Ziua Logo
  Nr. 4147 de vineri, 1 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cum sa furi un stadion
-- Contra unei chirii de 3000 de euro pe luna, Copos vrea sa devina stapan 49 de ani peste arena din Giulesti, unde doreste sa ridice si un mall
In ultima jumatate de an, George Copos a avut mai multe iesiri publice in care a solicitat ferm Ministerului Transporturilor (MT) sa ii concesioneze Stadionul "Giulesti-Valentin Stanescu", declarandu-se dispus sa bage milioane de euro in renovarea batranei arene din Grant. In stilu-i caracteristic, patronul rapidist s-a plans ca MT ii pune bete in roate si ca tergiverseaza parafarea tranzactiei, in conditiile in care el are constructorii germani la usa, pregatiti sa transforme stadionul intr-o arena de nivel european, pe care Rapid sa-si poata disputa in viitor meciurile din Liga Campionilor. Numai ca oficialii ministerului il contrazic pe Copos, sustinand ca acesta vrea, de fapt, sa primeasca stadionul fara sa-si asume vreo investitie.
Desi Copos a anuntat in luna decembrie ca a ajuns la o intelegere cu ministrul Transporturilor Ludovic Orban, discutiile nu s-au incheiat nici acum, partile fiind departe de un numitor comun. Un oficial al MT, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a declarat pentru ZIUA ca patronul rapidist face doar valuri, avand pretentii mari in timp ce angajamente de investitii nu prea exista. Concret, Copos ar vrea ca stadionul sa fie concesionat catre FC Rapid contra unei chirii de 3000 de euro lunar, iar utilitatile de la arena (apa, curentul, gazele), care se cifreaza la aproximativ 2000-2500 de euro pe luna, sa fie platite in continuare de Clubul Sportiv Rapid, gruparea care detine celelalte ramuri sportive in afara fotbalului si care are in administrare in prezent Giulestiul. In schimb, MT propune un contract de concesionare pe 29 de ani, cu conditia clara ca FC Rapid sa investeasca in urmatorii doi ani 2,2-2,4 milioane de euro, adica suma stabilita de un studiu de fezabilitate ca ar fi necesara pentru refacerea peluzei a doua, iar daca respectiva clauza nu este respectata, sa se anuleze concesionarea. "Copos, care vantura desene cu arene moderne pe la televiziuni, nu accepta aceasta varianta, ceea ce ne face sa credem ca nu doreste cu adevarat stadionul, ci vrea doar sa se puna bine cu suporterii", ne-a declarat oficialul MT. Un alt impediment in calea realizarii tranzactiei este neangajarea lui Copos chiar in sustinerea echipei de fotbal. "El zice ca vrea stadionul pe 49 de ani, dar nu garanteaza ca va ramane patronul Rapidului. Chiar zilele acestea am vazut ca zice ca vinde echipa, iar noi e firesc sa ne intrebam ce se va intampla cu acest contract. Sa nu uitam ca Rapid este o echipa de traditie a CFR-ului, nu putem ramane nepasatori la soarta ei", a spus acelasi angajat al MT.
Renovare cu japca
Copos a demarat cu surle si trambite renovarea tribunei I a stadionului in vara anului trecut. Toata lumea a fost convinsa de bunele sale intentii, numai ca nu s-a obosit nici macar sa anunte proprietarul arenei, Ministerul Transporturilor, cu privire la aceste lucrari. A fost notificat de catre MT ca nu poate face lucrari pe proprietatea altuia fara a avea acceptul acesstuia, motiv pentru care a sistat lucrarile, refuzand sa mai plateasca si firma care lucrase mai bine de o luna la stadion. In urma acestei interventii, a avut de suferit tot CS Rapid, care a ramas fara doua sali de karate, demolate pentru a putea reamenaja tribuna I. Practic, desi se lauda ca a bagat o multime de bani, actele de la MT si de la CS Rapid arata ca George Copos a platit pana acum doar refacerea si intretinerea gazonului, operatiune care a costat aproximativ 100.000 de euro. In rest, toate utilitatile sunt platite de CS Rapid, in jur de 100.000 de euro in ultimii doi ani. Fotbalul nu plateste decat o chirie de apartament, de 750 de euro pe luna, pe un teren de 18.181mp. "Prin aceste iesiri publice, Copos doreste doar sa puna presiune pe minister, sa arate ca el vrea sa investeasca, dar ca nu este lasat! Daca era asa, ar fi platit el utilitatile in toti acesti ani, iar cu cei 100.000 de euro, CS Rapid ar fi putut pregati in conditii excelente cativa sportivi pentru Jocurile Olimpice", ne-a mai spus oficialul MT.
