Ziua Logo
  Nr. 4156 de marti, 12 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Melescanu la Justitie, Stroe la Aparare
-- Daca Basescu refuza nominalizarile, PNL o va propune pe Norica pentru oricare din cele doua ministere * Varianta restructurarii a cazut la limita, dupa ce Geoana a cerut demisia Cabinetului
Liberalii i-au nominalizat ieri pe Teodor Melescanu la Justitie si pe Radu Stroe la Aparare, varianta restructurarii "ample" a Cabinetului cazand la limita, cu 12 voturi "impotriva", noua "pentru", si doua abtineri. Surse din conducerea PNL ne-au precizat ca, in conditiile in care presedintele Basescu va refuza una dintre aceste numiri, liberalii vor riposta prin nominalizarea imediata a Noricai Nicolai, la oricare dintre cele doua portofolii.
Restructurarea Executivului a cazut la vot si din cauza declaratiei presedintelui PSD, Mircea Geoana, care solicitase demisia Guvernului. "Geoana a facut declaratia amintita chiar inainte ca noi sa votam restructurarea Cabinetului sau remanierile propuse de Tariceanu", au precizat sursele citate. Restructurarea Guvernului presupunea trecerea noului Cabinet prin Parlament, situatie in care liberalii ar fi riscat un vot negativ, prefigurat de declaratia liderului PSD. De altfel, social-democratii au cerut pe de-o parte demisia de onoare a Executivului, iar in a doua parte a zilei au demarat o serie de negocieri cu toate partidele in vederea devansarii alegerilor parlamentare. Drept urmare, restructurarea a cazut la limita. Printre liberalii care au votat in favoarea restructurarii s-au numarat Crin Antonescu, Norica Nicolai, Ludovic Orban si Dan Radu Rusanu.
Melescanu s-a votat "impotriva"
Acestea ne-au explicat ca, in prima instanta, premierul Tariceanu l-a propus doar pe Melescanu pentru portofoliul Justitiei, primul-ministru ridicand problema numirii lui Stroe la Aparare doar la solicitarile repetate ale vicepresedintelui Ludovic Orban. "Premierul a propus doar numirea lui Teodor Melescanu la Justitie argumentand ca acesta este la baza jurist si ca presedintele Basescu a fost de acord cu interimatul liberalului. Ludovic Orban i-a explicat insa primului ministru ca trebuie sa decida o nominalizare si la Aparare, pentru a nu da curs altor critici", au sustinut sursele citate. De asemenea, acestea au insistat ca Melescanu nu este deloc multumit de nominalizarea sa la Justitie, un portofoliu greu, "cu mari probleme". De altfel, Melescanu a votat impotriva propriei nominalizari, ungerea sa fiind votata de conducerea PNL doar cu un singur vot "impotriva". Doua voturi au fost exprimate si impotriva nominalizarii lui Stroe, senatorul PNL neparticipand la aceasta sedinta a Biroului Politic liberal care l-a nominalizat la Aparare cu 22 de voturi "pentru". Parlamentarii liberali vor trebui sa propuna un inlocuitor pentru presedintia Comisiei SRI, condusa de Radu Stroe.
Tariceanu indeamna PSD la motiune
In fata camerelor de luat vederi, premierul Tariceanu a declarat ca PSD ar putea apela la solutia motiunii de cenzura daca doreste schimbarea Executivului, raspunzand astfel solicitarii PSD ca Guvernul sa-si prezinte demisia de onoare. "Transmit PSD faptul ca partidele care sunt in opozitie au la indemana motiunea de cenzura. Pot sa-si exercite aceasta optiune", a declarat Tariceanu. El a precizat, raspunzand unei intrebari, ca varianta alegerilor anticipate organizate simultan cu alegerile locale nu s-a discutat in PNL. Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a declarat ieri ca liberalii au decis sa puna capat "crizei" din justitie prin nominalizarea lui Teodor Melescanu, iar in ceea ce priveste "batalia" cu Traian Basescu, "omul care incalca flagrant orice regula democratica", a inteles ca "cel mai destept cedeaza". "Am declarat ca nu m-am incapatanat niciodata de a obtine postul de ministru, pe care nu l-am solicitat" a declarat Nicolai.
Fara entuziasm
Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a declarat ieri ca nominalizarea sa la Justitie nu este de natura sa ii starneasca prea mult entuziasm si l-a asigurat pe colegul sau de partid Radu Stroe de tot sprijinul pentru pregatirea summitului NATO.
