Ziua Logo
  Nr. 4156 de marti, 12 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Scandalul eurobiletelor
-- Computerul FRF a decis ieri care sunt posesorii biletelor de intrare la meciurile echipei nationale la Euro 2008 * Cei care au pierdut contesta corectitudinea extragerii
Federatia s-a laudat ca a fost singura institutie de gen care a efectuat o distribuire transparenta a biletelor pentru Euro 2008, organizand conferinte de presa atat la anuntarea sistemului de repartizare, cat si la tragerea propriu-zisa, care a fost preluata in direct de doua posturi de televiziune. Numai ca cel mai important moment al tragerii a fost "mascat". Adica, printr-o simpla apasare pe mouse, calculatorul a ales, spre exemplu, 1770 de castigatori din 3867 de amatori de tichete categoria a II-a la partida Romania - Franta. Castigatori insemnand o serie de coduri numerice personale, ale caror ultime sase cifre erau inlocuite cu X-uri, din motive de confidentialitate. Fara ca nimeni sa stie daca respectivul calculator nu avea deja lista intocmita. Iar acesta este doar un prim aspect care ridica suspiciuni. La tragerea de ieri, FRF a avut 10.724 de bilete si 17.150 de cereri.
Un alt mare semn de intrebare este legat de decizia de a vinde separat biletele, si nu la pachet, astfel incat o persoana care ar fi vrut sa insoteasca Nationala la toate cele trei meciuri ar trebui sa fie foarte norocoasa pentru a si reusi acest lucru. Iar asta poate duce cu gandul la faptul ca s-a incercat indepartarea fanilor romani de aceste partide, pentru ca, ulterior, biletele sa poate fi "matrasite" in liniste. In mod normal, un posesor al unui pachet de trei bilete, pentru doua persoane, se va duce la o agentie de turism, isi va rezerva o vacanta de doua saptamani in Elvetia, cu cazare si transport asigurat. Prin acest sistem cu un sigur bilet, va fi mai greu sa convingi romanul, care nu are puterea de cumparare a germanului sau a olandezului, sa mearga trei zile la Zurich pentru un singur meci. Mircea Sandu, seful FRF, a aratat in prezentarea sistemului de distribuire de dinaintea tragerii ca alte tari stau mai rau, dand exemplul grecilor, care au optat pentru o varianta si mai suspecta, primul venit, primul servit, sau pe cel al olandezilor, care ofera bilete doar membrilor clubului fanilor nationalei, iar o persoana nu poate cumpara decat un singur tichet, la un singur meci din cele trei.
"Intrebati-i pe suporteri!"
Un alt aspect contestat a fost felul in care s-au cumparat online aceste bilete. Astfel, dupa un start foarte slab de vanzari, acum doua saptamani, cu doar 3,16 % din tichete vandute in prima zi, procentul a crescut in fiecare zi, ajungandu-se la adevarate recorduri in ultimele zile, cand s-au rezervat 21,15%, respectiv 21,89% dintre bilete, ajungandu-se astfel ca cererea sa depaseasca oferta si sa fie nevoie de tragere la sorti. Aceste cifre au fost furnizate de Andrei Homodoreanu, reprezentant al Raifeissen Bank, institutie prin intermediul careia s-au efectuat platile. Mircea Sandu a refuzat sa comenteze afluxul mare de cumparatori din ultimele doua zile. "Nu stiu, intrebati-i pe suporteri de ce au asteptat pana spre sfarsitul perioadei! Oricum, dupa cum a mers in primele zile, eram convins ca nu vom reusi sa le vindem pe toate. In Romania au fost putine solicitari. De exemplu, in Croatia au fost 100.000 de cereri pentru 18.000 de bilete, iar in Germania doua milioane!", a comentat Mircea Sandu.
"Familia fotbalului" ia de doua ori
Un alt anunt interesant pe care l-a facut seful FRF a fost acela ca "familia fotbalului", beneficiara a unei treimi din biletele venite de la UEFA, a putut participa la tragerea la sorti de ieri. Adica federatia a oprit vreo 6000 de bilete, pe care sa le imparta cluburilor din primele trei esaloane, arbitrilor, centrelor de copii si juniori, fotbalului feminin, fostilor jucatori s.a.m.d., dar i-a lasat pe acestia sa se inscrie si la tragerea normala, micsorand astfel sansele de castig ale suporterilor de rand. Evident ca pentru smecheri s-au facut pachete, beneficiarii urmand sa asiste la toate cele trei jocuri ale Nationalei in grupa de la Euro. Iar Mircea Sandu spune ca a primit cererile "familiei fotbalului", care depasesc cu 300 oferta! Se vorbea de 6 bilete pentru fiecare club, fie ca e din Liga I, a II-a sau a III-a, din ultimul esalon, unde e saracie lucie, fiind greu de crezut ca in afara de presedintele clubului, eventual cu sotia, isi mai poate permite cineva doua saptamani in Elvetia.
