Ziua Logo
  Nr. 4153 de vineri, 8 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Rusia si China ameninta SUA
-- Un raport oficial al comunitatii de informatii americane considera marile puteri ale Eurasiei drept "amenintari externe" ale Americii
Washingtonul si Moscova isi oficializeaza revenirea la pozitiile din perioada Razboiului Rece in timp ce Beijingul este recunoscut drept un potential pericol pentru America. In vreme ce un raport al serviciilor de informatii americane nominalizeaza Rusia drept una din principalele amenintari externe la adresa SUA, dupa Al-Queda si Iran, oficialii rusi nu se lasa nici ei mai prejos, acuzandu-si omologii americani ca le pregatesc o incercuire cu baze antiracheta "de conceptie imperialista".
SUA si-au inventariat, saptamana aceasta, amenintarile externe, Rusia ocupand un loc central la acest capitol, alaturi de Al-Queda si Iran, si chiar de China, in cadrul unui document prezentat in fata Comisiei de Informatii a Senatului american de catre directorul comunitatii de informatii, Michael J. McConnell. Raportul semnaleaza, pentru inceput, "preocuparile" SUA fata de "capacitatile financiare ale Rusiei, Chinei si ale statelor OPEC si potentiala folosire a accesului lor la piete pentru exercitarea de presiuni financiare in vederea atingerii de scopuri politice". Evaluarea viceamiralului in rezerva Michael J. McConnell avertizeaza, de asemenea, ca "natiuni, printre care Rusia si China, dispun de capacitatile tehnice de a viza si aduce prejudicii elementelor de infrastructura informationala". Documentul contine, intre altele, si un paragraf special, dedicat Rusiei, ce face trimitere la scrutinul prezidential prevazut pentru luna martie, caracterizat drept "primul transfer de putere voluntar de la un lider sanatos al Kremlinului la altul". "Aceasta etapa semnificativa este umbrita, insa, de faptul ca presedintele Putin si-a exprimat disponibilitatea de a servi drept prim-ministru sub succesorul sau desemnat, Dmitri Medvedev, o miscare care ridica semne de intrebare referitor la persoana care va detine controlul in Rusia dupa expirarea mandatului prezidential al lui Putin, in luna mai", noteaza documentul referitor la "coabitarea Medvedev-Putin", promitand ca SUA "vor urmari orice semne de schimbare, cum ar fi cel ca prerogativele prezidentiale sunt erodate in favoarea unui premier mai puternic".
Razboiul pentru resursele energetice
"Eforturile agresive ale Rusiei de a controla, restrictiona sau bloca tranzitul hidrocarburilor de la Marea Caspica catre Occident - si de a se asigura ca va mentine in continuare sub controlul propriu coridoarele energetice de pe directia est-vest - submineaza potentiala putere si influenta a politicii energetice a Rusiei", adauga raportul serviciilor de informatii americane, observand, de asemenea, ca "Moscova a inceput sa isi foloseasca din ce in ce mai mult fortele armate recent consolidate", prin antrenarea lor intr-o serie de exercitii militare menite "sa demonstreze dominatia regionala (a Rusiei) si sa descurajeze amestecurile din afara". Textul nu uita sa mentioneze testele balistice efectuate de partea rusa, precum si misiunile desfasurate de bombardierele sale strategice in zona oceanelor Pacific, Atlantic si Arctic, amintind, totodata, si ca "fortele nucleare (rusesti) sunt in continuare viabile", in contextul in care Moscova si-a inghetat, la finele lui 2007, participarea la Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa (CFE).
