Ziua Logo
  Nr. 4159 de vineri, 15 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Badri - o crima perfecta?
-- Moartea miliardarului georgian Patarkatsishvili, aflat in exil la Londra,are aproape toate elementele cazului Litvinenko, insa politia n-a descoperit pana acum nici o urma suspecta
Miliardarul georgian Badri Patarkatsishvili, descoperit fara viata marti seara in vila sa din Surrey, ar fi murit de cauze naturale, a declarat Politia britanica ieri. Patarkatsishvili, care avea 52 de ani, a pretins, nu cu mult timp inainte sa moara, ca ar fi tinta Guvernului georgian, care dorea sa-l ucida. Miliardarul tocmai ceruse recent Politiei din Surrey sa lanseze o ancheta care sa stabileasca daca viata ii este amenintata sau nu. Miliardarul era protejat de 120 de bodyguarzi.
El declara anul trecut ca se teme sa nu fie asasinat de autoritatile georgiene si sustine ca s-a atentat de doua ori la viata sa.
Georgianul a fost gasit mort pe domeniul sau care valoreaza peste 15 milioane de euro. Autoritatile declara ca rezultatele preliminare indica faptul ca acesta ar fi decedat "din cauze naturale". Anchetatorii au mai declarat ca in prezent nu exista indicii ca moartea subita a lui Badri Patarkatsishvili ar fi survenit in urma unui asasinat, insa acum sunt in desfasurare si "textele toxicologice, care vor dura cateva saptamani". Cazul Patarkatsishvili a adus din nou in atentia presei moartea lui Litvinenko, cel care a fost otravit cu substante radioactive in noiembrie 2006, situatie care a dus la o tensionare a relatiilor intre Londra si Moscova. Atat Litvinenko, cat si Patarkatsishvili au fost asociati ai miliardarului rus Boris Berezovsky. De fapt, Berezovsky a fost ultima persoana care l-a vazut pe Patarkatsishvili in viata.
Domeniul de la Londra
Anchetatorii au declarat, noaptea trecuta, ca nu au gasit nici o urma de substante radioactive la domiciliul magnatului, sugerand ca acesta ar fi murit cu adevarat in urma unui atac de cord, asa cum a sustinut de fapt si familia acestuia. Patarkatsishvili era un fumator inrait si, desi testele medicale pe care si le-a facut de-a lungul vietii nu dovedeau ca ar fi suferit de inima, tatal sau a murit din aceleasi cauze, la doar 48 de ani. Impunatorul afacerist era cel mai bogat om din Georgia, fiind de asemenea o forta importanta din spatele miscarilor opozitiei care au luat cu asalt strazile din Tbilisi, capitala Georgiei, in luna noiembrie a anului trecut. Protestele de strada au dus la confruntari violente cu politia, mai ales ca presedintele Saakashvili l-a acuzat ca a incercat de fapt sa organizeze o lovitura de stat. Patarkatsishvili a candidat, fara succes, in numele opozitiei in cursa pentru Presedintia Georgiei.
Casa intr-o fosta catedrala
Arkady Shalovici Patarkatsishvili s-a nascut in 1955 la Tbilisi, intr-o familie de evrei georgieni. Ca multi altii, el s-a imbogatit dupa colapsul URSS. Desi era un student mediocru, a fost foarte activ in Komsomol. Acolo, tanarul si-a facut multi prieteni prin intermediul carora si-a cladit cariera post-sovietica.
Dupa ce a terminat Politehnica, Patarkatsishvili a ajuns director adjunct al fabricii de textile "Soviet Georgia". Dupa colapsul URSS, a cumparat compania Maudi, si s-a implicat in diverse afaceri, inclusiv cele cu masini. Asa l-a cunoscut pe Boris Berezovsky, miliardarul rus care, in 1990, era vanzator de masini second-hand.
Inca de atunci Berezovsky incepuse sa-si cladeasca faima ca unul dintre cei mai importanti "jucatori" din sfera de afaceri post-sovietica.
In Patarkatsishvili, Berezovsky a vazut un manager de succes cu legaturi cruciale, considerandu-l apoi ca mana sa dreapta, "spetsnaz-ul" lui, (agentul lui secret).
Nu dupa multi ani, fostul director al fabricii de textile a devenit cel mai bogat om din Georgia, fiind faimos pentru extravagantele si excesele sale. Pe cand se afla la Moscova, de exemplu, s-a imprastiat zvonul ca i-ar fi cumparat sotiei sale un etaj intreg intr-un bloc de apartamente situat chiar in centrul orasului. A mai achizitionat de asemenea o fosta catedrala, care era cunoscuta sub numele de Palatul Casatoriilor, pe care a transformat-o in propria sa locuinta. Pe langa proprietatile din Marea Britanie, Patarkatsishvili mai detinea si echipa de fotbal Dinamo Tblisi. Georgianul a mai fost de asemenea, partener de afaceri si cu Roman Abramovici. Miliardarul era casatorit, avea doua fiice maritate si o nepoata.
"Badri" si "Badar"
Comploturile, reale sau imaginare, sunt foarte usor de emis in lumea spionilor, politicienilor, finantistilor sau gangsterilor care provin din fosta Uniune Sovietica.
