Ziua Logo
  Nr. 4151 de miercuri, 6 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Dusmanul la nevoie se cunoaste
Adrian PATRUSCA 
-- O pleasca a cazut in bratele Guvernului: CNSAS. Momentul este providential. Pomenile electorale incep sa se intoarca si sa-l pocneasca pe guvernant peste ceafa, ca bumerangul pe aborigenul lacom si neindemanatic.
Cresterile de pensii si de salarii sunt mancate de inflatie inainte de a fi puse in practica. Bravada lui Tariceanu nu poate acoperi murmurele nelinistite care razbat dinspre Bruxelles. Deficitul creste din cauza cheltuielilor, nu datorita investitiilor. Ratingurile Romaniei se duc pe tobogan. Taxa auto este o solutie disperata. Nu pentru mediu, ci pentru bugetul secatuit de pomeni. Haiducia este atat de evidenta, incat a reusit sa scandalizeze pe toata lumea, posesori de masina sau nu. Iar electoratul autentic liberal, de dreapta, adept al initiativei private, al individualismului creator, este cel mai debusolat de revarsarea de populism si fiscalitate.
Criza CNSAS este mana cereasca. PNL a inteles imediat ce ocazie i se ofera. Restul partidelor s-au marginit a bate apa-n piua, inghesuindu-se sa comenteze dupa cum le dictau interesele, decizia Curtii Constitutionale. Societatea civila n-a fost capabila sa gaseasca o solutie mai inspirata decat un miting (ratat) in Piata Universitatii. Liberalii insa s-au miscat repede si eficient. Tariceanu s-a deplasat la sediul Colegiului si a promis ca il ia sub aripa sa. O ordonanta de urgenta va fi emisa zilele acestea pentru salvarea deconspirarii Securitatii. Proiectatele schimbari fata de vechiul mod de functionare al CNSAS sunt putine si nu afecteaza fondul problemei. Astfel, de acum inainte, Justitia, sesizata de Colegiu, va fi cea care va da verdictele de politie politica. In plus, dosarele in care s-au gasit indicii de colaborare urmeaza a fi puse pe internet (lucru pentru care ZIUA nu a ostenit sa militeze).
Modificarile chiar par necesare si bine-venite. Ele ar urma sa reduca presiunea asupra CNSAS si sa-l protejeze de acuzatiile de partizanat politic. Cetateanul va putea vedea cu ochii proprii si judeca singur. Iar verdictul dat direct de instanta va curma pertractarile, contestatiile si justificarile nesfarsite de pe marginea fiecarui caz. Asadar, teoretic, lucrurile stau bine. Ce va fi, insa, in realitate?
Ordonanta de urgenta a Guvernului trebuie sa ajunga in Parlament pentru dezbatere si aprobare. Numai ca de cate ori a prins-o in gheare, Legislativul a masacrat "Legea Ticu". A mutilat-o intr-un asemenea hal, incat autorul a refuzat sa-si mai revendice paternitatea. Dincolo de pozitiile fatise impotriva Legii CNSAS - ale PRM si PC, a existat mereu in Parlament o majoritate amorfa si transpartinica. O majoritate care actioneaza ca la comanda ori de cate ori vine vorba de dezgroparea trecutului si deconspirarea Securitatii. A presupune ca de data asta va fi altfel e o naivitate. Dupa cum niciodata Parlamentul nu va vota o motiune de cenzura, pentru a nu provoca alegeri anticipate si a-si zbura scaunele de sub funduri, dupa cum niciodata Parlamentul nu va vota impotriva maririi propriilor salarii, pensii, indemnizatii ori alte privilegii, tot asa Parlamentul nu va vota niciodata impotriva Securitatii. Si, totusi.
Sa admitem ca PNL e chiar bine intentionat si nu face doar joc electoral de picioare. Sa admitem ca liberalii, dornici sa-si recucereasca simpatizantii vor vota in bloc propria Ordonanta. Cu cine se vor alia? Am convenit ca PRM si PC sunt excluse. O prima problema. PC cu Antenele lui e un aliat fidel al liberalilor. Reanimarea CNSAS, dupa ce scandalul de la Curtea Constitutionala a inceput de la cazul Dan Voiculescu, ar fi privita de conservatori ca un gest ostil.
