Ziua Logo
  Nr. 4156 de marti, 12 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Fotbalul se muta la DNA
-- In ultima luna, mai multi impresari si conducatori de cluburi au fost audiati in dosarul transferurilor de jucatori in strainatate
Audierile in dosarul in care zece oameni de fotbal sunt cercetati de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani, in legatura cu anumite transferuri de jucatori in strainatate se desfasoara pe banda rulanta.
Astfel, ieri, presedintele clubului Gloria Bistrita, Jean Padureanu, a dat in fata procurorilor anticoruptie o declaratie in legatura cu transferurile jucatorilor Lucian Sanmartean si Ioan Viorel Ganea. In legatura cu transferurile celor doi jucatori de la Gloria Bistrita catre alte cluburi, avocatul lui Jean Padureanu a precizat ca s-au depus anterior toate documentele doveditoare in legatura cu sumele incasate de club pentru fotbalisti. Jean Padureanu nu a facut nici o declaratie in legatura cu invinuirile ce i se aduc, lasandu-l doar pe avocatul sau sa dea informatii presei. Tot ieri, aparatorul avocatului Sica Puscoci, Mihail Camarascu, s-a prezentat la sediul DNA, unde a depus o solicitare procurorului de caz prin care ii cere sa ii puna la dispozitie probele acuzarii in vederea stabilirii apararii. Mihai Camarascu a declarat, citat de Mediafax, ca pana in prezent procurorul nu i-a prezentat clientului sau nici un material probator, subliniind ca aceasta practica nu corespunde prevederilor din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Avocatul a precizat ca procurorul a luat act de solicitarea scrisa depusa, pe care o va studia, urmand sa decida daca ii va prezenta clientului sau probele acuzarii. Sica Puscoci a fost audiat si saptamana trecuta la DNA, in dosarul in care este cercetat alaturi de mai multi oameni de fotbal. A spus atunci ca a dat o declaratie privind transferul lui Iulian Arhire si a apreciat ca "justitia nu se face la coltul strazii, ci pe documente si acte". O alta solicitare in acest caz a venit din partea lui Ioan Becali, care a adresat sefului DNA, Daniel Morar, o plangere in care critica pasaje din actele facute de procurori, sustinand ca anchetatorii nu precizeaza concret in ce constau faptele de care este acuzat. Avocatii lui Becali sustin in plangere ca dreptul la aparare in cazul clientului lor nu a fost respectat, spunand ca procurorul de caz a refuzat sa ii prezinte acestuia vreun act pe care se bazeaza punerea sub invinuire. Pana in prezent au fost audiati in acest dosar Gica Popescu, Sica Puscoci, Gigi Netoiu, Mircea Stoenescu, Ioan Becali, Cristi Borcea.
Acuzatiile procurorilor
DNA a inceput urmarirea penala fata de zece oameni din fotbalul romanesc, in legatura cu transferurile in strainatate ale mai multor fotbalisti. Procurorii au deschis in 10 ianuarie, actiunea penala fata de Ioan si Victor Becali, Gheorghe Popescu, George Copos, Cristian Borcea, Jean Padureanu, Mircea Stoenescu, precum si fata de Mihai Stoica, Gheorghe Netoiu si avocatul Sica Puscoci. Acestia sunt cercetati pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani. "Din probele administrate pana in prezent de procurori, respectiv raspunsurile primite in cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate in mai multe state din Europa si Asia (intre care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia), precum si din analizele efectuate de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) si Garda Financiara a rezultat ca persoanele respective, impreuna sau in parte, prin tranzactii ilegale si folosire de interpusi, au externalizat sume de peste zece milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activitati de impresariat", se arata in comunicatul DNA. Anchetatorii sustin ca, in perioada 1999 - 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate in conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre invinuiti si-au insusit in interes personal sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati, rezultate din transferul in strainatate a unui numar de 12 fotbalisti. "Prin faptele respective, cele patru cluburi au fost prejudiciate cu peste zece milioane de euro, reprezentand diferenta dintre sumele real incasate prin transferurile de fotbalisti si sumele efectiv inregistrate in contabilitatea cluburilor. De asemenea, prin neinregistrarea in contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri si, implicit, prin diminuarea veniturilor impozabile, bugetul de stat a fost prejudiciat cu o suma de peste 1,7 milioane de euro", precizeaza DNA. (B.C.G.)
A r h i v a
  Martor surpriza in cazul "Mailat"    
  Audieri de martori in dosarul ministrului Muncii    
  Tiriac jr. deocamdata achitat in dosarul "Cocaina"    1 comentariu
  Ziua si replica    
  Stiri pe scurt    
  Frauda de 300.000 de euro la Raiffeisen    
  Retea de spargatori romani anihilata in Spania    
  Mandate de interceptare in discutia Curtii Supreme    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Decretele secrete (4711 afisari)
 Ilie Dumitrescu amenintat cu pistolul in fata politistilor (2561 afisari)
 Inapoi la Cotroceni (2270 afisari)
 Misterele de langa noi (2059 afisari)
 Puterea din umbra (2054 afisari)
 Martor la inmormantarea Ceausestilor (6561 afisari)
 Macel in Berceni (2704 afisari)
 Portavion american survolat de bombardiere rusesti (2597 afisari)
 Mercedes cu un picior la Cluj, Porsche, instalat la Dej (2457 afisari)
 Ion Iliescu si Nica Leon s-au porcait la Parlament (2315 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00983 sec.