Ziua Logo
  Nr. 4155 de luni, 11 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Dialoguri
"N-avem nici un motiv sa atacam Europa de Est"
-- Intr-un interviu acordat in exclusivitate ziarului ZIUA, ES Hamid Reza Arshadi, ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucuresti, descalceste ite geopolitice
"Exista o distanta considerabila intre Iran si Marea Neagra. Toate motivele de ingrijorare sunt insa ale Rusiei. Noi nu dorim sa avem vreun amestec in situatia politica interna a vreunei tari. Anumite voci sustin insa ca instalarea acestui scut anti-racheta in Europa de Est reprezinta o reactie la amenintarile Iranului sau ale Coreei de Nord. Dar pentru orice analist politic real acest lucru este foarte amuzant. Pentru ca nu exista nici un motiv ca vreuna din tarile acuzate sa atace un stat din aceasta zona a Europei. Multe state ale lumii se impotrivesc acestui sistem de monopolaritate si, de aceea, probabil ca Rusia nu vrea ca cel mai important concurent al ei, Statele Unite, sa se apropie atat de mult de granitele sale. Este un alt exemplu de conflict care poate aparea intre marile puteri. Ramane la latitudinea autoritatilor romane sa hotarasca, in functie de interese, cum sa actioneze si sa colaboreze cu partile implicate."
Excelenta voastra, as incepe prin a va intreba cum comentati faptul ca mai multe state occidentale, si in special Statele Unite - care au inclus Iranul pe "Axa raului" - considera Teheranul un factor de amenintare. Credeti ca acest lucru se datoreaza mai mult importantei pozitionarii Iranului pe harta?
Iranul se afla in inima Orientului Mijlociu si este o punte de legatura intre Golful Persic in sud si Marea Caspica in nord. Aproximativ 70% din sursele de energie ale lumii tranziteaza aceasta zona a lumii. Iranul este si una dintre cele mai vechi culturi si civilizatii ale lumii. Am facut aceasta introducere pentru a stabili importanta geostrategica si locul pe care il ocupa Iranul in acest context, precum si faptul ca Iranul are numerosi dusmani, dar si numerosi prieteni. Importanta Iranului este data si de influenta pe care a avut-o din punct de vedere cultural, in intreaga lume si in special in lumea musulmana. Inca de acum 29 de ani, cand in urma unei revolutii a poporului Iranian dinastia Pahlavi a fost inlaturata de la putere punandu-se astfel capat unui regim monarhic de peste 2500 de ani si prin vot liber exprimat s-a instituit Republica Islamica, au existat intotdeauna voci care au fost impotriva Iranului si a conducerii de la Teheran. Cu toate acestea, Javier Solana declara in Parlamentul European ca Iranul este o societate de oameni talentati, cu un nivel si un procent de educatie extrem de ridicat, in special in randul populatiei feminine si o tara in care exista elemente de democratie care nu se intalnesc in multe alte tari.
Problema este ca America, din cauza unei insuficiente cunoasteri a culturii noastre, a evolutiilor si proceselor care au dus la instituirea democratiei islamice, doreste sa elimine actuala forma de guvernare. Mai ales actuala administratie americana, neo-conservatoare, doreste o si mai mare confruntare cu Iranul. De aceea, periodic, apar aceste noi sloganuri impotriva Iranului, cum ar fi acesta din urma, care plaseaza Iranul pe o asa-zisa "Axa a raului". Dar, dupa parerea mea, realitatea istorica prezenta spune multe despre politica externa a unor state occidentale, mai ales a Americii. Am sa va dau un exemplu: noi am spus lumii, si in special Americii, ca patrunderea in Irak, in aceasta zona a Orientului Mijlociu, va avea un impact negativ si va duce la destabilizarea intregii zone. Desi timp de opt ani de zile regimul Saddam Hussein s-a aflat in razboi cu Iranul, in acea perioada America nu a luat nici o masura. Iar regimul Saddam a atacat si Arabia Saudita, si Kuweitul. Dar apoi, cand am cerut SUA sa nu intre in Irak, neo-conservatorii au sustinut ca noi ne urmarim propriile noastre interese. Din acel moment si pana acum au fost ucisi cel putin 700.000 de irakieni, civili, iar America a ajuns sa fie implicata intr-o situatie extrem de negativa si aproape fara de o iesire demna. Abia acum, in acest moment, cand si-au dat seama ce au facut, au cerut sa aiba consultari si cu Iranul in privinta problemelor de securitate din Irak. In ceea ce priveste reactia Iranului, noi avem relatii bune, de prietenie, cu toate statele lumii, cu exceptia statului sionist, si aceste relatii continua pe baza intereselor si beneficiilor reciproce.
Credeti ca miza acestui razboi din mijlocul Orientului este una ce tine de resursele energetice?
