Ziua Logo
  Nr. 4149 de luni, 4 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Suntem o tara de incompetenti
Dan PAVEL 
-- Decizia Curtii Constitutionale cu privire la neconstitutionalitatea legii pe baza careia functioneaza CNSAS demonstreaza ca suntem o tara de incompetenti. Mai bine de un deceniu ne-am contrazis cu privire la functionarea si verdictele Colegiului CNSAS, fara a observa neconstitutionalitatea intregii constructii institutionale. Legea 187/1999 a stat ani de zile in Parlament inainte de a fi votata.
Istoricul legii este spectaculos. Inca din 1990, dupa incidentul de la Berevoiesti, cand securistii (incompetenti) din SRI au incercat fara succes sa arda o parte din arhivele Securitatii, fostul detinut politic Constantin Ticu Dumitrescu a cerut Consiliului Provizoriu de Unitate Nationala (primul Parlament) sa adopte un decret sau o lege pentru protectia arhivelor Securitatii. Pe 6 decembrie 1993, in premiera pentru politica postcomunista, motiunea simpla privind agentii informatori ai Securitatii (si blocarea accesului acestora la functii importante in stat), depusa de opozitie, in particular de catre CTD, a fost votata favorabil in cele doua camere ale Parlamentului Romaniei, pe data de 6 decembrie 1993. Incurajat de succes, senatorul PNTCD Dumitrescu a depus la Senat proiectul legii privind deconspirarea Securitatii si accesul cetateanului la propriul dosar.
Exista circumstante atenuante si agravante pentru incompetenta celor care au votat "legea Ticu." Din 1993 pana in 1999, initiativa depusa la Senat a cunoscut atatea modificari incat initiatorul legii nu a vrut sa-si mai recunoasca paternitatea. "Legea Ticu" a fost atat de denaturata din pricina luptelor din comisiile de la Camera Deputatilor si Senat intre cei care doreau sa-i limiteze, sa-i amane sau chiar sa-i anuleze efectele, adica nomenclaturistii, securistii, fostii informatori si colaboratori ai Securitatii, infiltrati in partide, pe de o parte, si cei care inca mai credeau in spiritul legii, pe de alta parte. Din pacate, datorita mizei politice enorme (deconspirarea Securitatii ca politie politica) incompetenta a fost generala, pentru ca nici securistii, informatorii, nici victimele lor, nu au observat ca se bat pe o lege neconstitutionala, pe care au si votat-o. Nici ziaristii, analistii, specialistii in drept sau cetatenii nu au observat esenta neconstitutionala a legii. Eu am contestat aplicarea ilegala si neconstitutionala a legii, cand - impotriva prevederii legii de a impiedica alegerea in Colegiul CNSAS a "celor care sunt sau au fost membri ai vreunui partid politic" - au fost desemnati de catre PD sa faca parte din Colegiu oameni care fusesera membri ai unui partid (PCR), Plesu si Dinescu. Dar nici macar nu mi-a trecut prin cap sa verific constitutionalitate legii.
Functionarea neconstitutionala si ilegala a Colegiului CNSAS nu avea cum sa nu produca efecte perverse. Ca si comunismul, care s-a nascut din cele mai nobile idealuri morale, dar a degenerat intr-un regim represiv totalitar criminal, si legea pentru deconspirarea Securitatii ca politie politica s-a transformat in contrariul idealului reformei morale a clasei politice. Punerea in aplicare a legii a generat nedreptati si interpretari imorale cu privire la viata unor oameni, care de fapt au fost victime ale politiei politice. Verdictele CNSAS au afectat cariera si reputatia unor politicieni, ziaristi, ierarhi bisericesti, magistrati, dar nu si pe aceea a fostilor ofiteri ai politiei politice. Nici macar vreunul dintre acestia nu a fost condamnat de vreun tribunal pentru acte de politie politica.
Decizia Curtii Constitutionale a cazut ca un baros in capul tuturor. Desi au fost formulate in apararea lui Dan Voiculescu, detestat de multi, exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de Sergiu Andon au condus la anularea unei legi strambe. Insa revendicarea revocarii din functie a membrilor CCR (si a Avocatului Poporului), care si-au asumat responsabilitatea unei decizii corecte, dar nepopulare, este o dovada in plus ca incompetenta naste monstri. Monstri antidemocratici.
 Comentarii: 20 Afiseaza toate comentariile  
Tot punctul 8 si tatucul sau. Atentionare la dl. Bizonul.   de plongeur.alpin
Nu riscati cam mult cu astfel de comentarii,dle Pavel?   de Ion Ionescu de la Brad
Incompetenti sunt primarii,multi politicieni,multi profesori,   de Adrian v.D.
mamelucii    de avarfreson
Bine a spus-o Punctul 8 de la Timisoara !   de plongeur.alpin
Monstri antidemocratici.   de alwis46
Care noi "suntem" ?!   de Ghita Bizonu'
Excelent articol dle Pavel   de Shadow
Articol   de Mona G.
Bomba a fost detonata inainte de termen   de johnson
...........comunismul, care s-a nascut din cele mai nobile idealuri morale..........   de Gheorghe F.
"Suntem o tara de incompetenti" - serios ? - cam tarzior ati ajuns la aceasta concluzie.   de ionion
Exact   de ovidiu 19
Incompetenti   de ionescu
E numai trei drumuri...   de cotrofelnitza
Salutari calduroase celor 1000 de de la eroul Plesita!   de cercetas
Sintem o tara incompetenta   de hej
Incompetenti?   de Nikon
Da de unde!... Clasa conducatoare a fost competenta si inainte de 89 si dupa.    de cercetas
haida de   de George-Felix
A r h i v a
  Soyez le bienvenu, Monsieur Sarkozy!    7 comentarii
  Cetatenii neputinciosi si cultura lor politica    2008-01-28
  Cine (de)formeaza agenda publica?    2008-01-21
  Costurile razboiului Basescu-Tariceanu    2008-01-14
  Intelectualii intre antipartidism si antidespotism (II)    2007-12-18
  Intelectualii intre antipartidism si antidespotism (I)    2007-12-17
 Top afisari / comentarii 
 Moartea doamnei Oprisan (5860 afisari)
 Sindromul Golfului in Romania (2033 afisari)
 Suntem o tara de incompetenti (1826 afisari)
 Neconstitutionalitatea statului de drept (1539 afisari)
 Nastase: "N-am batut pe nimeni!" (1484 afisari)
 Flota pierduta a lui Hitler, decoperita in Marea Neagra (3104 afisari)
 Prima Doamna insarcinata, fosta Doamna ... maritata (1942 afisari)
 Rusia, gata sa recunoasca independenta Transnistriei, Osetiei si Abhaziei (1524 afisari)
 Rusia vrea sa deschida o misiune militara in Romania  (1521 afisari)
 Romanii bat toate recordurile: Jaful de 11 secunde (1300 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13659 sec.