Ziua Logo
  Nr. 4156 de marti, 12 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Furt in brazda cu acciza
-- Guvernul sacrifica agricultura pentru a umfla bugetul, in perspectiva pomenilor electorale * Finantele uita de accizele reduse pentru motorina destinata fermierilor
Codul fiscal prevede anumite facilitati pentru agricultori, dar Ministerul de Finante nu se grabeste sa le puna in practica. De fapt, motorina pentru agricultura ar trebui sa beneficieze de acciza redusa, inca din 2007, dar masura nu a fost pusa in practica, sortii de izbanda fiind aproape nuli si in acest an. Agricultorii spun ca pozitia Ministerului de Finante afecteaza piata, ei trebuind sa concureze cu produse din vest, unde subventiile sunt de patru ori mai mari, iar motorina la jumatate de pret. Diminuarea incasarilor la buget, estimate la aproape 250 milioane de euro, este cea mai probabila explicatie de neaplicare a legislatiei in domeniu. Concret, Guvernul fura de la fermieri ca sa poata onora pomenile electorale fara acoperire.
Codul fiscal (n.r. - Legea nr. 571/2003. modificata si completata) are o prevedere la care autoritatile nu au facut nici cea mai mica referire de la data instituirii ei - motorina pentru agricultura beneficiaza de acciza redusa. Prevederea este valabila cu 1.01.2007, data la care Romania a aderat la UE. In plus, masura este valabila pana in 2010 inclusiv. Articolul 176 al Codului fiscal stabileste ca responsabilitatea instituirii unui nivel special de accizare revine Ministerului Finantelor Publice, care ar trebui sa stabileasca "nivelul si conditiile de aplicare a accizei reduse". Ministerul de Finante nu a promovat actul normativ solicitat de Codul fiscal, dar a avut grija sa impuna, tot prin prevederi legislative, colorarea si marcarea motorinei pentru agricultura, astfel incat aceasta sa nu poata fi folosita in alte scopuri. Ceea ce inseamna ca ministerul stie cert care ii sunt responsabilitatile.
Agricultura discriminatorie
Practica subventionarii agriculturii, prin diminuarea accizei pentru motorina, este uzuala in Uniunea Europeana si acceptata de legislatie. La ora actuala, pentru a ajuta intr-o oarecare forma agricultorii din acest punct de vedere, Ministerul Agriculturii a asigurat subventionarea motorinei cu 10.000 de lei vechi pe litru, inclusiv anul trecut, ceea ce reprezenta cam 30% din pretul produsului. Numai ca motorina subventionata nu putea fi folosita decat pentru lucrarile la culturile mari, precum cultivarea graului. In legislatia comunitara, motorina pentru agricultura, deci cu pret scazut, este destinata tuturor activitatilor agricole, de la araturi, la lucrari in pomicultura, viticultura si zootehnie. Adica tuturor sectoarelor agricole, astfel ca, prin subventionarea numai a anumitor culturi, se produce discriminare.
Ministerul se gandeste la un leu pe litru
"Pretul motorinei utilizate in agricultura are o pondere mare in costurile de productie, ceea ce conduce la costuri mai mari in Romania decat in UE. De aceea, Ministerul Agriculturii poate da subventii la motorina ca in 2007. Si pentru 2008 ne gandim tot la o subventie de un leu pe litru (n.r. - 10.000 de lei vechi). Numai ca impactul asupra pretului nu va mai fi acelasi. Daca inainte pretul motorinei era de aproximativ 2,8 lei/l, acum a ajuns la aproape 4 lei/l", a declarat Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii. "Ministerul Agriculturii sustine reducerea accizei la motorina pentru agricultura", a spus Ciolos, care a evitat sa precizeze daca a intervenit la Ministerul de Finante pentru aplicarea prevederilor Codului fiscal in materie. "Agricultorii vor sa mearga pe o cota maxima de consum de motorina care sa beneficieze de acciza redusa, astfel incat sa fie evitata problema cu identificarea motorinei cu acciza speciala. Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) are baza de date necesara pentru aplicarea acestui sistem", a adaugat Ciolos. Ministrul Agriculturii atrage atentia ca exista un impact asupra bugetului in masura in care se aplica reducerea. De altfel, ministrul considera ca de aceasta masura ar avea nevoie mai mult sectorul vegetal, pentru zootehnie fiind acordate subventii semnificative.
Vosganian n-aude, nu vede
Sunt dezamagit de atitudinea Ministerului de Finante, a declarat Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). El a precizat ca oficialii ministerului, in frunte cu ministrul Varujan Vosganian, au evitat sa abordeze problema reducerii accizei la motorina. Cucu a atras atentia ca "suntem fermieri UE", numai ca agricultorii vest-europeni primesc subventii mai mari cu 75%, la care se adauga si motorina cu acciza redusa. "Noi vrem o acciza la nivelul Frantei, ceea ce inseamna ca pretul motorinei pentru agricultura sa fie de aproximativ 2 lei/l. Suntem pe aceeasi piata, deci ar trebui sa beneficiem de aceleasi avantaje, dar costurile de productie sunt diferite, in conditiile actuale", a adaugat Marcel Cucu. Presedintele LAPAR a prezentat si posibilul efort bugetar in cazul in care se aplica masura solicitata de agricultori si prevazuta in Codul fiscal. In cazul extrem, in care in Romania se cultiva 7,5 milioane ha, cu un consum mediu extrem, de 85 litri de motorina pe hectar, efortul bugetar ar fi de maximum 200-250 milioane de euro anual. De altfel, aceasta este cea mai plauzibila explicatie pentru care Ministerul de Finante nu reduce acciza la motorina pentru agricultura. (L.M.)
Luminita MOROIANU 
A r h i v a
  Ilie Dumitrescu amenintat cu pistolul in fata politistilor    2 comentarii
  Melescanu la Justitie, Stroe la Aparare    8 comentarii
  Inghititi de steril    1 comentariu
  Ivanov il anunta pe Putin la Bucuresti    1 comentariu
  Inteligenta poate provoca alcoolism    17 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Decretele secrete (4711 afisari)
 Ilie Dumitrescu amenintat cu pistolul in fata politistilor (2561 afisari)
 Inapoi la Cotroceni (2270 afisari)
 Misterele de langa noi (2059 afisari)
 Puterea din umbra (2054 afisari)
 Martor la inmormantarea Ceausestilor (6561 afisari)
 Macel in Berceni (2704 afisari)
 Portavion american survolat de bombardiere rusesti (2597 afisari)
 Mercedes cu un picior la Cluj, Porsche, instalat la Dej (2457 afisari)
 Ion Iliescu si Nica Leon s-au porcait la Parlament (2315 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01078 sec.