"Decizia e motivata de dorinta noastra, de obligatia pe care ne-am asumat-o in legatura cu rezolvarea crizei la Ministerul Justitiei. Nu pot sa spun ca am vreun entuziasm, nu stiu daca se citeste asta pe fata mea. Cred insa ca este o decizie pe care trebuie sa ne-o asumam, tocmai pentru a depasi blocajul de la Ministerul Justitiei" a comentat Melescanu. In ceea ce priveste Ministerul Apararii, succesorul va trebui sa-si asume continuarea tuturor pregatirilor pentru summitul NATO din aprilie, a mai spus Melescanu, adaugand ca este convins ca Radu Stroe va demonstra ca isi poate indeplini misiunea. "Oricum il voi sprijini cu tot ceea ce pot", a mai spus ministrul. Intrebat daca se considera sau nu potrivit pentru postul de ministru al Justitiei, Melescanu a comentat ironic ca se considera pregatit pentru orice situatie. "Eu nu am spus ca nu sunt persoana potrivita, am spus ca sunt cel mai bun intotdeauna si o sa fac si mai bine la un alt minister", a declarat el. Melescanu a mai precizat ca membrii Biroului Politic Central al PNL au discutat si despre o eventuala iesire de la guvernare. "Am discutat pe toate solutiile posibile si am ajuns la aceasta solutie considerand ca este cea mai rapida de a iesi dintr-un blocaj care este la ora actuala la Ministerul Justitiei", a argumentat ministrul liberal. (R.G.)
Stroe si biletelul de la Cotroceni
La numirea sa in functia de secretar general al Guvernului, pe 1 iunie 2006, liberalul Radu Stroe a primit de la presedintele Traian Basescu, chiar in fata camerelor de luat vederi, un biletel misterios. Ulterior, presa a dezvaluit ca epistola prezidentiala reprezenta o parte a unei stenograme CSAT, in care se discuta pentru intaia oara proiectele de lege privind siguranta nationala.
Continutul bizarei misive facea referire la caracterul secret sau public al proiectelor, discutiile din cadrul CSAT fiind centrate pe secretizarea acestora sub cheia comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Presa a speculat la acea vreme ca, prin intermediul biletelului, presedintele Basescu ar fi insinuat ca liberalul Radu Stroe ar fi responsabil de faptul ca aceste proiecte au transpirat in presa, declansand o serie de dezbateri publice. Interesant este ca seful statului i-a strecurat "hartiuta" lui Stroe in contextul in care PNL declansase o opozitie dura in fata proiectului legilor sigurantei promovat de Cotroceni si de serviciile secrete. Senatorul PNL s-a aratat nedumerit de gestul prezidential si a cerut aprobarile legale necesare pentru a face public continutul biletului. Daca raspunsul SRI privitor la desecretizare a fost unul in coada de peste, secretarul CSAT Sergiu Medar a sustinut ca Radu Stroe poate face public continutul misivei prezidentiale. Dincolo de toate aceste aspecte, biletelul oferit de Traian Basescu reprezinta un episod al razboiului dintre Palate pe marginea proiectelor de lege privind siguranta nationala.
Summitul NATO a ramas fara organizator
Secretarul general al Camerei Deputatilor, Georgeta Ionescu, renunta la functie pentru a prelua postul de secretar de stat in Ministerul Apararii, desi era responsabila cu organizarea, in aprilie, a Summit-ului NATO. Cel mai probabil, atributiile acesteia vor fi preluate de liberalul Titu Gheorghiof, care va fi votat astazi in plenul Camerei.
Ionescu sustine ca aceasta schimbare, in ajunul celui mai mare eveniment organizat la Bucuresti, nu va periclita succesul Summit-ului, mai ales ca "pregatirile se desfasoara potrivit calendarului". Ionescu recunoscuse insa in urma cu o luna ca, din punct de vedere al timpului alocat, preparativele se desfasoara "la limita". Conducerea Camerei Deputatilor l-a propus ieri, la sugestia lui Bogdan Olteanu, pe liberalul Titu Gheorghiof ca secretar general, insa decizia va fi luata astazi prin vot, de plenul Camerei. Singurii care s-au abtinut in privinta lui Gheorghiof au fost doi reprezentanti ai PD-L. De altfel, statutul Georgetei Ionescu parea neclarificat ieri. In ciuda anuntului Conducerii Camerei, potrivit caruia ea isi anuntase demisia, aceasta ne-a declarat ca nu a depus inca documentul. Ea a negat si informatiile neoficiale potrivit carora si-ar fi depus demisia inca de vineri. (R.I.P.)
