Ziua Logo
  Nr. 4151 de miercuri, 6 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Lupte grele pentru CNSAS
-- Disputa asupra CNSAS este departe de a se finaliza printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului. Chiar daca CNSAS va pierde dreptul de a emite verdicte, partidele au viziuni diferite in ceea ce priveste modul de reglemetare a activitatii Colegiului. Solutia Ordonantei este una tranzitorie fiind greu de prevazut modul in care va functiona Consiliul pe viitor.
Deputatul PC Sergiu Andon, avocatul lui Dan Voiculescu, a declarat ca deocamdata singura cerinta obligatorie pentru Guvern este ca Ordonanta sa retraga explicit dreptul Colegiului de a da verdicte. In rest, Andon asteapta sa vada care vor fi celelalte prevederi. In schimb, senatorul PSD Serban Nicolae a declarat ca are deja informatii privind textul elaborat la Guvern, text care ar fi fost trimis ieri celor de la CNSAS pentru un punct de vedere preliminar. Pesedistul, care este si initiator al unui alt proiect de lege ce vizeaza Consiliul, a sesizat deja doua hibe ale Ordonantei. Una se refera la faptul ca acum CNSAS-ului ii este retras dreptul de a da verdicte, dar nu se precizeaza clar care vor fi atributiile sale.
Ordonanta, "o mica smecherie"
Raman categoriile de demnitari care trebuie verificati, fapt pe care Nicolae l-a caracterizat drept "o mica smecherie" a Guvernului, care ar dori sa puna presiune asupra Parlamentului pentru a reglementa cat mai repede acest subiect. Al doilea defect ar fi ca dreptul de a da verdicte este transferat la instanta. Nicolae a afirmat ca "nici instanta nu poate da solutii deoarece nu avem de-a face cu o incalcare a legii". Cu acelasi argument, el a respins si afirmatiile conform carora Curtea a lasat deschisa posibilitatea declararii CNA sau OPC drept neconstitutionale pe motiv ca nu sunt autoritati judiciare care sa dea verdicte. Serban Nicolae afirma ca informatorii nu intra sub incidenta legii penale. Senatorul isi sustine in continuare proiectul pe care l-a elaborat si care acum se afla la Guvern pentru ca acesta sa-si exprime un punct de vedere urmand ulterior sa intre in procedura parlamentara. In esenta, acesta prevede ca membrii Colegiului sa coordoneze activitatea de investigare a documentelor referitoare la fiecare persoana urmarita sau banuita de colaborare. Colegiul va decide cand investigatia va fi completa, iar apoi va face publice toate documentele descoperite. CNSAS va trebui sa-si asume raspunderea pentru corectitudinea investigatiilor fiind prevazut un regim mai strict al controlului documentelor aflate in posesia institutiei. De altfel, Nicolae afirma ca legislatia actuala face posibila disparitia unor documente sau folosirea lor pentru santaj. In plus, sunt prevazute pedepse mai aspre pentru divulgarea informatiilor din dosare inainte ca CNSAS sa le faca publice. Dezvaluirea numelor delatorilor unei persoane va fi facuta doar catre aceasta, iar respectivul va putea decide daca le va face sau nu publice.
Delatorii in instanta
In randurile societatii civile se lucreaza la o varianta chiar mai dura a legii. Cristian Parvulescu (Asociatia Pro Democratia) a afirmat ca o noua reglementare ar trebui sa se soldeze cu urmarirea penala in cazul celor care au incalcat grav drepturile omului.
Parvulescu a apreciat ca pe langa CNSAS ar putea activa un judecator sau procuror delegat care sa analizeze cazurile de incalcare ale drepturilor omului si sa decida, dupa caz, inceperea urmaririi penale. Ulterior, decizia va fi transferata integral la nivelul instantelor fara ca CNSAS sa mai dea vreun verdict. Deocamdata, inca se cauta solutii tehnice pentru reglementarea colaborarii cu reprezentanti ai magistraturii. Conform lui Parvulescu, ar putea fi trimisi in judecata si delatorii spontani care nu au avut angajament cu Securitatea, dar ale caror declaratii au provocat prejudicii grave asupra altor persoane. Aceasta categorie nu intra pana acum sub incidenta CNSAS. Conform proiectului in lucru, CNSAS ar ramane depozitarul arhivelor, va conduce investigarea persoanelor care trebuie verificate din oficiu si se va ocupa de publicarea documentelor. Toate aceste propuneri au fost inaintate consilierului lui Tariceanu, Stejarel Olaru, intr-o intalnire a acestuia cu reprezentanti ai unor ONG-uri precum APD, Alianta Civica, GDS, SAR etc.
Adrian ILIE 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Copilarii   de Nituc
APAREV ORDONANTA   de Nituc
..si uite asa - Biroul Executiv PCR Sector 3 - iese din ilegalitate..iar BOB Casa Poporului isi reia   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Proiecte si propuneri   de Mona G.
A r h i v a
  Taxa hienelor    8 comentarii
  "Tamara" lui Blaga    6 comentarii
  Cursa infernala pe CFR    5 comentarii
  Referendumul din Snagov contestat de viceprimar    
  Umiliti in aer si pe pamant    1 comentariu
  Miracolul din Ludwigshafen    2 comentarii
  Puiu senator    4 comentarii
  Fara casatorii homosexuale    18 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Miracolul din Ludwigshafen (2533 afisari)
 "Tamara" lui Blaga (2313 afisari)
 Cursa infernala pe CFR (2113 afisari)
 Dusmanul la nevoie se cunoaste (1604 afisari)
 Taxa hienelor (1388 afisari)
 A adormit cu bomba sub pat (2191 afisari)
 Sarkozy, in ultimul SMS trimis Ceciliei: "Daca te intorci la mine, anulez tot" (2093 afisari)
 Voronin planuieste formarea unui nou stat  (2092 afisari)
 Pavarotti din Banat i-a cucerit definitiv pe spanioli (2019 afisari)
 Tone de carne stricata din Germania, la vanzare pentru romani (1634 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01437 sec.