Ziua Logo
  Nr. 4146 de joi, 31 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Stiri pe scurt
Violatorul care a castigat la Loto
O britanica, victima a unui viol in urma cu 19 de ani, a obtinut dreptul de a-i cere agresorului sau, care a castigat un premiu de sapte milioane de lire sterline la Loteria Nationala chiar in ziua in care a iesit din inchisoare, despagubiri materiale pentru fapta sa.
Iorworth Hoare, acum in varsta de 53 de ani, a fost inchis in mai 1989, pentru violarea unei femei, doamna A., din Leeds. Chiar in ziua in care a iesit din inchisoare, 7 august 2004, Hoare si-a cumparat un bilet la loto, care s-a dovedit a fi "lozul cel mare". Totusi, premiul pus in joc la vremea respectiva, 21 de milioane de lire sterline, a fost impartit intre trei castigatori. Conform BBC, violatorul si-a achizitionat apoi un luxos conac in valoare de 700.000, in apropiere de Newcastle, in vreme ce victima sa, acum in varsta de 59 de ani, nu a reusit niciodata sa-si mai revina dupa trauma suferita. In cele din urma, victima, fosta profesoara iesita la pensie, le-a cerut reprezentantilor Casei Lorzilor modificarea legii care interzice cererea de despagubiri la mai mult de sase ani de la incident. Fosta profesoara a avut castig de cauza, iar acum ii poate cere compensatii materiale atacatorului ei. Doamna A., a carei identitate este protejata, a primit initial doar 5.000 de lire sterline din partea Comitetului de Compensatii pentru daunele suferite acum 20 de ani. (D.M.V.)
S-a mai descifrat un mister al creierului
O echipa de cercetatori a descoperit, in timp ce efectua o operatie chirurgicala experimentala pe creierul unui pacient de 50 de ani, un mecanism care ar putea sta la baza unui tratament care sa contracareze pierderile de memorie. Descoperirea a fost facuta din intamplare, in timpul unui experiment care viza suprimarea apetitului pacientului, ce suferea de obezitate morbida, printr-o tehnica de succes numita stimulare cerebrala profunda cu ajutorul unor electrozi. Electrozii sunt implantati chirurgical si atasati la un cablu situat sub craniu. Acesta, la randul lui, este atasat la o baterie implantata sub pielea pieptului. Dispozitivul trimite un curent electric slab in creier, care nu poate fi perceput fizic de pacient. In loc sa-si piarda apetitul, pacientul a avut, insa, o experienta intensa de d�ja vu. Acesta si-a amintit o scena care avusese loc in urma cu 30 de ani. Testele ulterioare au demonstrat ca abilitatea acestuia de a invata s-a imbunatatit semnificativ dupa stimularea creierului. In plus, pacientul si-a amintit brusc mai multe evenimente lipsite de importanta din viata sa. Stimularea s-a realizat in regiunea hipotalamica, unde exista si centrii de eliminare a poftei de mancare. Descoperirea este una surprinzatoare, pentru ca hipotalamusul nu a fost identificat ca fiind un centru asociat memoriei. Langa acesta exista un manunchi de fibre nervoase care transmit semnale in sistemul limbic, asociat memoriei si emotiilor. In prezent, tehnica este testata pe pacienti care sufera de maladia Alzheimer. Daca testele vor avea succes, tehnica ar putea sta la baza unui "pacemaker" pentru creier care sa-i ajute pe pacientii ce sufera de aceasta maladie degenerativa. (Mediafax)
A r h i v a
  Profetiile lui Edgar Cayce    6 comentarii
  Cele mai bogate cantarete    
  Cer variabil    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Profetiile lui Edgar Cayce (8676 afisari)
 Voodoo Vadim (4562 afisari)
 Expresia "mama si tata" interzisa in Marea Britanie (4172 afisari)
 Noua clasa politica a lui Traian Basescu (1601 afisari)
 A murit Vintila Corbul (1303 afisari)
 Stramosul omului cu ochi albastri a trait la malul Marii Negre (4159 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana, atacata de bisericile "surori" (2735 afisari)
 Salomon si Rossignol se muta in Romania (1896 afisari)
 Un om de afaceri a castigat premiul cel mare la Loto (1616 afisari)
 Osama ben Laden face ordine pe strazile din Bogota (1464 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00868 sec.