Lavrov acuza expansiunea militara a SUA
Replica Moscovei nu a intarziat sa apara, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, acuzand, ieri, SUA ca intentioneaza sa incercuiasca Rusia cu bazele lor antiracheta "de conceptie imperialista". "Elementele apararii strategice antiracheta a SUA exista deja sau sunt infiintate in Alaska, in California, Asia de nord-est. Cand privim harta, devine tot mai clar ca totul se concentreaza in jurul frontierelor noastre", a declarat ministrul de Externe rus pentru cotidianul polonez Gazeta Wyborcza. "Trebuie sa fii naiv sa crezi ca o baza antiracheta americana amplasata in Europa ar fi indreptata altundeva decat spre Rusia. Este din pacate dificil de explicat aceasta situatie altfel decat printr-o conceptie imperialista", a adaugat Lavrov. "Rusia nu se teme de zece interceptoare. Adevaratul pericol este reprezentat de apropierea infrastructurii americane de frontierele noastre", a mai spus oficialul rus, oferind asigurari ca Moscova nu va "ramane indiferenta la consolidarea potentialului strategic american la frontierele sale". Interventia oficialului rus se produce in contextul in care premierul polonez Donald Tusk este asteptat, astazi, la Moscova, pentru o intrevedere cu presedintele rus, Vladimir Putin. Washigtonul desfasoara, in prezent, negocieri cu Varsovia si Praga in vederea amplasarii a 10 interceptoare in Polonia, respectiv a unei instalatii radar in Cehia, in vedere contracararii unei eventuale amenintari balistice iraniene. (A.M.L.)
Alte articole
  Alianta nucleara Rusia-China    (Politica, 2008-05-24)
  Rusia si China ameninta SUA    (Dosare externe, 2008-02-19)
  Rusia cere Chinei sa permita accesul pe piata sa a companiilor rusesti de telefonie    (IT&C, 2007-09-25)
  Rusia cu ochii pe Romania    (Externe, 2007-09-20)
  Razboi rece nevazut intre China, Rusia si SUA    (Externe, 2007-09-19)
  Rusia si China s-au pronuntat pentru un raspuns "convingator" din partea Consiliului de Securitate la testele nucleare nord-coreene    (2009-06-02 15:39)
  China cere Rusiei sa explice cum s-a scufundat o nava cargo chineza in largul coastelor Vladivostokului    (2009-02-19 13:38)
  Rusia se teme ca barbatii chinezi vor veni in curand sa-si caute partenere de viata pe teritoriul sau    (2008-11-26 20:32)
  Rusia va ceda teritorii Chinei    (2008-07-18 14:05)
  Scenariu pentru 2012: Rusia ocupata de Europa, SUA si China    (2008-02-25 18:51)
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Toti impotriva SUA...   de JohnGreen1
Rusia...   de alamar
Doctrina Cheney   de Ghita Bizonu'
Dupa cifre   de FB
Resursele spun TOTUL   de Mario
Amenintarea de genul - nu-ti dau din farfuria mea ...   de Ghita Bizonu'
Cine tremura de fapt   de Crusader
Eu sunt convins ca liderii actuali ai Rusiei sunt niste marionete teleghidate de CIA   de M_D_L
Ce aveti bre cu China si Rusiiia?! Ele vor lua curind locul SUA in top, vor fi cu mult mai bogate si   de giculuca
Rusia   de Viorica Ianc
Da asa ieste! In America ne tremura piftia de frica cu Chinezia si de Rusia   de conopid
Rusia si China ameninta tovaraseste SUA   de contele
Cine-o fi tras partzu'...   de Zenn
Nasol......... Rusia si China ameninta SUA   de neamtu tiganu
Rusia si China ameninta SUA   de Mario
A r h i v a
  Basescu dorit in Insula Serpilor    4 comentarii
  Kosovo independent de ziua Serbiei    6 comentarii
  Obama o tine la respect pe Hillary    14 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Rusia si China ameninta SUA (3603 afisari)
 Agentul BNR (2856 afisari)
 Invazia extraterestrilor (2646 afisari)
 Amanta secreta a lui Dodi al Fayed (2565 afisari)
 Hotii privati de pensii (1950 afisari)
 Milionarul de la Loto a fugit in Dubai de frica mafiei (4082 afisari)
 Japonezii lanseaza avioane de hartie sa vada daca se intorc pe Pamant (2507 afisari)
 Un satelit spion va lovi Pamantul  (1969 afisari)
 Si-a otravit barbatul cu antigel (1260 afisari)
 Casa noua cu mort in baie (1096 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01626 sec.