Nasu despre specula: "Vom vedea"
Conform directivelor UEFA, FRF va avea situatia clara a suporterilor care vor merge in Elvetia, adica va sti exact datele persoanei respective si locul pe care va sta. In cazul in care unul dintre cumparatori doreste sa instraineze biletul, trebuie sa anunte federatia, pentru ca datele noului beneficiar sa fie inregistrate. Cum multi fani romani probabil ca vor refuza sa mearga doar la un singur meci, probabil ca ei le vor vinde, si nu la pretul oficial, dar FRF nu se teme de specula. "Vom vedea. Daca avem un procent mare de instrainari, vom anunta UEFA si vom vedea ce este de facut, probabil vom anunta autoritatile. Am auzit ca deja se vand pe internet bilete la meciurile echipei noastre, ca exista niste brokeri care vand foarte scump", a mai spus Mircea Sandu. Acesta a precizat ca biletele scoase la vanzare ieri includ si procentul de 5%, "tampon de securitate", Nasu primind asigurari de la UEFA, unde este membru in Comitetul Executiv, ca nici unul dintre meciurile Romaniei nu este considerat cu grad ridicat de risc, desi acest lucru se va anunta oficial in luna martie.
Castigatorii de la tragerea de ieri vor intra in posesia biletelor propriu-zise in luna mai, in perioada 5-9 fiind prevazuta sosirea acestora in Romania. (B.G.)
Huliganii nu au intrat la tragere
Mircea Sandu a anuntat ca FRF a colaborat cu Jandarmeria pentru ca suporterii care au creat probleme pe stadioanele din Romania sa nu poata fi participanti la tragere. "Am avrut vreo 15 cu probleme pe care i-am exclus, plus alti cativa cu alt gen de interdictie, de exemplu, unul nu avea voie sa intre in Austria pana in decembrie", a explicat seful FRF. Acesta a precizat ca directiva UEFA se refera doar la suporterii cu dosare penale "obtinute" pe stadioane, restul celor care au incalcat legea neavand probleme in a obtine dreptul de a asista la meciurile Nationalei. (B.G.)
Soft facut la FRF
Programul care a desemnat castigatorii tragerii nu este unul facut de vreo firma specializata in asa ceva, ci de Adrian Mihalache, un colaborator pe partea de IT al federatiei. In strainatate, vanzarea de bilete pe internet la evenimente sportive, concerte si alte manifestari de acest gen, existand sisteme foarte bine puse la punct pentru efectuarea operatiunilor. Soft-ul lui Mihalache a trimis ieri, la o jumatate de ora dupa incheierea tragerii, mail-uri catre toti cei care au aplicat la sistem, indiferent daca au castigat sau nu. Interesant este ca cei care au fost alesi sa ia bilete, trebuie sa raspunda, tot electronic, in 24 de ore, federatiei, si sa precizeze daca este interesat sau nu de biletele care i-au fost repartizate de catre calculator. In cazul in care acesta refuza, tot la tragerea la sorti de ieri s-a intocmit o lista de asteptare, ca la admiterea la facultate, primul de sub linie urmand sa primeasca bilet, daca unul de deasupra renunta. (B.G.)
Bogdan GHEORGHE 
 Afisari: 156  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
bravo   de T.rex
A r h i v a
  Fabrica de mobila in bazin olimpic!    3 comentarii
  Ogararu: "Vreau la Euro!"    
  Gigi Becali: "Muresan si Paszkany? Niste papagali!"    
  Stiri pe scurt    
  Suporterii reclama "manareala"    
  Burcea: "E bascalie!"    
 Top afisari / comentarii 
 Decretele secrete (4711 afisari)
 Ilie Dumitrescu amenintat cu pistolul in fata politistilor (2561 afisari)
 Inapoi la Cotroceni (2270 afisari)
 Misterele de langa noi (2059 afisari)
 Puterea din umbra (2054 afisari)
 Martor la inmormantarea Ceausestilor (6561 afisari)
 Macel in Berceni (2704 afisari)
 Portavion american survolat de bombardiere rusesti (2597 afisari)
 Mercedes cu un picior la Cluj, Porsche, instalat la Dej (2457 afisari)
 Ion Iliescu si Nica Leon s-au porcait la Parlament (2315 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01241 sec.