Ziua Logo
  Nr. 4156 de marti, 12 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Skandenberg cu Shakespeare
-- "Mari regizori, mari spectacole, mari teatre ale Europei si ale lumii" la Craiova si Bucuresti
Intre 1 si 9 mai, Craiova va fi din nou gazda Festivalului International de Teatru Shakespeare, organizat o data la fiecare doi ani si caruia, de la editia din 2006, i s-a adaugat si o componenta bucuresteana (anul acesta, intre 28 aprilie si 16 mai).
In 2008, spectacolele invitate sub titlul "Mari regizori, mari spectacole, mari teatre ale Europei si ale lumii" poarta semnatura lui Peter Brook, Robert Wilson, Lev Dodin, Eimuntas Nekrosius si Silviu Purcarete. "Pana acum, nici un alt festival nu a reusit sa adune pe acelasi afis atatea nume celebre", a declarat pentru agentia de presa Mediafax directorul festivalului, actorul Emil Boroghina.
In program sunt incluse "Troilus si Cresida", produs de compania Cheek by Jowl, in regia lui Declan Donnellan, trilogia shakespeariana cuprinzand "Hamlet", "Macbeth" si "Othello", de la compania Meno Fortas din Vilnius, in regia lui Eimuntas Nekrosius, "Masura pentru masura", in regia lui Silviu Purcarete (spectacol montat la Craiova si care nu a avut inca premiera), "Regele Lear", regia Lev Dodin (Malyi Teatr din Sankt Petersburg), "A douasprezecea noapte", pus in scena de Robert Sturua (Teatrul "Sota Rustaveli" din Tbilisi) si un recital al actorului Michael Pennington, de la Royal Shakespeare Company. Si Lev Dodin, si Declan Donnellan au mai fost invitati cu spectacole in Romania, cel dintai la Sibiu, in cadrul Festivalului Teatrelor Europene, cel de-al doilea, la anterioara editie a Festivalului Shakespeare (cu "A douasprezecea noapte" pusa in scena in Rusia). Un alt regizor baltic, Oskaras Korsunovas, a fost vedeta evenimentului Shakespeare din 2006. In afara programului shakespearian, festivalul are doua productii "invitate special": "Marele inchizitor" dupa Dostoievski, de la Teatrul Bouffes du Nord din Paris, in regia lui Peter Brook, si "Opera de trei parale" de Bertold Brecht, de la Berliner Ensemble, montata de Robert Wilson.
In sectiunea de la Bucuresti a festivalului se vor mai juca "Eduard al III-lea", regia Alexandru Tocilescu (Teatrul National Bucuresti), "Doi tineri din Verona", regia Felix Alexa (Teatrul de Comedie) si opera lui Verdi, "Macbeth", montata de Petrica Ionescu la Opera Nationala (aceasta va avea primele reprezentatii in concert, pe 1 si 2 martie, in festival fiind programata pentru 17 si 18 mai). "Aceste spectacole vor fi jucate doar la Bucuresti, din cauza lipsei de spatiu de la Craiova", a explicat Boroghina.
Conform organizatorilor, in prezent se poarta discutii cu unii dintre regizorii ale caror spectacole sunt invitate in festival, pentru a veni in Romania, "Peter Brook nu poate sa vina, insa exista discutii pentru a-i aduce pe altii". Festivalul Shakespeare se desfasoara in cadrul manifestarilor prilejuite de Anul European al Dialogului Intercultural, urmand sa primeasca o finantare din partea Ministerului Culturii care ar putea ajunge pana la 1,2 milioane de lei. Festivalul este organizat de Teatrul "Marin Sorescu" din Craiova, Fundatia Shakespeare din Craiova, Centrul de proiecte culturale ArCuB, Ministerul Culturii si Cultelor, Institutul Cultural Roman si Uniter.
Iulia POPOVICI 
A r h i v a
  "Cameleonul" Despina i-a cucerit pe vienezi    
  Erotismul si obsesia literaturii la Anais Nin    
  "Iosefina" de la sertar    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Decretele secrete (4711 afisari)
 Ilie Dumitrescu amenintat cu pistolul in fata politistilor (2561 afisari)
 Inapoi la Cotroceni (2270 afisari)
 Misterele de langa noi (2059 afisari)
 Puterea din umbra (2054 afisari)
 Martor la inmormantarea Ceausestilor (6561 afisari)
 Macel in Berceni (2704 afisari)
 Portavion american survolat de bombardiere rusesti (2597 afisari)
 Mercedes cu un picior la Cluj, Porsche, instalat la Dej (2457 afisari)
 Ion Iliescu si Nica Leon s-au porcait la Parlament (2315 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00990 sec.