Se pare ca nici Patarkatsishvili nu era departe de suspiciuni. "Badri" - dupa cum ar fi declarat fostul bodyguard al lui Boris Eltan pentru Paul Klebnikov (foto), autorul cartii "Nasul din Kremlin" - "era cunoscut in lumea interlopa ca avand, ca orice gangster, o sosie, scunoscuta sub numele <<Badar>>". Klebnikov a mai pretins atunci ca surse din Politie il considerau pe Patarkatsishvili ca pe un mijlocitor intre grupurile de crima organizata din Rusia. Klebnikov a fost ucis in 2004, fiind impuscat cu patru gloante pe cand pleca de la sediul revistei Forbes din Moscova.
Regretat in tara natala
Nino Burjanadze (foto), presedinta Parlamentului georgian, si-a exprimat condoleantele familiei magnatului.
"Moartea unui om e intotdeauna o tragedie. Am cunoscut-o pe mama, pe surorile si sotia lui Patarkatsishvili, care erau niste persoane deosebite", a declarat Burjanadze. Si Patriarhul catolic Ilia II al Georgiei a declarat ca "din partea mea personal si a Bisericii georgiene, as dori sa imi exprim regretul pentru moartea lui Badri Patarkatsishvili. A fost un om mare, iar numele sau va ramane in istoria noastra".
Cu mercenarii pe urme
In decembrie anul trecut, Patarkatsishvili a declarat intr-un interviu acordat cotidianului "The Sunday Times", ca regimul lui Saakashvili planuieste sa trimita un asasin care sa-l ucida la Londra. Ca argument, el a dat publicitatii o inregistrare a unei negocieri despre care spunea ca ar fi avut loc intre un militar cecen si un oficial al Ministerului georgian de Interne. Patarkatsishvili il angajase pe lordul Goldsmith, fost procuror general, sa-l reprezinte in justitia georgiana, pentru ca autoritatile de la Tbilisi strangeau dovezi impotriva sa. Acestea cercetau afacerile miliardarului in fosta republica sovietica. Magnatul a locuit in Rusia intre 1993 si 2001. In 1990, el era cautat de autoritatile de la Moscova sub acuzatia de delapidare in cazul celei mai mari fabrici de masini, AvtoVAZ, la conducerea careia se afla impreuna cu Berezovsky. De parca nu ar fi fost de ajuns, Patarkatsishvili a mai fost acuzat in 2001 ca a complotat pentru a-i facilita evadarea lui Nicolai Glushkov, directorul adjunct al Aeroflot (compania aeriana nationala a Rusiei). Glushkov fusese acuzat de frauda.
Din nou Andrei Lugovoi
Cel care a fost acuzat ca ar fi contribuit la planul de evadare al lui Glushkov a fost Andrei Lugovoi, care a fost arestat si incarcerat dupa ce tentativa de evadare a esuat. Acum, Lugovoi este cautat de procuratura britanica in cazul asasinarii lui Litvinenko. Acelasi Lugovoi era responsabil de protectia lui Patarkatsishvili si Berezovsky pe cand cei doi erau la conducerea postului de televiziune rus ORT. Miliardarul georgian a ramas prieten bun cu Lugovoi, un fost ofiter KGB care acum e membru al Dumei de stat. Cei doi au fost chiar vazuti socializand la Tbilisi cu scurt timp inainte ca Litvinenko sa fi fost otravit. La randul lui, si Litvinenko avea legaturi cu miliardarul georgian. Surse din Tbilisi au declarat pentru Times ca acesta ar fi stat la resedintia lui Patarkatshvili din Georgia, cand a fugit din Rusia pentru a cere azil in Londra in 2000. Anchetatorii rusi pretind ca Litvinenko i-ar fi vizitat pe Patarkatsishvili si Berezovsky la Londra, cu putin timp inainte sa fie otravit.
Ei l-au acuzat chiar pe cel din urma ca ar fi fost implicat in asasinarea fostului agent FSB pentru a deteriora imaginea internationala presedintelui Putin. "Badri" - asa cum era cunoscut miliardarul - s-a intalnit exact in ziua in care murit cu lordul Goldsmith, cu lordul Bell (PR-ul lui Margaret Thatcher) precum si cu alti oligarhi rusi aflati in exil, printre care se afla si Glushkov, care locuieste acum la Londra. Lugovoi s-a declarat socat de vestea mortii miliardarului, declarand ca erau prieteni de 15 ani: "Am vorbit acum cinci zile, si parea ca nu are nici o problema, sunt absolut socat".
Pagina realizata de Mona BICA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Nu doamnelor si domnilor, PUTIN !!! PUTIN le face pe toate :-)   de Jean.Valjean
A r h i v a
  Spaniolii au decimat mafia romaneasca    2 comentarii
  Avioanele strategice ale Romaniei sunt pe butuci    13 comentarii
  TVR 1 va emite din nou in Basarabia    2 comentarii
  Zeci de divorturi la Cluj de Ziua Indragostitilor    
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo si purificarea etnica din Romania anului 2008 (3228 afisari)
 Premierul Daniel (2804 afisari)
 Spaniolii au decimat mafia romaneasca (2325 afisari)
 Avioanele strategice ale Romaniei sunt pe butuci (1733 afisari)
 Badri - o crima perfecta? (1676 afisari)
 A inviat la propria inmormantare (3012 afisari)
 A vrut sa faca sex de Valentine's Day, dar a fost refuzata de 700 de barbati (2448 afisari)
 Bucurestii, port la Marea Neagra (1517 afisari)
 Moartea temporara, senzatia suprema (1313 afisari)
 Si-a facut expozitie din cadavrele unor prizonieri chinezi executati (1309 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01594 sec.