Ziua Logo
  Nr. 4151 de miercuri, 6 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
"Tamara" lui Blaga
-- Declaratia de avere a secretarului general al PD-L ascunde imprumuturi suspecte transformate in terenuri * Doi "prieteni", feriti de catre Blaga de ochii presei, i-au dat fostului ministru 1.100.000 RON, pe termen zece ani, fara dobanda
Vasile Blaga, secretarul general al PD-L, este unul dintre posibilii viitori premieri ai Romaniei in cazul schimbarii Guvernului. De asemenea, conform anumitor informatii, fostul ministru al Administratiei si Internelor ar putea fi candidatul la Primaria Capitalei din partea Partidului Democrat Liberal. Vehicularea numelui lui Vasile Blaga pentru cele doua functii importante se datoreaza in primul rand imaginii bune de care se bucura acesta. Ultima declaratie de avere a ex-ministrului, depusa la 21 noiembrie 2007, contine insa referiri la doua tranzactii financiare suspecte. Blaga s-a imprumutat cu aproximativ 330.000 de euro de la doua persoane in vara lui 2007, dar in documentul oficial de la Senat secretarul general al PD-L nu a oferit nici o informatie despre acestia. De asemenea, Blaga refuza in continuare sa dea detalii despre cele doua persoane. Desi imprumuturile au fost contractate la data de 12 iunie 2007, ele nu au fost trecute in penultima declaratie de avere a demnitarului din 14 iunie 2007. Au aparut insa in cea din 21 noiembrie 2007. Interesant este ca cele doua imprumuturi au data scadenta peste zece ani si nu au fost acordate cu dobanda.
Fostul ministru al Administratiei si Internelor, secretarul general al PD-L Vasile Blaga, si-a publicat la sfarsitul anului trecut declaratia de avere. Aspectul abordat cel mai mult de presa privea faptul ca Blaga a cumparat o locuinta de la senatorul UDMR Verestoy Attila, unul dintre personajele acuzate in dese randuri de presedintele Traian Basescu, artizanul infiintarii PD-L. Declaratia de avere a fostului ministru ridica insa alte semne de intrebare. Mult mai interesante decat achizitionarea casei de la Verestoy Attila sunt neconcordantele in ceea ce priveste anumite imprumuturi acordate demnitarului de catre doua persoane, despre care Blaga nu a vrut sa ne ofere nici cel mai mic detaliu.
Liderul PD-L s-a imprumutat de la doua persoane fizice, Doina Stoia si Valer Crisan, cu aproximativ 330.000 de euro, asa cum reiese din declaratia de avere din 21 noiembrie 2007. Astfel, Doina Stoina l-ar fi imprumutat pe Blaga cu 600.000 RON (aproximativ 182.000 de euro, la un curs de 3,3 RON pentru un euro) si Valer Crisan cu 500.000 RON (aproximativ 152.000 de euro). Fostul ministru sustine ca ambele sume ar fi fost contractate, fara dobanda, la data de 12 iunie 2007, adica la aproape doua luni si jumatate dupa ce a parasit postul de ministru, cu scadenta la 1 iulie 2017, peste zece ani.
Contactat de ZIUA, demnitarul a refuzat sa spuna cine sunt cei doi creditori ai sai, de unde sunt acestia si ce legaturi are cu ei. "Sunt 300.000 de euro la cursul de la data imprumutului. Am folosit acesti bani deoarece am cumparat si un teren de trei hectare. Nu numai terenul l-am cumparat, am folosit de fapt acesti bani cum am crezut eu de cuviinta, e treaba mea, e problema mea strict personala ce relatii am cu cei doi creditori. Sunt doi prieteni. Si doamna Stoia si domnul Crisan sunt doi prieteni care nu lucreaza la stat, asa ca n-am nici o problema. Vreau sa va spun ca nici nu sunt oradeni, nu sunt din oras cu mine, si nu sunt nici bucuresteni. Nu va spun cine sunt, de unde sunt, dar va spun un singur lucru: banii sunt transmisi din cont in cont, prin transfer bancar, nu i-am luat cu sacosa, si pe baza de contract de imprumut. Nu dau dobanda la aceste imprumuturi", ne-a declarat senatorul PD-L.
Omisiune suspecta
Interesant este ca in declaratia din 14 iunie 2007, la capitolul V "Datorii", Vasile Blaga a lasat rubricile necompletate. In aceste conditii, se intelege ca nu avea nici o datorie contractata. Cu toate ca doar cu doua zile inainte, pe 12 iunie, incheiase cele doua contracte de imprumut cu Stoia si Crisan.