Copos: Minciuni nenorocite
Intr-un interviu acordat ZIUA, George Copos sustine ca nu problema concesionarii stadionului a fost o prioritate pentru el in aceste zile. De asemenea, patronul rapidist respinge acuzatiile care i-au fost aduse de un oficial al Ministerului Transporturilor pe care le catalogheaza ca fiind niste "minciuni nenorocite".
Dumneavoastra ati anuntat in decembrie anul trecut ca ati ajuns la o intelegere cu Ministerul Transporturilor in privinta stadionului. Cum stau lucrurile in prezent? Ati concesionat sau nu stadionul?
Din pacate, nu stiu pentru ca am avut alte preocupari in aceasta perioada. Aceasta prioritate nu a fost pe agenda mea.
Noi am stat de vorba cu un oficial al ministerului care va acuza ca dumneavoastra nu vreti sa investiti cele 2,4 milioane de euro, nu vreti sa platiti o chirie de 3000 de euro lunar, iar in continuare utilitatile sa fie achitate de CS Rapid care in ultimii doi ani a platit peste 100.000 de euro.
Eu stiu ce faceti voi. Eu de regula n-am mai vorbit deloc cu presa, nici nu vreau sa vorbesc o perioada cu presa pentru ca a deformat foarte mult adevarul. Lucrurile acestea chiar nu le stiu pentru ca eu nu ma ocup de executiv, eu sunt un finantator la Rapid. Deci nu cunosc aceste amanunte. Eu sunt un om care a adus bani de la firmele din Holdingul Ana si de la mine personal si i-am dat Rapidului ca sa-si poata atinge obiectivele. Nu cunosc aceste amanunte. Nu stiu ce spune contractul, nu stiu care este oferta. Chiar nu stiu aceste lucruri.
O alta acuzatie la adresa dumneavoastra este ca ati fi vrut ca in spatele peluzei sa faceti un mall si sa-l inchiriati.
Toate astea sunt niste minciuni. Sunt niste minciuni si de aia nu am vrut sa vorbesc cu presa. Ceea ce stiu eu este ca executivul de la Rapid, ca sa faca un stadion care sa corespunda normelor FIFA si UEFA, avea nevoie de parcare. Si a vrut sa faca parcare in spatele salii de sport. Asta stiu. Pentru ca, daca luati si vedeti care sunt cerintele FIFA si UEFA pentru un stadion de trei stele, veti observa ca are nevoie ca cel putin 40% din spectatori sa aiba locuri de parcare. Stiu ca cei de la Rapid au dorit sa ia spatiul din spatele salii sportului si sa il foloseasca pentru parcare. Deci este o dezinformare.
Este adevarat ca in momentul in care ati reamenajat tribuna I ati demolat doua sali de sport si ca in momentul in care Ministerul v-a atentionat ca faceti niste lucrari pe proprietatea sa fara a avea acceptul ati abandonat tot, nu ati mai platit firma constructoare si ati fi lasat cele doua sali daramate?
Hai ca nu are rost sa mai vorbesc cu voi. Sunt deja niste minciuni.
Domnul Copos, nu o spunem noi.
Faptul ca Rapid a consolidat in proportie de 80% Tribuna I pe banii Rapidului, de ce nu spuneti chestia asta? Spuneti adevarul. Sunt minciuni nenorocite ale unor oameni care arunca cu noroi in Rapid.
Si care ar fi scopul acestora?
Nu stiu. Ceea ce pot sa va spun eu e ca Rapidul a cheltuit aproape un milion de euro din bugetul propriu facand gazonul, consolidand Tribuna I si facand toata partea de intretinere si de consolidare a tot ceea ce inseamna Tribuna I si tribuna acoperita. Si a luat si autorizatie de constructie. Acesta este adevarul, nu alte minciuni nenorocite.
Cu Rapidul cum ramane? Il vindeti sau nu?
Nu pot sa va raspund la aceasta intrebare.
Citisem o declaratie a dumneavoastra in Cancan in care spuneati ca nimeni nu s-a interesat de Rapid si ca nu il veti mai vinde.
Este falsa. N-am dat nici o declaratie in Cancan si va adresez rugamintea sa dati fidel discutia pe care ati avut-o cu mine. Uitati-va pe agentiile de presa si veti observa ca cei de la Rapid au dat comunicat in care spuneau ca acea declaratie este falsa. Nu am vorbit cu nici un ziar. Am vorbit cu dumneavoastra intamplator acum si va repet ca nu cunosc detalii. Cunosc colegii mei din Executiv, domnul Zotta care este director general. Eu sunt finantatorul clubului si subliniez ca cei de la Rapid, ca sa faca un stadion de trei stele, aveau nevoie sa faca o parcare in spate si sa darame peluza. Demola peluza si facea una noua.