Exista mai multe motive. Dar cu siguranta unul din aceste motive este dorinta de a stapani aceste resurse energetice din Orientul Mijlociu. Sigur ca exista si alte motive. Un alt motiv ar putea fi controlul Iranului, un nod geostrategic.
Referitor la acuzatiile ce se aduc Iranului, privind programul nuclear, care credeti ca sunt bazele acestor acuze? Care este stadiul programului nuclear al Iranului in acest moment?
In primul rand si pentru noi este un motiv de mirare faptul ca anumite state incearca sa priveze Iranul de acest drept legitim, firesc, de dezvoltare energetica. Trebuie insa precizat faptul ca, de obicei, in relatarile neprofesioniste de presa se sustine: "comunitatea internationala a solicitat nu-stiu-ce Iranului". Fals. Comunitatea internationala inseamna toate statele lumii. Or, de exemplu, Liga Araba sau organizatia asa-numitelor state nealiniate de la ONU, care are peste 116 membri, a sprijinit total Republica Islamica Iran. Deci, care "comunitate internationala"? Cea a mass-media occidentale? Trebuie sa se stie ca avem anumite drepturi care rezida din faptul ca Iranul este membru al Tratatului de Neproliferare, dar avem si anumite obligatii. Si consideram ca intre acestea doua trebuie sa existe un anumit echilibru. Conform regulilor Tratatului de Neproliferare, orice tara are dreptul sa desfasoare anumite programe de imbogatire a uraniului si are si anumite obligatii. AIEA (Agentia Internationala pentru Energie Atomica) ne-a prezentat sase puncte asupra carora exista anumite ambiguitati in privinta carora trebuie sa raspundem. Noi am solutionat complet, pana acum, trei dintre acestea, iar AIEA ne-a si comunicat ca ele au fost deja clarificate. De altfel, aceste trei puncte erau si cele mai importante dintre cele puse in discutie. Au mai ramas trei astfel de subiecte, acordul cu AIEA fiind ca si pe acestea sa le clarificam pana la finele lunii martie. Daca am privi aceasta situatie dintr-un alt unghi, am putea spune ca nu exista nici macar o pagina in care Agentia sa spuna ca s-a gasit vreo dovada sau orice alt indiciu al fapului ca Iranul ar fi incalcat aceste prevederi ale Tratatului. Exista insa trei aspecte foarte clare ale acestei probleme: ceea ce a existat in trecut, situatia actuala si ce va urma. In momentul de fata, toate instalatiile nucleare ale Iranului sunt sub supravegherea Agentiei. Si Agentia a confirmat ca nu exista nici un fel de activitate nucleara nepasnica. In ce priveste activitatea din trecut, asa cum am spus, pana in luna martie subiectele care au ramas neclarificate vor fi lamurite. Este important de amintit si raportul Comunitatii Americane de Informatii care prezinta concluziile evaluarii realizate de 16 agentii de informatii si securitate din SUA, si care a confirmat caracterul pasnic al programelor nucleare desfasurate de Republica Islamica Iran de la inceput si pana in prezent. Asta inseamna ca pana si dusmanii nostri au recunoscut ca, in acest moment, Iranul nu detine arme nucleare si nu a desfasurat nici un program care sa urmareasca obtinerea de arme nucleare.
In acest an au loc alegeri prezidentiale in SUA si este posibil ca rezultatul lor sa duca la schimbarea politicii razboinice a Americii. Dar, daca acest lucru nu se intampla, este pregatit Iranul sa faca fata unui razboi?
Bineinteles ca noi, ca toate statele din zona Golfului Persic, speram ca nu va mai fi pornit nici un razboi in aceasta zona. Pentru ca zona Golfului Persic si-a luat deja portia de crize si razboaie. Speram, de asemenea, ca americanii vor asculta de glasul ratiunii si nu vor continua aceste actiuni de instigare. Dar este firesc ca noi sa luam toate masurile necesare in cazul unui ipotetic razboi. Istoria de mii de ani a Iranului ne demonstreaza clar ca Iranul nu a atacat niciodata din proprie vointa alta tara. Dar bineinteles, in fata unui pericol extern, Iranul se va apara cu toata capacitatea si cu toate fortele pe care le detine. Eu nu cred insa ca America va aplica aceste amenintari si va trece la atacarea Iranului.
Iranul are si statut de observator in Organizatia de Cooperare de la Shanghai...
Asa cum am mai spus, multe dintre statele lumii nu sunt de acord cu sistemul care guverneaza in momentul de fata lumea. Noi consideram ca fiecare stat trebuie sa aiba partea sa de contributie la conducerea acestei familii care este comunitatea internationala. Asa cum se specifica in statutul acestei organizatii de la Shanghai, ea nu se constituie drept un bloc militar care sa se opuna unei alte puteri. Ca obiective ale acestei organizatii au fost fixate o multime de puncte. Dupa cum stiti, este bine ca o tara sa faca parte din diverse organizatii internationale. Iar a fi membru al unei astfel de organizatii nu inseamna automat ca te opui unei alte organizatii. Asa cum Iranul face parte din mai multe organizatii, si Romania este membra a Uniunii Europene sau a unor organizatii regionale. Iranul si-a dorit sa faca parte din Organizatia de la Shanghai si pentru ca multe dintre statele sale vecine sunt membre in aceasta organizatie si avem relatii foarte bune cu China si cu Rusia.