Blaga are insa o explicatie pentru aceasta omisiune suspecta. "Nici pe departe nu e vreo problema. Am declarat imprumuturile nu odata cu data incheierii contractelor, ci cu data intrarii efective a banilor in contul meu. Iar banii au intrat ulterior datei de 14 iunie 2007, cand am scris acea declaratie de avere. Eu sunt extrem de exact cu aceste lucruri, asa ca nu am nici o problema", ne-a spus Blaga. Daca lucrurile ar fi stat asa cum spune, dupa opinia noastra, atunci senatorul ar fi trebuit sa treaca, in declaratia din 21 noiembrie 2007, alaturi de data incheierii contractelor de imprumut, si data intrarii banilor in cont. Mai mult, cand am incercat sa intram in amanunte de genul ca printre rubricile capitolului V "Datorii" nu figureaza si una cu titlul "Data intrarii banilor cont/ data extras bancar" si, drept urmare, argumentul sau este cam subred, liderul PD-L s-a enervat extrem de tare. "Dar care e problema, pana la urma?! Discutam de alte capre, alti vieri, alti vitei, sau discutam exact despre acelasi lucru?!", a izbucnit Vasile Blaga.
Cine sunt creditorii?
Inainte de a sta de vorba cu senatorul, ZIUA a incercat sa-i gaseasca pe cei doi creditori ai secretarului general al PD-L. I-am cautat, evident, in Oradea, locul de bastina al lui Vasile Blaga.
Pana la urma, am dat de un anume Valer Crisan, om de afaceri din capitala Bihorului. Evident iritat, Crisan ne-a spus ca aceasta problema i-a cam dat viata peste cap. "Nu-l stiu, nu l-am vazut niciodata si nu l-am imprumutat niciodata. Daca apar pe declaratia lui de avere, cum ca l-as fi imprumutat cu 500.000 RON, il dau in judecata. De unde sa am eu bani, cand din mica mea firma de amanet de-abia imi completez pensia de fost ofiter de penitenciar? Habar n-am cine ar putea fi acest Crisan Valer care l-ar fi imprumutat pe Blaga. Oricum, eu nu sunt. M-au mai sunat ziaristi sa ma intrebe tot de chestia asta. Stiu si eu, poate o fi in legatura cu sora-sa, care lucreaza la Inspectoratul de Politie Bihor, pe la Cadre. Va repet, eu n-am nici o legatura cu Crisan Valer - creditorul lui Blaga, nu l-am vazut si nici nu am posibilitatea sa acord imprumuturi", ne-a relatat nervos acesta.
ZIUA a incercat sa dea si de urma Doinei Stoia, dar fara succes.
Vila de la Verestoy pe Aleea Alexandru
Am incercat sa lamurim, direct de la sursa, si povestea locuintei pe care Vasile Blaga a cumparat-o de la trei coproprietari, respectiv senatorul UDMR Verestoy Attila si doua firme.
Fostul ministru al Internelor ne-a confirmat ca luxoasa locuinta, situata in Bucuresti, pe Aleea Alexandru, in apropierea sediului central al PD-L, il costa 860.000 de euro, conform pretului evaluat de o firma specializata si acceptat de cumparator si de vanzatori. Vasile Blaga ne-a spus si ca pe 27 martie 2007, conform precontractului incheiat, a achitat jumatate din valoarea locuintei, respectiv 430.000 de euro. Situatie care este consemnata, de altfel, si in declaratia de avere data pe 14 iunie 2007. Conform afirmatiilor lui Blaga, la finele anului 2007 s-a incheiat contractul de vanzare-cumparare pentru locuinta de pe Aleea Alexandru. La data la care a avut loc dialogul cu ZIUA, senatorul PD-L era inca dator cu jumatatea din valoarea locuintei, adica suma de 430.000 de euro. Din moment ce senatorul Verestoy si-a trecut deja in propria-i declaratie de avere o datorie, in suma de 215.000 de euro, pe care o are de recuperat de la "datornicul" Blaga, inseamna ca senatorul UDMR are jumatate din locuinta vanduta, iar cele doua firme detin cealalta jumatate. Potrivit afirmatiilor sale, Blaga urmeaza sa achite restul valorii locuintei, in doua rate, una catre cele doua firme si una catre Verestoy, pana la finele acestui an. "Cred ca o sa mai vand din actiunile pe care le detin la diverse societati pentru a achita in totalitate valoarea locuintei. In conturile noastre in lei de la Raiffeisen sunt in acest moment aproximativ 320.000 de RON (aprox. 90.000 euro, la un curs de 3,6 lei pentru un euro - n.r.). In plus, o sa vand, la momentul propice, si actiunile pe care le detin la Banca Transilvania, care acum valoreaza aproximativ 0,8 RON (602.865 actiuni inmultite cu 0,8 RON inseamna 482.292 RON, adica aproape 134.000 euro - n.r.) si astfel achit, fara probleme, a treia rata si, pana la sfarsitul anului, si a patra rata. Deci nu sunt nici un fel de probleme.", ne-a declarat liderul PD-L.
