Ziua Logo
  Nr. 4152 de joi, 7 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Marile Dosare
Hotii de pensii
-- Banii care ar trebui sa ajunga la pensionari sunt in conturile marilor datornici la buget
In an electoral, Guvernul si-a facut o politica din a majora pensiile si din a lua o serie de masuri sociale. Lipsa fondurilor a facut ca multe dintre promisiunile Executivului sa nu poata fi respectate. ZIUA a aflat unde sunt banii din care ar fi trebuit sa se plateasca pensiile majorate. Ei se regasesc in datoriile de doua miliarde de euro pe care companiile de stat si firmele private le au catre buget. Cea mai buna solutie pentru gasirea de noi fonduri din care sa se plateasca pensiile marite, somajul sau alte cheltuieli sociale ar fi recuperarea uriaselor restante de la contribuabilii rau-platnici. Acest lucru insa nu se intampla. Asa cum nu s-a intamplat ani de-a randul, timp in care au fost acumulate toate aceste datorii. Au existat siruri nesfarsite de reesalonari, care nu exista sub nici o forma in cazul persoanelor fizice. De remarcat ca multi dintre marii datornici au ca domeniu de activitate energia, adica tocmai segmentul economic din care "baietii destepti" au devenit bogatii Romaniei.
La fiecare inceput de an, posturile de televiziune transmit imagini cu haosul de la Administratiile Financiare locale unde cetatenii simpli se inghesuie sa-si achite darile catre stat. Nu putini dintre ei sunt batrani si saraci. De-a lungul anilor s-a constatat ca peste 90% dintre romani isi platesc taxele si impozitele catre stat. In acelasi timp, periodic presa semnaleaza cazuri in care familii intregi au fost evacuate din casele lor intrucat nu au putut sa-si achite datoriile la intretinere sau alte utilitati. In paralel cu aceste fapte exista o alta lume. Cea a marilor datornici catre stat care nu sunt deranjati in nici un fel de autoritati.
238 de datornici
Un numar de 238 de societati comerciale, unele mari altele mai mici, inregistrau la sfarsitul anului trecut datorii de aproximativ doua miliarde de euro, adica sapte miliarde de lei noi. O suma ce reprezinta circa 1,5% din Produsul Intern Brut al Romaniei si care este mai mare decat bugetele ministerelor Educatiei, Justitiei si Mediului luate la un loc. Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) anunta, trimestrial, stadiul datoriilor pe care societatile comerciale le au fata de bugetul de stat, al asigurarilor de sanatate, pensii si somaj. Recent, MEF a facut publica lista contribuabililor care inregistrau restante la bugetul de stat la data de 31 decembrie 2007. Numai cinci mari contribuabili au restante, la bugetele de stat, ce depasesc 3,4 miliarde lei (circa un miliard de euro), potrivit Ministerului Finantelor.
Cel mai mare datornic ramane, in continuare, Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani. Pe locul doi al datornicilor catre bugetul de stat se situeaza Uzina Constructoare de Masini (UCM) Resita, care inregistra 1,161 miliarde lei, adica circa 348 milioane euro. Pe locul al treilea se situeaza Termoelectrica, aflata in administrare speciala, cu restante de circa 404 milioane lei (109 milioane euro). Urmeaza Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA (76.193.000 euro) si ALRO SA Slatina (61.512.000 euro). Primii cinci mari datornici la bugetul de stat au obligatii restante si la bugetul de pensii, de circa 2,235 miliarde lei (circa 600 milioane de euro), precum si la cel al asigurarilor pentru somaj (1,579 miliarde lei). La bugetul asigurarilor de sanatate, toti marii contribuabili au acumulat restante in valoare de 674,5 milioane de lei.
Topul datornicilor de stat
ZIUA prezinta lista celor mai mari si mai cunoscuti contribuabili de stat din Romania care inregistreaza datorii catre diferite bugete. Topul contine societati si companii care de ani de zile nu si-au mai achitat darile catre stat. Maine, urmeaza sa prezentam partea a doua a listei datornicilor care cuprinde importante societati comerciale private. Iata in continuare topul companiilor si societatilor controlate de stat care figureaza cu datorii catre buget, conform datelor existente la Ministerul Economiei si Finantelor. Precizam ca sumele sunt exprimate in euro fiind calculate de noi la un curs de 3,34 lei pentru un euro (la data de 31 decembrie 2007).
- Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani avea obligatii restante care depaseau, la finele lunii decembrie 2007, aproximativ 410 milioane de euro. Pentru Compania Nationala a Huilei a fost demarata procedura de executare silita, dupa ce, la finele lui 2006, statul a sters datoriile istorice ale companiei, operatiune de care au beneficiat si alte 33 companii de stat.
- Termoelectrica, aflata in administrare speciala, are restante de 109 milioane de euro.
- Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA inregistra la sfarsitul anului trecut datorii de 76.193.000 euro. A fost inceputa procedura executarii silite.
- Societatea Nationala a Carbunelui SA avea datorii de 31.860.358 euro. S-a inceput procedura de executare silita.
- Regia Nationala a Padurilor Romsilva avea 29.724.007 euro datorii catre stat.
