu V. Stan este batjocorit. Cei de la Primarie au spus ca la dosar nu sunt declaratiile martorilor lui Nea Nitu pentru restituirea padurii. Cu aceasta veste, am ajuns in casa batranului. "O sa mai fac alte hartii, ca tot am facut pana acum de trei ori declaratiile. Ca acum mai traieste doar un martor si curand n-o sa mai fiu nici eu!", a replicat cu hatrosenie Nea Nitu. Am inceput apoi sa discutam despre relele Romaniei, despre CNSAS, Basescu, Tariceanu, Becali si stirile care ne enerveaza la televizor.
Ati vazut la televizor decizia Curtii Constitutionale cu privire la CNSAS cum ca functioneaza in afara prevederilor Constitutiei si trebuie desfiintat. Cum vi s-a parut aceasta decizie?
Curios. L-am vazut chiar si pe Ticu Dumitrescu acolo cand spunea despre dosare. Asteptam sa caute si sa gaseasca si dosarele detinutilor politici si ma asteptam si eu acolo ca eram cel mai vechi, din 1957.
Dumneavoastra v-ati vazut dosarul de la Securitate?
Nu vi l-am aratat si dumneavoastra?
Ce ati vazut acolo interesant?
Ce sa vad? Ce mi-a confiscat. Pamant, casa, caii, astia. Atat. Incolo ce sa vad? Nu mi-a aratat cum mi-au confiscat casele.
Ati gasit in dosarul dumneavoastra si turnatori?
Nu.
Spuneati ca a venit Basescu aici la Vadu Rosca...
A venit cand cu inundatiile.
V-ati vazut cu el?
Cum sa nu, daca era cat de aici in dumneavoastra. Am mers doi kilometri cu el acolo.
Ati vorbit cu el?
Am vorbit cu el. Am dat si mana cu el.
Basescu stia despre dumneavoastra?
Nu stia.
Dar dumneavoastra nu i-ati spus?
Puteam eu sa-i spun? Am pornit sa-i spun. Domnule, sunt asa si asa. De unde! Eu incercam si el incolo vorbea altceva. N-avea, saracu, cum sa nu vorbeasca, sa m-asculte el pe mine.
Ce-ati fi vrut sa-i spuneti lui Basescu?
As fi vrut sa-i spun, domnule, eu sunt acel veteran al satului si nu sunt ajutat si sprijinit de acest primar care este. N-am putut sa-i spun!
Era vorba de terenul dumneavoastra?
Da, de teren, si de ajutoarele de la primarie.
Ce parere aveti despre Basescu? Ati vazut ca se cearta tot timpul cu Tariceanu?
Vrea sa scoata drepturile, dar nu poate ca sunt hoti si lasi. Il impunge pe Tariceanu. Cred.
Aveti o parere buna despre Basescu?
Pentru el? Am o parere buna.
Despre Tariceanu ce spuneti?
Nu prea il vad bine! Se cam apara. Poate dumneavoastra il vedeti altfel, dar eu nu il vad prea bine.
Cum vi se pare Romania?
Romania? E foarte bine vazuta, dar sunt hoti multi. Multi de toti.
Va place vreun partid politic din Romania?
Domne, imi place liberalul, liberalul imi place foarte mult, da' sa fie liberal! Pe timpuri erau doua partide, taranist si liberal. Acum nu mai stii cate partide sunt si cate s-or mai face. Toti cauta scaune. Multe. Ce vor sa faca, nu stiu. Daca traia Coposu, care era taranist, aveam o lege, era altceva. Saracu'.
L-ati cunoscut pe Coposu?
Am fost la el de doua ori. Am vorbit cu el atunci. I-am dus coroana cand a murit, acolo in Piata Regala. Coroana judetului Vrancea eu i-am dus-o. Pe Coposu l-am intalnit prima oara dupa Revolutie. Stiam dinainte de 1989 ca facuse ca si mine puscarie politica. Am facut puscarie la Gherla.
Daca l-ati vedea pe unul dintre cei care v-au batut la Gherla, ce i-ati face?
Nu i-as face nimic. Ce sa-i mai fac? Ce pot sa-i mai fac? Il las pe Bunul Dumnezeu sa faca el ce-o vrea.
