Ziua Logo
  Nr. 4143 de luni, 28 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Petrolul, Marea Neagra si Romania
George DAMIAN 
-- La o prima vedere, Romania a ramas in afara traseelor energetice de la Marea Neagra. Moscova a negociat si a stiut sa speculeze situatia internationala intr-un mod care merita toata admiratia - in conformitate cu traditia diplomatiei rusesti. Bulgaria - vesnic speriata de vecinii sai si in ciuda asigurarilor oferite de aderarea la NATO si UE - a preferat inca o data sa mearga de bunavoie si nesilita de nimeni pe mana ruseasca.
Serbia - incoltita, cu spatele la zid - a fost silita sa se arunce in bratele singurei capitale care a manifestat bunavointa fata de ea: aceeasi Moscova care nu a uitat de testamentul lui Petru cel Mare, codicilul "cucerirea Balcanilor".
Pana la un punct, rationamentul de la Sofia este de inteles: pe perspectiva medie, Bulgaria se afla in fata unui dezastru demografic de proportii, previziunile statisticienilor sugerand ca este posibil ca la sud de Dunare sa mai ramana aproximativ 4-5 milioane bulgari. Natalitatea in crestere a tiganilor si musulmanilor nu este de natura sa ii linisteasca pe planificatorii de la Sofia - la un moment dat se vorbea de un "import" de bulgari de pe Volga. In plus, aderarea la Uniunea Europeana a dat o lovitura grea economiei bulgaresti prin inchiderea centralei nucleare de la Kozlodui, transformand Bulgaria din exportator in importator de energie. Clasa politica bulgara s-a reorientat rapid catre Moscova, aliatul traditional, si a semnat in fuga cu Putin un contract de traseu energetic si un acord de construire a unei centrale nucleare. Mantrele repetate acum la Sofia cu asigurari de fidelitate catre Washington si Bruxelles nu sunt credibile - contractele merg mai departe.
Sarbii au fost executati dur - pana la urma "Serbia" o sa ramana o denumire pentru orasul Belgrad si suburbiile sale, daca dezintegrarea acestui stat va continua cu independenta Kosovo. Dintre statele nationale aparute dupa disparitia Imperiului Austro-Ungar, Serbia a fost pedepsita cel mai dur. De aproape 20 de ani, sarbii incearca sa-si gaseasca linistea - si, fie nu reusesc, fie nu sunt lasati. Astfel incat plecaciunea Serbiei in fata Moscovei este un gest disperat, in incercarea de a salva ce se mai poate salva. La randul ei, Ungaria - ale carei posibilitati economice si demografice nu mai careaza cu pretentia de stat apostolic si civilizator - a batut si ea palma cu Moscova mai acum doi ani. Despre pozitia Ucrainei fata de Romania e de ajuns sa spunem ca este agresiva si neprietenoasa (intr-o conjunctie de moment cu comunistii de la Chisinau).
Singurul prieten mai ramane Marea Neagra - o pozitie pe care am mai intalnit-o de multe ori in istoria Romaniei. Litoralul romanesc ramane in prezent singura cale sigura de acces a Occidentului pentru hidrocarburile din Asia Centrala. Fie si doar aceasta pozitie de exceptie explica intr-o mare masura furtunile politice permanente de la Bucuresti. Aceeasi pozitie a Romaniei mai explica de ce Putin a mentionat Dobrogea printre regiunile din Europa cu probleme "etnice" (daca nu exista se pot crea!). Dependenta de energie a Occidentului pune Romania in fata unui examen privind atasamentul fata de structurile la care a aderat de curand. Iar o pozitie agresiva fata de vecini si optiunile lor nu poate fi decat daunatoare - pana la urma, fiecare incearca sa-si protejeze interesele cum stie mai bine. Doar ca este o vorba veche romaneasca: decat cu prostul la castig, mai bine cu desteptul la pierdere.
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
Marea Neagra!   de hefaistos
noi santem romani.   de ioan-eugen
Copilarie   de Alexandru Nemoianu
Brava bai !   de alwis46
Singuru pireten?! Ma faci sa rad    de Ghita Bizonu'
Rusii controleaza 100 % aprovizionarea cu gaz a Europei.Americani fac spume de furie.   de Calugarul Vasile
desteptul,prostul,oricind isi pot schimba statutul intre ei,in timp,   de silviana
De dragoste....   de alwis46
si totusi mai sunt sanse   de cosor ion
Daca-i asa, Calugare   de Mario
Te inseli amarnic, Mario !   de Calugarul Vasile
Pentru Tzarul Putin   de Mario
Nabucco???   de Tzarul Putin
Si , care e prostul ? Dar desteptul ? ndc   de Calugarul Vasile
A r h i v a
  Nokia sau Noica?    8 comentarii
  Cetatenii neputinciosi si cultura lor politica    3 comentarii
  Premisele alegerilor din 2008    3 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Disparitia statului Moldova si aparitia Romaniei    2008-01-24
  Cum poate pierde Romania la Marea Neagra    2008-01-18
  Dusmanii lui Eminescu    2008-01-12
  Adevarata condamnare a Pactului Hitler-Stalin    2007-12-29
  Ajunul Fostei Republici Sovietice Moldovenesti    2007-12-22
 Top afisari / comentarii 
 Modul de recuperare a taxei auto (6781 afisari)
 Soparla ucigasa (4557 afisari)
 Reteta Basescu (2841 afisari)
 Petrolul, Marea Neagra si Romania (2355 afisari)
 Basescu pe Insula Serpilor? (2215 afisari)
 Deputatii ii pregatesc lui Basescu inchisoare pentru inalta tradare (3881 afisari)
 Udrea, "lovita" de Nastase cu Constitutia (1965 afisari)
 MApN nu are dovezi ca Ceausestii au fost inmormantati in Cimitirul Ghencea (1537 afisari)
 Mama lui Basescu: "Ma rog ca Ioana si Elena sa aiba noroc in dragoste!" (1074 afisari)
 Jessica Biel i-a dat papucii lui Justin Timberlake (1067 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13923 sec.