Ziua Logo
  Nr. 4151 de miercuri, 6 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Cioroianu, cap in cap cu Basescu
-- Seful diplomatiei romane il contrazice pe presedinte si pe sine insusi in problema Kosovo
De unde la finele lunii ianuarie afirma, in prezenta omologul sau sarb, Vuk Jeremici, ca "este in interesul unei tari ca Romania (...) a nu recunoaste eventuala independenta a Kosovo", ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a profitat de prezentarea bilantului MAE pe 2007 pentru a-si nuanta declaratiile cu privire la provincia sarba, acum majoritar albaneza. "Romania nu se opune independentei Kosovo", a declarat, ieri, seful diplomatiei romane, la doar o zi dupa ce liderul de la Cotroceni sublinia, in fata oaspetelui sau de la Elysee, ca "Romania nu va recunoaste independenta Kosovo".
"Pozitia noastra nu s-a schimbat. As vrea sa fie ceva mai clar un detaliu: Romania nu se opune independentei Kosovo", a declarat, ieri, seful diplomatiei de la Bucuresti, cu prilejul prezentarii bilantului MAE pe anul precedent. "Romania s-a opus unei solutii care sa nu fie bilateral acceptata. Este o diferenta de nuanta. Nu as vrea ca pozitia noastra sa para una pro-sarba sau anti-kosovara. Este faptul ca ne-am manifestat sustinerea de principiu fata de o solutie bilateral acceptata", a explicat Adrian Cioroianu, la doar cateva minute dupa ce anuntase ca Romania "este pregatita sa accepte", in cazul Kosovo, "o solutie viabila pe termen lung, (...) care sa respecte normele internationale". Reorientarea de discurs a ministrului de Externe intervine in contextul in care liderul de la Cotroceni, Traian Basescu, afirma chiar ieri, cu prilejul vizitei omologului sau de la Elysee, Nicolas Sarkozy, ca "Romania va fi un partener extrem de loial al deciziilor Uniunii, dar nu va recunoaste independenta Kosovo declarata unilateral". Acelasi punct de vedere a fost sustinut de seful statului si in cadrul discursului sustinut, luna trecuta, la conferinta organizata de "The German Marshall Fund of the United States" cu prilejul vizitei efectuate la sediul NATO din Bruxelles. "Ar trebui sa privim cu maxima atentie la modul in care Kosovo ar putea conferi un nou inteles organizarii administrative a minoritatilor nationale, oriunde s-ar afla acestea. Sustinand aceasta abordare, oamenii politici ar trebui sa fie constienti de faptul ca sprijina conferirea de drepturi colective, un concept care contravine standardelor europene si internationale acceptate si ar putea crea un precedent periculos", avertiza seful statului cu aceeasi ocazie. Presedintele Basescu afirma la finele lui 2007 ca "pozitia noastra ramane (...) in linia de pana acum, anume ca Serbia este un stat independent, suveran, a carui integritate teritoriala nu poate fi afectata".
Independenta Kosovo, dupa colt
Intre timp, zvonurile referitoare la proclamare independentei Kosovo, calificata drept "inevitabila" de catre oficialii europeni, continua sa se inteteasca. Bruxelles-ul este constient ca regiunea Kosovo si-ar putea proclama independenta cel mai curand saptamana aceasta, lucru care ar forta Slovenia, actuala detinatoare a presedintiei semestriale a UE, sa convoace o reuniune de urgenta a ministrilor din statele-membre, scrie cotidianul Koha Ditore, citat de postul de radio B52, fara a exclude posibilitatea ca provincia sa amane desprinderea de Serbia pana pe 17 februarie. In asteptarea unui semnal oficial de la Pristina in acest sens, premierul kosovar, Hashim Thaci, le-a cerut, ieri, sarbilor din regiune sa ramana in provincie dupa ce aceasta va deveni independenta. In replica, ministrul de Externe sarb, Vuk Jeremici, a declarat pentru BBC ca tara sa nu va recurge la forta militara pentru a impiedica provincia Kosovo sa isi declare independenta. "Nu vom folosi forta militara", a declarat seful diplomatiei sarbe, adaugand ca Guvernul de la Belgrad nu va ezita sa faca "tot ce ii este in putere din punct de vedere diplomatic, legal si economic pentru a se asigura ca provincia nu va deveni independenta".
Anne-Marie LUPASCU 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
   de Viorel
Si care-i problema?   de FB
Hai sa mai dam o scatoalca guvernului acuma ca ne-am schimbat orientarea ...   de gili
Mai ai multi....   de Alcor
A r h i v a
  Parlamentul ucrainean anti-NATO    1 comentariu
  Robert de Niro pentru Obama in "super-martea"    12 comentarii
  Opozitia ungara nu vrea KGB in NATO    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Miracolul din Ludwigshafen (2533 afisari)
 "Tamara" lui Blaga (2313 afisari)
 Cursa infernala pe CFR (2113 afisari)
 Dusmanul la nevoie se cunoaste (1604 afisari)
 Taxa hienelor (1388 afisari)
 A adormit cu bomba sub pat (2191 afisari)
 Sarkozy, in ultimul SMS trimis Ceciliei: "Daca te intorci la mine, anulez tot" (2093 afisari)
 Voronin planuieste formarea unui nou stat  (2092 afisari)
 Pavarotti din Banat i-a cucerit definitiv pe spanioli (2019 afisari)
 Tone de carne stricata din Germania, la vanzare pentru romani (1634 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00998 sec.