Ziua Logo
  Nr. 4156 de marti, 12 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Made in Jucu
-- Nokia a inceput productia la Cluj * Sindicalistii si politicienii din Germania au jucat hora falimentului la Bochum
Compania Nokia a inceput, de ieri, productia de telefoane mobile la fabrica din comuna Jucu, judetul Cluj. Aici urmeaza sa fie asamblate modele pentru pietele din Europa, Africa si Orientul Mijlociu. Vicepresedintele Nokia, Juha Putkiranta, prezent la deschiderea fabricii din Romania, a declarat ca s-a ales noua locatie pentru ca forta de munca este calificata si zona este aproape de pietele de desfacere vizate de Nokia. "In anii urmatori, aceasta zona se va transforma radical si va deveni o zona tehnologica. Nokia e mandra ca este motorul dezvoltarii zonei", a spus Putkiranta.
Alfa asambleaza un sindicat Nokia
Presedintele sindicatului Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, a anuntat ca in doua saptamani va fi constituit un sindicat la fabrica Nokia din comuna Jucu, pentru a oferi siguranta angajatilor si a preintampina situatia fabricii din Bochum, care a fost inchisa. "Suntem in curs de constituire a Sindicatului Nokia. Sper ca in doua saptamani acest sindicat va avea personalitate juridica, iar din acel moment vom solicita conducerii Nokia Jucu negocierea contractului colectiv de munca", a declarat Pop. El a precizat ca pentru constituirea sindicatului este nevoie de un numar minim de 15 angajati, ceea ce nu este o problema la fabrica din Jucu, unde sunt cateva sute. "Nu are importanta numarul sindicalistilor cata vreme sindicatul va fi afiliat la o confederatie reprezentativa cum e Cartel Alfa", a adaugat presedintele Cartel Alfa Cluj. Potrivit acestuia, este nevoie de un sindicat la Nokia Jucu, pentru a se lua toate masurile care se impun in vederea preintampinarii unor evenimente cum a fost cel de la Bochum. In contractul de munca de la Nokia, se vor prevedea salarii compensatorii in caz de disponibilizari sau de reducere a activitatii, precum si asigurarea de fonduri pentru reconversia fortei de munca. Liderul Sindicatului Cartel Alfa Cluj sugereaza statului roman sa introduca niste clauze prin care companiile straine care vin in Romania sa nu plece dupa cativa ani, dupa ce facilitatile acordate de statul roman isi pierd efectul. In prima etapa a demararii productiei, Nokia va angaja la Cluj un numar de 500 de oameni, iar pana la sfarsitul anului 2009 fabrica va avea aproximativ 3.500 de angajati.
Santaj sentimental nemtesc
Duminica, in orasul Bochum, din vestul Germaniei, unde Nokia s-a decis sa inchida uzina, au protestat peste 6.500 de persoane, care s-au reunit intr-un lant uman, potrivit Rompres. In afara reprezentantilor sindicatelor si ai angajatilor de la Bochum, la manifestatie au participat si Norbert Lammert, presedintele Parlamentului german si membru al partidului crestin-democrat al cancelarului Angela Merkel, dar si ministrul Muncii din landul Rhenania de Nord - Westfalia, Karl-Josef Laumann. Acestia au inconjurat uzina, dupa ce au defilat cu torte prin centrul orasului. Cercul de foc simbolic este destinat sa "aduca lumina responsabililor Nokia in Finlanda", au explicat organizatorii manifestatiei, membri ai puternicului sindicat IG-Metall. O delegatie a sindicatului intentioneaza sa se deplaseze astazi in Finlanda pentru a se intalni cu conducerea intreprinderii si a incerca sa o convinga asupra unor solutii de salvare. Reamintim ca grupul finlandez de telefonie mobila si-a anuntat intentia de a inchide la jumatatea anului 2008 ultima uzina producatoare de telefoane mobile din Germania, avand 2.300 de angajati si de care depind indirect alte cateva mii de locuri de munca. Conducerea Nokia tine ferm la decizia sa de a-si transfera productia in Romania.
Gabi Moroianu 
 Afisari: 404  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Bravo romani;Bravo Nokia; Bravo liberali.   de FB
A r h i v a
  Sapard frana satelor    1 comentariu
  Politica pe paine    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Decretele secrete (4711 afisari)
 Ilie Dumitrescu amenintat cu pistolul in fata politistilor (2561 afisari)
 Inapoi la Cotroceni (2270 afisari)
 Misterele de langa noi (2059 afisari)
 Puterea din umbra (2054 afisari)
 Martor la inmormantarea Ceausestilor (6561 afisari)
 Macel in Berceni (2704 afisari)
 Portavion american survolat de bombardiere rusesti (2597 afisari)
 Mercedes cu un picior la Cluj, Porsche, instalat la Dej (2457 afisari)
 Ion Iliescu si Nica Leon s-au porcait la Parlament (2315 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00884 sec.