Ziua Logo
  Nr. 4150 de marti, 5 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Celebri
Un roman miraculos si un film excelent
"Atonement"/"Ispasire" este un titlu mentionat adesea in ultima vreme. Un roman, bestseller, vor spune unii, cu un autor care a marcat fundamental literatura contemporana, dar cei mai multi vor indica titlul unui film, cu sanse mari la Oscar. Chiar daca pe ecranele romanesti nu ruleaza inca, lumea stie destul de multe despre film pentru ca acesta are deja in palmares cateva din cele mai prestigioase premii cinematografice. La noi, din pacate, romanul a fost incomparabil mai putin mediatizat. Putina lume stie ca "Ispasire" a fost publicat de Polirom inca din 2003, an in care ecoul megasuccesului avut de roman in Occident, in 2001, nu se stinsese inca.
O capodopera
Revista "Time" l-a desemnat romanul anului 2001 si l-a inclus in topul celor mai bune 100 romane din toate timpurile. Saptamanalul britanic "The Observer" il considera, de asemenea, una din cele mai bune 100 carti scrise vreodata. Considerat capodopera lui McEwan, "Atonement" nu i-a adus insa acestuia multravnitul Booker (cel mai prestigios premiu literar acordat scriitorilor de limba engleza), pe care oricum scriitorul britanic si-l adjudecase pentru "Amsterdam" (1998).
Pana la "Ispasire", Ian McEwan era considerat "baiatul cel rau" al literaturii britanice pentru proza sa intunecata si pentru interesul deosebit manifestat pentru violeta, perversitate si paranoia. Odata cu aparitia acestui roman, McEwan reuseste sa schimbe perceptia generala, dezvaluindu-se ca un fin explorator al tenebrelor sufletului uman, ca un creator de personaje complicate si cuceritoare.
Povestea
Povestea este tesuta cu maximum de eleganta, McEwan desfacand fara graba ghemul narativ. Este vara lui 1935. Cea mai calduroasa zi a anului. Conacul de la tara al familiei Tallis. Adolescenta de 13 ani Briony Tallis face ultimele aranjamente pentru piesa sa, care va fi jucata la o petrecere de familie. Tatal lui Briony lipseste, ca de altfel in majoritatea timpului. Mama s-a retras in dormitorul sau, cuprinsa de una din desele migrene. Briony isi priveste pe geam sora mai mare, Cecilia, angajata intr-o disputa cu Robbie, inteligentul si aratosul fiu al credincioasei lor servitoare. Cei doi trag de o vaza, o pretioasa amintire de familie, care se sparge. Cecilia se dezbraca partial si intra in fantana pentru a recupera cioburile. Robbie ii scrie apoi o scrisoare de dragoste care ajunge in mainile lui Briony. Mai tarziu, in aceeasi zi, Briony este din nou martora unei scene fierbinti, ai caror protagonisti sunt tot cei doi. Imaginatia sa deosebit de fertila derapeaza iar tanara se avanta spre cele mai sumbre concluzii. Aceste concluzii si interpretarea gresita a unor fapte o vor determina sa formuleze o serie de acuzatii grave la adresa lui Robbie. Destinul lui si al Cecilei se va schimba pentru totdeauna.
Povestea se muta apoi cinci ani mai tarziu. Una din parti este consacrata razboiului, surprins in culori dintre cele mai sinistre. In timpul retragerii dezorganizate de la Dunkirk (1940), Robbie este ranit si urmareste, cu ochi din ce in mai rataciti, incredibilele atrocitati care se nasc la contactul dintre arme si carne. Drumul spre mare al lui Robbie este redat cu atata maiestrie scriitoriceasca, incat in cititor se naste sentimentul participarii directe la aceasta calatorie. Prin ochii lui Robbie vizualizam si noi ororile razboiului, suferinta lui este suferinta noastra, dorul lui de Cecilia este dorul nostru....
Actiunea se deplaseaza apoi la Londra, unde Briony, acum in ipostaza de sora medicala, ingrijeste raniti veniti de pe front, intr-o incercare de a descoperi un remediu pentru nenorocirea pe care a provocat-o in trecut.
Totusi, solutia nu va veni decat in paginile finale, cand aflam ca imaginatia fertila care in trecut a dat nastere unei nenorocirii a fost pentru Briony modalitate de ispasire a unor fapte care au urmarit-o intreaga viata.