PNL asteapta motivatia Curtii
Propunerile de numire a lui Teodor Melescanu in functia de ministru al Justitiei si, respectiv, a senatorului Radu Stroe la Ministerul Apararii vor fi transmise Presedintiei dupa ce motivatia Curtii Constitutionale privind cazul Norica Nicolai va fi publicata in Monitorul Oficial. In prezent, Teodor Melescanu detine portofoliul Apararii si asigura interimatul la Justitie. De asemenea, Radu Stroe detine functia de presedinte al Comisiei parlamentare de control al SRI. Deciziile luate ieri de Biroul Politic al PNL au fost votate de liderii liberali in lipsa unei motivatii a deciziei Curtii Constitutionale. "Propunerile vor fi transmise Presedintiei dupa ce va aparea in Monitor decizia Curtii privind solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala, rezultat in urma propunerii Noricai Nicolai la Ministerul Justitiei si a refuzului presedintelui de nominalizare", a declarat ieri purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru. (R.G.)
"Un Guvern peticit"
Presedintele PSD a declarat ieri ca cele doua propuneri ale liberalilor pentru Ministerul Justitiei si cel al Aparariii sunt o improvizatie, "o peticeala la o corabie care ia apa". El considera ca "rocada mica" facuta de cei de la PNL nu va rezolva blocajul politic si ca este nevoie de o evaluare serioasa a situatiei de blocaj existent. Rezolvarea acestei probleme este vazuta de liderul PSD printr-o consultare intre partide. "Sunt convins ca prin acest tip de dialog vom putea sa gasim solutia necesara. Vom raspunde cu deschidere oricarei alte invitatii din partea celorlalte partide, discutie care sa degaje o solutie de deblocare a situatiei", a precizat Geoana. "Propunerea PNL si a Guvernului este ridicola, adica probabil ca solutia ar fi sa demisioneze toti ministrii din Guvern, sa ramana doar Melescanu, ca e singurul capabil, se pare, sa rezolve toate problemele si la sanatate, si pe unde va mai fi", a declarat deputatul
Victor Ponta. (C.A.)
Laude de la PD-L
Cristian Radulescu (foto), liderul grupului PD-L din Camera Deputatilor, a primit favorabil nominalizarea lui Radu Stroe pentru portofoliul Apararii, afirmand despre Stroe ca are "un background bun". "Radu Stroe a facut parte din Comisia de aparare, deci cred ca are un background bun pentru acest minister. Ceea ce sper eu este ca cei doi (Teodor Melescanu si Radu Stroe - n.r.) sa reprezinte un plus de valoare pentru actualul Guvern, care nu straluceste, pe medie, pe competenta si autoritate", a declarat Radulescu, citat de Mediafax. In schimb, Stroe a fost mai rezervat in privinta lui Melescanu, amintind conflictul acestuia cu presedintele Basescu pe tema inceperii urmaririi penale impotriva celor opt actuali sau fosti ministri. "Domnul Melescanu a aratat deja in perioada de interimat cum poate sa gestioneze acest interimat si daca poate sa aduca interpretari unei legi evidente, sper ca acest lucru sa nu i se intample in calitatea de ministru de Justitie", a comentat liderul deputatilor democrat-liberali. (A.I.)
Razvan GHEORGHE 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Intre 1966 si 1996,(timp de 30 de ani,anii de glorie ai comunismului)diplomat in MAE.   de Adrian v.D.
Rotirea de cadre...   de Alcor
Numiri   de Mona G.
Eu stiu ce sa zic ?   de alwis46
Melescanu?   de Octavian Dan
D-le Cristian David,imi pare rau   de cosor ion
Si iata cum....   de Alcor
HAHALERISMUL   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Furt in brazda cu acciza    
  Ilie Dumitrescu amenintat cu pistolul in fata politistilor    2 comentarii
  Inghititi de steril    1 comentariu
  Ivanov il anunta pe Putin la Bucuresti    1 comentariu
  Inteligenta poate provoca alcoolism    17 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Decretele secrete (4711 afisari)
 Ilie Dumitrescu amenintat cu pistolul in fata politistilor (2561 afisari)
 Inapoi la Cotroceni (2270 afisari)
 Misterele de langa noi (2059 afisari)
 Puterea din umbra (2054 afisari)
 Martor la inmormantarea Ceausestilor (6561 afisari)
 Macel in Berceni (2704 afisari)
 Portavion american survolat de bombardiere rusesti (2597 afisari)
 Mercedes cu un picior la Cluj, Porsche, instalat la Dej (2457 afisari)
 Ion Iliescu si Nica Leon s-au porcait la Parlament (2315 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01827 sec.