Romania face parte din numeroase organizatii si este membra NATO. In plus, avem aceasta alianta strategica cu SUA. Voci oficiale din Romania au emis unele opinii provenite din gama retoricii privind amenintarea pe care o constituie Iranul, inclusiv pentru spatiul nostru. Cum ati primit astfel de declaratii?
Daca ne-am opri asupra relatiilor dintre diverse tari, putem spune ca, de-a lungul istoriei, au existat numeroase puncte de divergenta sau de convergenta. Ceea ce este important este spiritul global al acestor relatii. In ceea ce priveste relatiile dintre Romania si Iran, important este ca nu a existat nici un moment de ostilitate intre aceste doua tari si nici un fel de probleme. Dat fiind faptul ca facem parte din regiuni diferite, este posibil ca legaturile Iranului cu Romania sa nu aiba aceeasi intensitate ca in cazul relatiilor cu state din aceeasi zona. Iar asta este un lucru firesc. Analizand relatiile celor doua tari in ultimii ani, se poate constata un mers ascendent. Bineinteles ca si in cazul acestor doua state, ca si in cazul oricaror relatii bilaterale, exista puncte in care opiniile pot sa difere, insa important este ca, privind in ansamblu, intre Iran si Romania, relatiile se dezvolta tot mai mult. Asa cum am precizat in cadrul diferitelor intalniri cu oficiali romani, Iranul doreste sa dezvolte colaborarea cu Romania in toate domeniile.
In Romania, o editura care a vrut sa mai puna putin gaz pe foc si-a lansat versiunea in romaneste a "Versetelor satanice" chiar in prima zi a unei sfinte sarbatori musulmane. Biserica Ortodoxa Romana a criticat acest gest. Care este opinia Dv. in privinta aceasta?
Condamnam aceasta masura in baza unor argumente logice. In istorie se produc anumite evenimente, in Europa s-au intamplat anumite evenimente istorice, iar europenii sunt convinsi ca acestea au avut loc cu adevarat si nici macar nu permit realizarea unor cercetari istorice asupra acestora, al caror rezultat s-ar putea sa nu fie foarte clar. Ceea ce spunem noi este nu ca ar trebui sa nu existe o perspectiva istorica asupra Islamului. As vrea sa explic motivul care a determinat condamnarea acestei carti. Nici o persoana rationala nu poate accepta ca persoane sfinte cum sunt profetii lui Dumnezeu sa fie calomniate. Si este regretabil ca acest lucru se intampla totusi sub pretextul libertatii de exprimare. In aceasta privinta exista un aspect foarte important: condamnarea acestei carti nu a venit doar din partea Republicii Islamice Iran, ci inclusiv din partea Bisericii Ortodoxe Romane. Cu toate astea, nu s-a luat nici o masura concreta, ci doar s-a exprimat regretul ca acest lucru a avut loc. Ne exprimam regretul ca astfel de acte au loc in Romania.
Care este mesajul pe care ati dori sa-l transmiteti Romaniei si liderilor de la Bucuresti?
Mesajul pe care vreau sa il transmit este ca Republica Islamica Iran doreste sa colaboreze in diverse domenii cu Romania. Cu aceasta ocazie lansez o invitatie catre toate persoanele si companiile care au aceasta capacitate de colaborare sa vina si sa desfasoare proiectele pe care le doresc in Iran. In calitate de ambasador al Iranului, voi considera un succes daca relatiile dintre cele doua tari se vor dezvolta.
Victor RONCEA 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
ipocriziile unui ambasador 'al pacii','intimplator',al unui stat total fara credibilitate,   de silviana
Interviu apa de ploaie care s-ar putea rezuma astfel:   de roy
Altera pars   de Ereticul
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Iluzionistul (3157 afisari)
 Scandalul mesajelor lui Sarkozy ia proportii (2363 afisari)
 Unu plus unu, in Romania, nu fac doi (2292 afisari)
 Bloc peste lege (2205 afisari)
 Zoaie, ura, rusine (2100 afisari)
 Copila de 13 ani violata de trei ori intr-o ora (4521 afisari)
 Cosmarul unei romance arunca in aer o platforma petroliera britanica (3315 afisari)
 Milionar la Loto ajuns dator-vandut (2831 afisari)
 Sarkozy a "furat" un stilou de la Cotroceni (2229 afisari)
 GIP acuza: Traian Basescu isi ascunde propriul trecut (1808 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01719 sec.