- Filiala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Electrica Muntenia Sud (EMS) are datorii la bugetul de stat de aproximativ 18 milioane de euro. Ministerul Economiei si Finantelor anunta ca s-a inceput procedura de executare silita a companiei. De remarcat, EMS este cea mai mare filiala a companiei Electrica, acoperind judetele Ilfov si Giurgiu, dar si Capitala. Reamintim, in timpul Sarbatorilor de Iarna, populatia din Voluntari si Pantelimon s-a revoltat, ba chiar a iesit in strada, impotriva deselor sistari in furnizarea de curent electric pe care tocmai aceasta societate trebuia sa o faca. In plus, Electrica Muntenia Sud este in prag de privatizare. Mai mult, contractul a fost semnat de autoritati cu reprezentantii grupului italian Enel, care a castigat licitatia pentru suma de 820 milioane de euro. De altfel, aceasta este privatizarea care a facut cea mai mare valva, avand in vedere dosarele de tradare si spionaj in care sunt cercetati responsabili romani, dar si consultanti straini.
- Societatea Nationala Imbunatatiri Funciare SA este restanta la stat cu 11.373.827 euro. Se afla in administrare speciala.
- Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare figureaza la MEF cu datorii de 10.890.890 euro.
- Centrala Electrica de Termoficare Iasi SA inregistra la sfarsitul anului trecut datorii de 8.326.143 euro. S-a inceput procedura de executare silita.
- Regia Autonoma de Distributie e Energiei Termice Constanta avea datorii de 5.532.012 euro.
- Centrala Electrica de Termoficare Brasov SA avea datorii de 4.968.980 euro. Si in acest caz s-a inceput procedura de executare silita.
- Compania Nationala Aeroportul Henri Coanda Bucuresti SA era datoare catre stat cu 3.260.498 euro.
- Inspet SA inregistra la 31 decembrie 2007 datorii de 1.732.129 euro.
- Oltchim figureaza cu o datorie de 1.091.928 euro.
- Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin SA avea obligatii restante catre bugetul de stat de 778.030 euro. Remin se afla in administrare speciala.
- Compania Nationala a Uraniului SA inregistra datorii de 280.819 euro.
- CET SA inregistra la 31 decembrie 2007 restante de 117.512 euro. S-a inceput procedura de executare silita.
- Complexul Energetic Craiova avea restante de 47.904 euro. S-a inceput procedura de executare silita.
- Societatea Comerciala Filiala de Distributie a Energiei Electrice Transilvania Nord SA mai avea de achitat 34.273 euro. S-a inceput procedura de executare silita.
Guvernul anunta austeritate
In acest an electoral, Guvernul si-a facut o politica din a majora pensiile si din a lua o serie de masuri sociale. Actiunile Executivului au avut insa si efecte negative, cum ar fi cresterea inflatiei. In momentul de fata, Guvernul este pus in imposibilitatea de a mai onora o serie de promisiuni din simplul motiv ca nu mai exista bani. In aceste conditii, cea mai buna solutie pentru gasirea de noi fonduri este recuperarea urgenta a uriaselor datorii de la restantieri. Banii urmand sa se duca catre bugetul de pensii, somaj sau asigurari sociale. Acest lucru insa nu se intampla. Asa cum nu s-a intamplat ani de-a randul, timp in care au fost acumulate toate aceste datorii.
Saracii oameni bogati
Printre restantieri mai intalnim, alaturi de companiile de stat, si alte nume rezonante din peisajul economic romanesc care apartin unor investitori privati. Multe dintre ele controlate de oameni de afaceri, care se numara printre cei mai bogati din Romania. Sunt extrem de multe societati care fac afaceri cu statul sau cu companii de stat, din care castiga zeci de milioane de euro, si care nu-si platesc taxele si impozitele. Totusi, cei mai mari datornici la bugetul de stat sunt companiile la care tot statul este actionar unic sau majoritar.
Din lista datornicilor ce cuprinde un numar de 238 de restantieri, impotriva a 88 de societati comerciale s-a inceput procedura de executare silita. Ceea ce inseamna ca, dupa procedurile de lichidare, contribuabilul roman va avea de platit prejudiciile ce nu vor putea fi acoperite. Inclusiv dobanzi si penalitati.
Pagina realizata de Marian GHITEANU, Dan COSTE si Gabi MOROIANU 
 Afisari: 2921  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Nabuco   de Artistul2007
IOU   de EuLupu
O mica observatie - imbunatatirile funciare   de Ghita Bizonu'
EI SUNT DATORI? NU NOI!   de Bush_IT
Degeaba incerci sa salvezi crengile unui copac putrezit la radacina...   de Bumerang
Datorii   de Mona G.
Bogata tara saraca   de YO YO
Tara condusta de mafioti.   de mamaie
Poporul trebuie sa aiba intelegere pentruca tara este condusa de hoti si banditii pe care el insasi    de ionion
Articolul apare a doua oara   de FB
datornici,restantieri,companii de stat,private,etc   de silviana
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Hotii de pensii (2921 afisari)
 Momentul eliberarii PNL de sub jugul PSD (1966 afisari)
 Omar ben Laden vrea sa se intalneasca cu Papa (1904 afisari)
 Anemia cronica (1781 afisari)
 Tinerete decapitata (1698 afisari)
 Ceausescu a fost torturat inainte de a muri (14221 afisari)
 Pamantul ar putea fi distrus de extraterestri (3258 afisari)
 SUA incercuiesc Rusia (2898 afisari)
 Ce-si fac vedetele cu bisturiul (1907 afisari)
 A murit jurnalistul Max Banus (1339 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01977 sec.