Venituri de peste un milion de euro
Conform unei estimari a valorii veniturilor declarate de senatorul Vasile Blaga, aceasta s-ar fi cifrat, la data de 14 iunie 2007, la peste 1,05 milioane de euro. Spunem estimare deoarece nu am luat in calcul actiunile detinute de liderul PD-L si cotate la bursa. Asadar, in realitate, suma averii lui Blaga era mai mare decat estimarea ZIUA. Ca atare, una din intrebari pe care se naste in aceasta situatie este de ce a mai avut nevoie senatorul PD-L de un imprumut luat in conditii relativ ciudate. Pentru o transparenta in spiritul declaratiei de avere, liderul PD-L ar trebui sa indice datele de identificare din contractele de imprumut ale celor doi creditori ai sai, Stoia Doina si Crisan Valer pentru a inlatura orice suspiciuni. Pe de alta parte, interesant este cine va sta sa urmareasca, in 2017, daca Vasile Blaga si-a mai achitat datoria catre Stoia si Crisan.
Averea familiei Blaga
Conform ultimei declaratii de avere, din 21 noiembrie 2007, familia Blaga detine o casa in Oradea, un teren bine situat, in suprafata de peste trei hectare, in comuna bihoreana Cihei-Sanmartin (in declaratia de avere Blaga consemneaza un avans, in suma de 50.000 de euro, pe care l-ar fi dat pentru cumpararea terenului agricol), precum si o vila cumparata de la senatorul Verestoy. De asemenea, familia Blaga poseda o limuzina BMW si un "motor" Honda. Din declaratia de avere mai reiese ca liderul PD-L este un fan al speculatiilor bursiere. In acest sens, sotii Vasile si Violeta Blaga detin actiuni, polite de asigurare si conturi la societatile Mobila Alfa SA, Hiperion Stei SA, Petrolsub SA, UAMT SA, BRD, Romania Combi SA, Romexterra SA, Banca Transilvania SA, BancPost, Raiffeisen, Banca Tiriac, BCR, ING Nederlander. Ca ministru de Interne, Blaga si-a declarat un castig salarial de 67.920 RON pe anul 2006, iar pe sotia sa, director in Ministerul Educatiei, a trecut-o cu un salariu anual in 2006 in cuantum de 43.539 RON.
Tamara lui Nastase
O situatie asemanatoare cu cea a lui Vasile Blaga este si cazul cunoscut sub numele de "matusa Tamara" in care a fost implicat ex-premierul Adrian Nastase. Dana Nastase a primit o mostenire de aproximativ un milion de euro de la o matusa de-a acesteia, Tamara Cernasov. O batrana in varsta de 97 de ani, care traia intr-un bloc modest din Sectorul 1, cu o pensie de patru milioane de lei. De pe urma matusii Tamara, Adrian Nastase s-a ales si cu un dosar la DNA pentru luare de mita. Procurorii l-au acuzat pe fostul premier ca, in anul 2000, cu doar cateva luni inainte ca acesta sa fie numit prim-ministru, era avertizat de Ioan Melinescu, functionar in cadrul Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, ca sotia sa, Dana Nastase, va fi cercetata deoarece a primit 400.000 de dolari fara justificarile cerute de lege, bani proveniti din vanzarea unor tablouri si bijuterii ale matusii Tamara. Melinescu ar fi ascuns dosarul Danei Nastase. Drept rasplata, sustin procurorii, in prima sedinta de guvern dupa numirea sa in functia de prim-ministru, Nastase l-a numit pe Melinescu in fruntea ONPCSB, iar dosarul Danei Nastase nu a mai ajuns pe masa procurorilor.
Pagina realizata de Marian GHITEANU 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Ar fi....   de cehow
Frumos   de talion
Articol   de Mona G.
Era si timpul!   de DIK
Interesanta mixtura jurnalistica.   de Socrate
Hoti   de aurel
A r h i v a
  Taxa hienelor    8 comentarii
  Lupte grele pentru CNSAS    4 comentarii
  Cursa infernala pe CFR    5 comentarii
  Referendumul din Snagov contestat de viceprimar    
  Umiliti in aer si pe pamant    1 comentariu
  Miracolul din Ludwigshafen    2 comentarii
  Puiu senator    4 comentarii
  Fara casatorii homosexuale    18 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Miracolul din Ludwigshafen (2533 afisari)
 "Tamara" lui Blaga (2313 afisari)
 Cursa infernala pe CFR (2113 afisari)
 Dusmanul la nevoie se cunoaste (1604 afisari)
 Taxa hienelor (1388 afisari)
 A adormit cu bomba sub pat (2191 afisari)
 Sarkozy, in ultimul SMS trimis Ceciliei: "Daca te intorci la mine, anulez tot" (2093 afisari)
 Voronin planuieste formarea unui nou stat  (2092 afisari)
 Pavarotti din Banat i-a cucerit definitiv pe spanioli (2019 afisari)
 Tone de carne stricata din Germania, la vanzare pentru romani (1634 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01876 sec.