Ziua Logo
  Nr. 4156 de marti, 12 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Inapoi la Cotroceni
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Iesirea din starea de imponderabilitate a PSD a dat peste cap atat prognozele, cat si calculele politice. Respingand orice varianta de restructurare a Guvernului, Mircea Geoana i-a obligat pe liberali sa se intoarca de unde au plecat. Adica la presedinte. Renuntand la Norica Nicolai. Si utilizand formula Teodor Melescanu la Justitie si Radu Stroe la Aparare.
Traian Basescu are, in acest moment, la dispozitie doua posibilitati constitutionale de a-i da cu tifla lui Tariceanu. Ce se va intampla? Aceasta este prima intrebare. A castigat sau a pierdut PSD, manifestandu-se atat de transant? Aceasta este o a doua intrebare. Va invinge Basescu si in aceasta noua runda? A fost a treia intrebare.
PSD, desi este singurul partid care alearga pe culoarul stangii, in conditiile in care in intreg ciclul electoral dreapta s-a aflat la putere, a facut cateva greseli strategice care, pana in prezent, au determinat pierderea primei pozitii in topul increderii populatiei. Una dintre acestea a fost, fara doar si poate, pendularea intre sprijinul acordat Guvernului liberal ultra-minoritar si incercarea, mai recenta, de daramare a acestuia in coniventa cu partidul prezidential si cu Traian Basescu. Ambele ipostaze au depunctat stanga. Din simplul motiv ca un partid important, care intentioneaza sa ocupe prima pozitie pe podium la viitoarele alegeri, nu are absolut nici un motiv, in opozitie fiind, sa faca intelegeri pe termen lung cu nici una dintre cele doua forte aflate in conflict. Dimpotriva, sansa PSD este sa-i cenzureze pe toti ceilalti. O a doua greseala a fost caderea in capcana adversarilor sai politici, presedintele, Partidul Democrat, mai nou PLD si PNL, vizand demonizarea unor fruntasi socialisti. Si marginalizarea acestora. Recent, PSD a dat semne ca a inteles ca solutia este, dimpotriva, solidarizarea. Si, in primul rand, cu Adrian Nastase. Iar ieri iesirea spectaculoasa in ring a lui Mircea Geoana pare a demonstra ca, in fine, si in privinta adversarilor sai politici PSD are acum o strategie pe termen lung. Modul ferm in care Geoana s-a exprimat, refuzand orice fel de compromis legat de sustinerea parlamentara a unei restructurari guvernamentale, elimina scenariul unui santaj la capatul caruia PSD ar fi urmat sa obtina noi avantaje de la Executiv.
Asa se face ca PNL, intelegand ca in Parlament nu ar mai putea beneficia de voturile necesare, a renuntat la varianta Norica Nicolai. Intorcandu-se la solutia unei noi nominalizari si la prezentarea propunerii la Cotroceni. Optiunea Melescanu a determinat insa o rocada. Astfel incat Tariceanu face o a doua nominalizare, pentru Aparare, in persoana lui Radu Stroe. Intoarcerea la presedinte si la liberul arbitru al acestuia, conferit de Constitutie, este astfel pecetluita. Liberalii sunt in corzi. Nu au facut mult timp o noua nominalizare, refuzand sa numeasca la Justitie o alta persoana in locul Noricai Nicolai. Si, in cele din urma, dupa o luna de balamuc, au fost siliti sa dea inapoi. Atunci cand Geoana a pocnit din bici. Guvernul ultra-minoritar atarna de un fir de par.
Ce va face acum Traian Basescu? El poate accepta ambele propuneri, oferind Guvernului Tariceanu o gura de oxigen. Sau isi utilizeaza prerogativa constitutionala, respingandu-l fie pe Melescanu, fie pe Radu Stroe. Ori pe amandoi. Ce interes ar avea, insa, Traian Basescu sa le faca liberalilor viata usoara? Doar, eventual, unul discutabil, de imagine. Pentru ca opinia publica sa nu aiba cumva sentimentul ca presedintele e un fel de Gica Contra. Este mai probabil ca seful statului sa-i sicaneze in continuare pe liberali. Obligandu-i sa vina cu renominalizari. Macar la Aparare. Revenind liberalii la Cotroceni, plasandu-se din nou la mana presedintelui, eu cred ca ii ofera acestuia un premiu electoral. Ramane de vazut cum va gestiona Basescu iesirea din criza guvernamentala. Sau cum va sti sa o amplifice, fara ca efectele sa-i fie puse in carca.
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Ultima ora !   de Marius Adrian Porojnicu
Dragi colegi , distractia ie abia la inceput ...   de gili
PSD si PNL   de Mona G.
Pai era si normal ca PSD sa nu mai sprijine ACUM guvernu   de Ghita Bizonu'
Basescu vrea sa faca din Romania unfel de Ciad   de Aeno
Pai d-asta avem presedinte. Sa mai sicaneze, sa dea cu tifla,   de green day
Zambetul lui Boc spune totul   de decan
A r h i v a
  Victor Rebengiuc    3 comentarii
  Puterea din umbra    30 comentarii
  Super-razboiul fantomelor    2008-02-08
  Anemia cronica    2008-02-07
  Mitul marelui jucator    2007-04-14
 Top afisari / comentarii 
 Decretele secrete (4711 afisari)
 Ilie Dumitrescu amenintat cu pistolul in fata politistilor (2561 afisari)
 Inapoi la Cotroceni (2270 afisari)
 Misterele de langa noi (2059 afisari)
 Puterea din umbra (2054 afisari)
 Martor la inmormantarea Ceausestilor (6561 afisari)
 Macel in Berceni (2704 afisari)
 Portavion american survolat de bombardiere rusesti (2597 afisari)
 Mercedes cu un picior la Cluj, Porsche, instalat la Dej (2457 afisari)
 Ion Iliescu si Nica Leon s-au porcait la Parlament (2315 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.89677 sec.