Ziua Logo
  Nr. 4156 de marti, 12 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Halda, ecologia si Romania
Iulia POPOVICI 
-- Nu va faceti casa pe deal, sub deal, langa apa sau departe de apa. Daca sunteti evacuati, nu uitati sa luati cu dvs. cercevelele, usile si tiglele de pe acoperis - manualul romanului de tara fata cu problema mediului.
Dar si, mai la oras: Dati incet caldura. Folositi becuri ecologice. Lasati masina acasa si mergeti cu bicicleta. Nu irositi viitorul copiilor nostri - mesaje (acesta din urma, intr-un clip publicitar in tonuri de horror) ale unui curent de activism public recent in Romania, "noul ecologism". Intre timp, tot aici, in tara noastra, drumurile se inchid pentru ca, de cateva ori pe sezon, au loc caderi de pietre si alunecari de teren. Tot periodic, case de oameni ajung sub pamant sau sub ape - chestiuni care nu se vindeca prin "personal empowerment and enlightenment" - mai pe scurt si pe romaneste, decizia individuala in cunostinta de cauza in ce priveste comportamentul fata cu dezastrul planetei. Nici macar prin sacrificiul individual intru beneficiul general - care era beneficiul, in cazul concret al haldei de steril din Valcea, prabusita saptamana trecuta, nu se stie. Sigur e insa ca de trei ani aproape, de cand dealul a luat-o prima data la vale, oamenilor li se cere sa-si astepte sacrificiul.
In patria noastra, caloriferele duduie de caldura, pungile de plastic gratuite sunt la mare cautare, iar vanzarile de masini - in crestere - suntem natiunea care indura nediscriminatoriu frigul pentru plata datoriei externe, isi fabrica pungi de uz indelungat din carpe si astepta cu anii Dacia de la CEC, ca sa mearga cu ea din doua in doua duminici. La o adica, dictatura comunista e cel mai ecologic si "nature-friendly", din punct de vedere al comportamentului individual, sistem de pe fata pamantului (cum sa poluezi daca nu consumi???), iar la acest nivel al discursului, misionarismul crestin, "new-age"-ul ecologist si comunismul salbatic isi dau mana.
Problema e ca, daca cetateanul tarii noastre comuniste nu polua, el personal, mai deloc, asta nu inseamna ca in Romania nu se pregateau dezastre ecologice. La Copsa Mica, nu emisia de noxe a bolizilor condusi de vajnicii muncitori a facut ca orasul sa fie scos de pe harta vietii. Halda de steril de la Mateesti nu s-a scurs peste casele din sat din cauza desantatului consum familial de apa al taranilor. Halda a alunecat din cauza ca cerintele de mediu sunt ultimele pe lista impunerilor oficiale si ultimele la care se gandesc "investitorii" si "exploatatorii". E adevarata mostenire comunista, sacrificiul propriu pentru binele altora (ruda buna cu "la fiecare ovulatie, cate-o fecundatie"...). Acelasi limbaj, incercand sa camufleze aceeasi realitate, acum masurabila in euro, nu in izbande ale societatii multilateral dezvoltate. Aceeasi realitate din care fac parte si primarul de comuna, incoerent verbal, chinuit mai mult de conflictul cu niste consilieri locali decat de soarta satenilor, si mult mai scolitul prefect, eficient in a carpi, inclusiv discursiv, ce n-a facut pana acum. De fapt, carpeala e proiectul de mediu al Romaniei, mereu pus sub semnul lui "cand": a fost "cand or castiga ai nostri", a fost "cand om intra in UE", a mai ramas "cand o face plopul pere".
Copiii nostri nu vor avea viitor nu din cauza ca unii sau altii dintre cetatenii planetei (oricat de multi ar fi acesti "inconstienti") nu-si fac probleme cand "li se intampla" sa uite lumina aprinsa. Nu din cauza lipsei de responsabilitate individuala se scurg haldele peste casele mai vechi decat muntele de resturi ale exploatarii miniere. Nu stiu daca ministrul roman al Mediului merge cu bicicleta si cand nu-l filmeaza televiziunile, dar sigur n-am auzit de vreun plan pentru buna utilizare ecologica a taxei de prima inmatriculare. Poate o pancarta cu "Aici sunt banii dvs."?
Traim intr-o lume in care se face comert cu viitorul pentru doi lei in plus si doua vieti in minus. Despre ce vorbim, oare trebuie sa invatam sa aprindem mai rar becul fiindca in curand producatorii de energie vor plati pentru cat polueaza, iar preturile vor sari in aer? Sau trebuie sa ne facem case ecologice demontabile in caz ca pica vreun deal, costisa, halda?
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
misionarismul crestin ???   de Ministerul Afacerilor Eterne
Casa pe deal   de Viorica Ianc
ONG...   de rasputin
Un amestec de idei intr-un articol foarte confuz   de green day
A r h i v a
  "Omul nou", taxa si parcarea    2008-01-30
  Elogiul neputintei (si al discriminarii)    2007-05-26
  O lege pentru linistea in Parlament    2006-12-23
  Lustrati-ne, va rugam!    2006-10-14
  Ai nostri tineri in Ghencea invata    2006-09-18
 Top afisari / comentarii 
 Decretele secrete (4711 afisari)
 Ilie Dumitrescu amenintat cu pistolul in fata politistilor (2561 afisari)
 Inapoi la Cotroceni (2270 afisari)
 Misterele de langa noi (2059 afisari)
 Puterea din umbra (2054 afisari)
 Martor la inmormantarea Ceausestilor (6561 afisari)
 Macel in Berceni (2704 afisari)
 Portavion american survolat de bombardiere rusesti (2597 afisari)
 Mercedes cu un picior la Cluj, Porsche, instalat la Dej (2457 afisari)
 Ion Iliescu si Nica Leon s-au porcait la Parlament (2315 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.22570 sec.