Un deliciu literar
In mediile literare, capodopera lui McEwan a fost indelung elogiata.
"McEwan foreaza adanc in abisurile noastre interioare si ne ofera o impresionanta autopsie a fragilitatii umane, pe firul unui roman care are stralucirea matasii", scria "L'Express". "Atonement va va face fericiti din cel putin trei puncte de vedere: ofera o poveste de dragoste, una de razboi si o poveste despre povesti, atingand dintr-o singura lovitura inima, vintrele si creierul. Este cel mai bun roman al lui McEwan", concluziona, de asemenea, "The New York Observer".
Recent, editura Polirom a decis reeditarea romanului "Ispasire", care se afla deja in librarii. Din opera lui Ian McEwan, in colectia "Biblioteca Polirom" au mai aparut: Amsterdam (2001), Gradina de ciment (2002), Mangaieri straine (2004), Inocentul (2004), Copilul furat (2005), Cainii negri (2006), Sambata (2006) si Pe plaja Chesil (2007).
Film de Oscar
"Atonement", pe care Ro Image 2000 a ales sa-l aduca in Romania sub titlul de "Remuscare" (din motive pe care distribuitorul le catalogheaza drept strategii de marketing), va intra in cinematografele noastre din 15 februarie.
Si filmul este, din anumite puncte de vedere, o sarbatoare, dar inainte de toate este o curajoasa incercare de ecranizare a unei povesti aproape "imposibil de povestit".
Filmul, 100% britanic, purtand semnatura unui regizor tanar, dar extrem de talentat - Joe Wright, pastreaza fragilul fir epic al romanului, fructificand excelent cateva din magnificele tablouri interioare prin care personajele acced la sentimente precum suferinta, iertare, loialitate sau iubire.
Distributia a fost aleasa cu mare grija - James McAvoy (Robbie Turner) refuzase propunerile anterioare ale lui Joe Wright pentru alte productii. Desi pentru acest rol regizorul il mai avea in vedere si pe Jake Gyllenhaal, McAvoy a fost singurul care a primit propunerea. Conform lui Wright, puterea de interpretare a lui McAvoy este atat de mare "incat publicul il insoteste permanent in aceasta calatorie".
Keira Knightley, interpreta Ceciliei Tallis, fusese aleasa initial pentru un alt rol - Briony, la varsta de 18 ani. Keira este o colaboratoare mai veche a lui Joe Wright, cei doi lucrand impreuna pentru "Mandrie si Prejudecata" (2005). In cele din urma, regizorul si actrita au cazut de acord ca rolul Cecilei i se potriveste cel mai bine pentru ca "nu are nimic din Elizabeth Bennet" (eroina din Mandrie si Prejudecata).
In ceea ce o priveste pe Saoirse Ronan, 12 ani, se pare ca ea a fost o alegere mai mult decat inspirata pentru a o intruchipa pe Briony Tallis (la varsta de 13 ani). Saoirse Ronan este de departe revelatia acestei pelicule. Alegerea ei nu fost tocmai usoara. Directorul de casting Jina Jay a strabatut Marea Britanie de la un capat la altul s-o gaseasca. Saoirse Ronan a fost nominalizata la Oscar, la categoria cea mai buna actrita in rol secundar.
Coloana sonora este si ea de exceptie, purtand semnatura compozitorului italian Dario Marianelli, acelasi care a semnat muzica si pentru "Mandrie si Prejudecata".
Pe 22 ianuarie, Atonement a primit 7 nominalizari la Premiile Academiei Americane de Film, printre care si pe cea la categoria cel mai bun film.
Camelia CIOBANU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Pacat ca SE ISPASESTE doar pe o singura parte a lumii!!!   de Ion Ionescu de la Brad
frumos!   de ursulamarquej
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Curve in Parlamentul European? (4248 afisari)
 Bulgaria si Ungaria, cai troieni in NATO (2995 afisari)
 Dambovita nu-i ca Sena (2769 afisari)
 Revolta Marilor Rabini (1921 afisari)
 Tunul nuclear (1850 afisari)
 Daca faci sex cu colegul de birou, dai randament! (3464 afisari)
 Sotia primarului Videanu a lovit o masina si a fugit de la locul accidentului (2002 afisari)
 Multimilionar din salariu de 100 de dolari (1891 afisari)
 Vinde cadavre care costa cat un Mercedes ultimul tip (1755 afisari)
 Reteaua lui "Mutu'", decapitata (1682 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01211 sec.