Ce ar trebui sa se intample in Romania ca lucrurile sa mearga mai bine?
Sa dispara Mafia! Il vad la televizor si astazi pe Iliescu cum da din cap si din maini. E hot de cata politica are in cap. Ia du-te, bai. Si mai lasa-i si pe altii sa se schimbe. El zice ca n-a furat, ca n-a facut, dar el le-a facut pe toate. Unde-i toata averea care s-a dus si s-a furat din Romania? El si Nastase au dus-o si au furat-o.
Credeti ca oamenii lui Basescu nu fura si ei?
Or fi furand si ei. Fura si aia, ce sa mai discutam! Unde-i tineretul Romaniei? In tarile straine plecati de atata furaciune! Am doi nepotei crescuti pe gatul meu care sunt plecati si ei in Italia. De doi ani de zile. Mi-e dor de ei de imi vine sa urlu ca lupu. Imi dau un telefon mai in fiecare seara. Asta mi-e averea si bucuria. Atat mai am.
Nastase?
Cine stia ca are atatia bani de la matusa Tamara? De unde a avut atatea milioane de dolari si atatea venituri. Nu ca fura?
Cum vi se par casele lui Becali?
S-au dus doua muieri venetice la Becali si a facut acolo niste casute de zici ca sunt colonie, colonie de puscarie. Ii trebuie turela dintr-o parte in alta ca sa fie ca la puscarie. Puscarie corecta!
Totusi, Becali a facut din banii lui...
Da, dar i-a dus pe oameni pe islazul cu turela unde nu pasteau nici vacile ca la puscarie. Acum, acolo e namolul pana la genunchi. Nu e ca aici. Da', daca facea ca la Nanesti, Suraia si in alte parti niste casute era altceva.
Nu prea va place Becali. De ce?
Pentru ca a stramutat satul, l-a impartit in trei nu mai stie nimeni, cine cu cine. Oamenii au inceput sa prinda ura, tu stai in locul meu, noi stam acolo ca la puscarie. Ce sa stai acolo? Nu e bine! Becali, saracu', a facut ceva din banii lui, da' primaria a tras malaiu, acolo a gresit Becali, ca i-a lasat pe aia de la primarie sa traga malaiu. Au tras mult!
Ce va enerveaza cel mai mult cand va uitati la televizor la stiri?
De mai de mult nici nu prea ma mai uit asa de mult pentru ca ce spun ei nu reiese nimic. Vad ca unii se tot judeca cu pamantul, niste babe arestate care le-a bagat in puscarie si le-a scos inapoi, ca le-a scos Basescu. Aia il critica. Cu Tribunalul asta mare, unul o vrea pe Norica, alalalt n-o vrea. De ce? Stiu ei de ce? Cateodata am o emotie asa de nu mai stiu ce. Numai eu stiu cat m-a batut in puscarie si la securitate si acum nu-mi da nici dreptul. Si-asa ca sunt batran. Sa-mi dea macar dreptul sa las si eu la nepoti cum am prins eu de la bunicu'. Nu apucatura, dreptul meu! Nu apucatura sa fie de la partid sau de la primarie.
Pe 5 martie veti implini 80 de ani. Ce lasati cel mai important in viata?
Imi pare bine ca am nepoti! Bucuria ca am nepoti.
Interviu realizat de Dan Mircea CIPARIU 
 Afisari: 1520  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Lasa, bine ca si-au primit MALAXA cu Auschnitt lovelele, Europa vede asta ..POZITIV :-)   de Jean.Valjean
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo si purificarea etnica din Romania anului 2008 (3228 afisari)
 Premierul Daniel (2804 afisari)
 Spaniolii au decimat mafia romaneasca (2325 afisari)
 Avioanele strategice ale Romaniei sunt pe butuci (1733 afisari)
 Badri - o crima perfecta? (1676 afisari)
 A inviat la propria inmormantare (3012 afisari)
 A vrut sa faca sex de Valentine's Day, dar a fost refuzata de 700 de barbati (2448 afisari)
 Bucurestii, port la Marea Neagra (1517 afisari)
 Moartea temporara, senzatia suprema (1313 afisari)
 Si-a facut expozitie din cadavrele unor prizonieri chinezi executati (1309 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01470 sec.