Un alt aliat fidel al PNL, fara de care Guvernul minoritar ar fi cazut de mult, este PSD. Chiar isi imagineaza cineva ca partidul lui Iliescu va vota deconspirarea Securitatii? UDMR e prea mica si presupusa ei bunavointa, luata separat, nu foloseste la mare lucru. Ramane PDL, un partid care a avut o reactie foarte retinuta la decizia Curtii Constitutionale. Explicabil. Cand mentorul Basescu asteapta decizia in cazul Nicolai, nu e bine sa iriti Curtea cu critici.
Si totusi, oricat de paradoxal, PDL este singurul aliat posibil pentru PNL in tentativa de a salva CNSAS si de a continua deconspirarea Securitatii. Nu pentru ca partidul (teoretic) al lui Boc este mai curat decat restul formatiunilor, ci pentru ca actiunea ii vine manusa lui Basescu. Dupa condamnarea comunismului, dupa transmiterea ultimelor doua milioane de dosare la CNSAS, salvarea Consiliului e continuarea fireasca. Apoi, pentru ca ar fi o prostie uriasa sa le cedeze lui Tariceanu si PNL intaietatea anticomunista. Si, in sfarsit, pentru ca e extrem de disciplinat si ordinul de vot de la Cotroceni nu s-ar discuta.
Daca la randul lor liberalii vor fi inteligenti si pragmatici pana la capat, si nu fac doar o pantomima ieftina pentru adormit electoratul, vor fi obligati sa accepte o colaborare cu marii lor dusmani. Ar fi prima oara, dupa mult timp, cand politica s-ar face cu capul.
 Comentarii: 20 Afiseaza toate comentariile  
Tovarasu' ziarist cu articolu' aista, cind iti vinzi sufletul cum e, e rentabil, banos, merita?   de giculuca
Luati aici un citat sa vedeti cine sunt cei impotriva CNSAS   de Adrian v.D.
"Revarsarea de populism.."   de Adrian v.D.
Mor de bucurie pro basistii si pro pedelistii ca Ziua a fost transformat intr-un ziar pro PDL si pro   de giculuca
De la bun inceput CNSAS a fost anticonstitutional...dar a convenit   de Ratacitul
CNSAS? Nu aveti alta treaba?   de Nituc
Unde ne ascundem?   de Nituc
Hm   de Nituc
Colegiul National De Spalare a Afacerilor Securitatii   de Hadrian Gaunescu
CNSAS   de Mona G.
Nu credeti ca subiectul CNSAS merita un referendum ?   de Socrate
Greu iesi din noroi cu boii mici...   de alwis46
Caruta cu boi sta cu totul in noroi!   de Hantzy
Propriul dusman.   de alwis46
Simplu...   de Mutu
MESAJUL DE LA NEVOIE PT GOLANI   de cercetas
Mi-a forfecat modelatorii 1.253.469, 78 comentarii...   de cotrofelnitza
Stie careva un jurnal ispravit ? un jurnal unde sa nu se tot ridice osanale Excelentei Sale ?   de gili
Cand economia duduia,Caline tu unde erai?   de Alex.Pandrea
Adica PNL salveaza CNSAS-ul da' de fapt ei sint oportunistii   de green day
A r h i v a
  Prostia-i la putere!    2007-06-25
  A treia porcarie    2007-06-21
  Cum iesi din ce-ai intrat    2007-06-04
  Sindromul "Boala pe Basescu"    2007-05-07
  Datoria mica a maurului    2007-03-14
 Top afisari / comentarii 
 Miracolul din Ludwigshafen (2533 afisari)
 "Tamara" lui Blaga (2313 afisari)
 Cursa infernala pe CFR (2113 afisari)
 Dusmanul la nevoie se cunoaste (1604 afisari)
 Taxa hienelor (1388 afisari)
 A adormit cu bomba sub pat (2191 afisari)
 Sarkozy, in ultimul SMS trimis Ceciliei: "Daca te intorci la mine, anulez tot" (2093 afisari)
 Voronin planuieste formarea unui nou stat  (2092 afisari)
 Pavarotti din Banat i-a cucerit definitiv pe spanioli (2019 afisari)
 Tone de carne stricata din Germania, la vanzare pentru romani (1634 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18309 sec.