In final, spuneti-ne ce parere aveti de oferta domnului Gigi Becali care a zis ca vrea sa cumpere Rapidul pentru 30 sau chiar 50 de milioane de euro.
Credeti-ma, nu comentez si nu raspund la nici un fel de intrebare legata de Rapid.
Mall in Giulesti
Copos vrea sa puna mana pe Stadionul "Rapid" pentru terenul din jurul acestuia, pe care vrea sa construiasca spatii comerciale. Omul de afaceri nici macar nu a ascuns ca tinta lui principala in afacerea stadionului este spatiul din preajma terenului de joc. Mai exact, FC Rapid vizeaza reconstruirea peluzei a doua, cea dinspre Teatrul Giulesti, astfel incat in zona sa apara un mall. Adica o constructie in care Copos sa inchirieze spatii comerciale unor firme de renume la preturi pe masura, minimum 50-60 de euro pe metrul patrat, asta in conditiile in care el ar plati 3000 de euro chirie pentru toata locatia. Ministerul Transporturilor nu ar avea nimic impotriva, dar, logic, ar vrea sa incaseze un procent dintr-o astfel de afacere, ceea ce Copos, evident, nu vrea. "Am auzit ca deja s-a interesat de modul in care ar putea face niste magazine acolo, s-a cam dezumflat cand a auzit ca nu prea ii da voie Legea Sportului sa schimbe destinatia unei baze sportive, dar nu a renuntat la idee", a spus aceeasi sursa din MT. Interesant este ca in contractul propus de minister lui Copos, exact de renovarea acelei peluze e vorba in dreptul sumei de 2,4 milioane de euro pe care Rapidul ar trebui s-o investeasca in urmatorii doi ani. Practic, Copos vrea stadionul ca sa faca mall la peluza respectiva, dar nu se angajeaza sa plateasca renovarea peluzei.
Orban: "Conditiile sunt foarte bune"
Ministrul Ludovic Orban ne-a declarat referitor la concesionarea stadionului catre George Copos. "Consiliul de conducere a votat conditiile pe care le-am stabilit in negociere. Sunt mai multe conditii: maxim 29 de ani (n.r. - perioada de concesionare), o chirie lunara de 3000 de euro, plata utilitatilor, neafectarea spatiilor de la diverse discipline de la club si o obligatie investitionala de aproape trei milioane de euro in doi ani de zile pentru consolidare si modernizare. Astea sunt conditiile noastre. Sunt conditii care sunt foarte bune", ne-a declarat Ludovic Orban care a adaugat ca nu stie de ce George Copos a anuntat initial ca s-a inteles cu Ministerul Transporturilor pentru stadionul Giulesti. Orban a refuzat sa comenteze informatia conform careia in prezent utilitatile de la stadionul Giulesti sunt platite de Clubul Sportiv Rapid si nu de FC Rapid: "Prefer sa nu ma intorc in trecut". In ceea ce priveste faptul ca George Copos ar fi distrus doua sali de karate in momentul in care a reamenajat Tribuna I si ca nu ar fi platit firma constructoare, ministrul a precizat ca nu cunoaste aceste aspecte.
Pagina realizata de Bogdan GHEORGHE 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Iarasi o intoarceti si va dati la preshedinte ?   de Aladin
Hai ca-i buna !   de alwis46
cum sa furi o flota???   de bonovoice
A r h i v a
  Haos pe calea ferata    3 comentarii
  Trafic de lux    4 comentarii
  Tariceanu - campanie electorala pe bani publici    4 comentarii
  Mailat nu a violat-o pe Giovanna Reggiani    1 comentariu
  Dezapezirea chinezeasca: omul si fulgul    9 comentarii
  Metrou si RATB mai scumpe    
 Top afisari / comentarii 
 Vartejul Kosovo absoarbe Romania (4075 afisari)
 Costel, romanul care a cucerit Spania (3349 afisari)
 Securistii invizibili (2823 afisari)
 Rezidentiat modificat (1811 afisari)
 Gafa printului Philip (1352 afisari)
 Streaptease cu stewardese in cabina pilotului (6034 afisari)
 Premiera: Ei sunt copiii lui Michael Jackson (3640 afisari)
 Americanii testeaza tunul electromagnetic (1923 afisari)
 Hertz nu mai inchiriaza masini romanilor (1658 afisari)
 Anul acesta, vara vine de Martisor (1442 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01653 sec.