Ziua Logo
  Nr. 4156 de marti, 12 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
UE se grabeste sa ajunga in Kosovo
-- Oficialii de la Bruxelles par a-si propune sa tina pasul cu responsabilii de la Pristina, aflati pe ultima suta de metri cu pregatirile pentru declararea independentei Kosovo.
Desi initial au anuntat ca vor astepta reuniunea Consiliului pentru Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE) din 18 februarie pentru a se pronunta asupra autorizarii misiunii europene in regiune contestata cu fiecare ocazie de Belgrad, la unison cu Moscova, oficialii europeni par sa se fi razgandit intre timp, urmand sa ia o decizie in acest sens saptamana aceasta, transmite Reuters.
Potrivit unor diplomati europeni, responsabilii de la Bruxelles vor aproba un plan de operatiuni privind misiunea UE in Kosovo, inainte ca provincia sa isi anunte desprinderea de Serbia. "Planul O va fi adoptat in cursul acestei saptamani printr-o procedura scrisa", a declarat un diplomat european pentru Reuters, explicand ca decizia nu necesita avizul ministrilor UE, in conditiile in care liderii blocului comunitar au convenit in principiu asupra misiunii, in decembrie, anul trecut. Initiativa UE, care consta in trimiterea 1.800 de politisti, procurori si judecatori in zona, in vederea consolidarii stabilitatii provinciei si asigurarii unui cadru democratic viitoarelor institutii din Kosovo, este contestata atat de Belgrad, cat si de Moscova. In vreme ce oficialii sarbi afirma ca aceasta contravine rezolutiei 1244 a ONU, ce plaseaza provincia sub administratia Natiunilor Unite pana la determinarea statutului sau final, MAE rus a avertizat UE ca desfasurarea unilaterala a unei misiuni in zona ar constitui o incalcare a legislatiei internationale. Desi se opune independentei Kosovo, Romania si-a anuntat disponibilitatea de a contribui la misiunea UE in regiune cu 60 de politisti si 115 jandarmi. Potrivit postului de radio sarb B92, Parlamentul din Kosovo va face o declaratie de intentie privind independenta provinciei la 17 februarie, inainte de proclamarea propriu-zisa a independentei, la inceputul lui martie. (A.M.L.)
 Afisari: 324  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Fara UE...   de Tzarul Putin
A r h i v a
  Ahmadinejad sfideaza ONU    20 comentarii
  Compania Gazprom-Kremlin la aniversare    5 comentarii
  Stare de urgenta in Timorul de Est    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Decretele secrete (4711 afisari)
 Ilie Dumitrescu amenintat cu pistolul in fata politistilor (2561 afisari)
 Inapoi la Cotroceni (2270 afisari)
 Misterele de langa noi (2059 afisari)
 Puterea din umbra (2054 afisari)
 Martor la inmormantarea Ceausestilor (6561 afisari)
 Macel in Berceni (2704 afisari)
 Portavion american survolat de bombardiere rusesti (2597 afisari)
 Mercedes cu un picior la Cluj, Porsche, instalat la Dej (2457 afisari)
 Ion Iliescu si Nica Leon s-au porcait la Parlament (2315 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00804 sec.