Ziua Logo
  Nr. 4149 de luni, 4 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Decedat in Franta
Vintila Corbul inapoi acasa
Trupul neinsufletit al lui Vintila Corbul, decedat pe 30 ianuarie in Franta (unde emigrase in urma cu aproape 30 de ani), va fi adus in Bucuresti, maine seara (pe 5 februarie), si va fi inmormantat joi, la Cimitirul Bellu Civil, dupa o slujba care va incepe la ora 12.00, de repatriere ocupandu-se editorii sai.
Pe adevaratul nume Vintila Dumitru Corbul Economu Popescu, scriitorul s-a nascut pe 26 mai 1916 si a murit la 91 de ani, a locuinta sa de langa Versailles; grav bolnav, Vintila Corbul fusese internat, in ultimele luni, la o clinica din orasul francez Rocquencourt (in apropierea Parisului). Provenea dintr-o familie foarte bogata, mama sa, Sofia, detinand actiuni la diverse banci si studiouri de film americane. Constantin Popescu Corbul, tatal adoptiv al autorului (despre care se crede ca e si tatal lui natural), provenea dintr-o familie de nobili, cu proprietati in Bucuresti si in tara. Vintila Corbul a urmat cursurile Facultatii de Drept si, in paralel, pe cele de Filologie-Istorie, devenind magistrat la doar 23 de ani. S-a casatorit cu Ana Stoenescu, fiica de muncitor, iar in al Doilea Razboi Mondial a luptat ca locotenent de artilerie antiaeriana.
Dupa razboi, toate proprietatile familiei au fost confiscate, Vintila Corbul a fost exclus din magistratura, iar el si familia sa - evacuati si fortati sa locuiasca in bucataria unui imobil subrezit. V. Corbul a lucrat aproape 15 ani ca muncitor necalificat si, ulterior, inginer la ICAB (Intreprinderea Canal si Apa Bucuresti). Parasit de prima sotie, s-a recasatorit cu Ioana San-Giorgiu, fiica scriitorului Ion San-Giorgiu, judecat si condamnat la moarte de regimul comunist. Ioana a murit in 1969 (disparitia ei, in urma unui cancer, la 35 de ani, in timpul ce sotul ei lucra la "Caderea Constantinopolului", avea sa-l marcheze definitiv; langa ea va fi inmormantat acum Vintila Corbul).
Scriitorul a parasit Romania in 1979, ilegal, impreuna cu Eugen Burada; cei doi au fost ajutati de Violeta Andrei, sotia ministrului de Externe al lui Ceausescu, Stefan Andrei. Primul roman al lui Vintila Corbul - "Babel Palace"- fusese scris pe cand avea 16 ani; 30 de ani mai tarziu, in 1966, pe cand renuntase la serviciu ca sa-si trateze o tuberculoza oculara, scrisese, in colaborare cu Eugen Burada, povestirea "Moarte si portocale la Palermo", aparuta in colectia Temerarii - Editura Tineretului, in doua fascicule a cate 80 de pagini. Datorita succesului, la insistentele editurii, autorii au continuat povestirea sub un nou titlu, "Cenusa si orhidee la New York". Era primul volum aparut sub semnaturile Vintila Corbul si Eugen Burada, iar colaborarea dintre cei doi scriitori avea sa dureze 29 de ani.
Printre cele mai cunoscute carti ale lui Vintila Corbul se numara "Caderea Constantinopolului" (volumele I si II), aparuta in franceza, greaca si araba. Prin aceasta carte, Vintila Corbul a dat lovitura pe piata editoriala, fiind, in acelasi timp, cea mai bine vanduta carte de beletristica romaneasca, cu un prim tiraj de 192.000 de exemplare. In Franta, cartea a fost popularizata sub forma de teatru radiofonic.
Vintila Corbul a scris (singur sau in colaborare) si scenariile unor filme de mare succes in anii '60-70 - "Nea Marin Miliardar", "Revansa", "Un comisar acuza", "Duelul" - toate, regizate de Sergiu Nicolaescu.
Iulia POPOVICI 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Dincolo de cuvinte   de mirapo
A r h i v a
  Poezia tanara: Claudiu Komartin (I)    4 comentarii
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Concurs de texte la Timisoara    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Moartea doamnei Oprisan (5860 afisari)
 Sindromul Golfului in Romania (2033 afisari)
 Suntem o tara de incompetenti (1826 afisari)
 Neconstitutionalitatea statului de drept (1539 afisari)
 Nastase: "N-am batut pe nimeni!" (1484 afisari)
 Flota pierduta a lui Hitler, decoperita in Marea Neagra (3104 afisari)
 Prima Doamna insarcinata, fosta Doamna ... maritata (1942 afisari)
 Rusia, gata sa recunoasca independenta Transnistriei, Osetiei si Abhaziei (1524 afisari)
 Rusia vrea sa deschida o misiune militara in Romania  (1521 afisari)
 Romanii bat toate recordurile: Jaful de 11 secunde (1300 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00969 sec.