Ziua Logo
  Nr. 4140 de joi, 24 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Disparitia statului Moldova si aparitia Romaniei
George DAMIAN 
-- Unirea Tarii Romanesti cu Moldova, din 24 ianuarie 1859, sub sceptrul unic al lui Alexandru Ioan Cuza, constituie una din tintele favorite ale istoriografiei angajate politic de la Chisinau.
Comunistii lui Voronin fac si ei, saracii, ce au invatat la scolile de partid: mint cu nerusinare, rastalmacesc adevarul sau pur si simplu uita sa mentioneze documentele si faptele care nu se incadreaza in schema primita de la "forurile superioare". Nu face exceptie de la aceste metehne actualul vicepremier comunist de la Chisinau Victor Stepaniuc. Promovat brusc si fara multe explicatii in Executiv, Stepaniuc este apreciat ca "print mostenitor" al lui Vladimir Voronin. Insa, pe langa politica, Victor Stepaniuc se ocupa si de istorie. Gurile rele de peste Prut spun ca Stepaniuc - de origine din satul Costesti - este cel mai istoric dintre costeseni si cel mai costesan dintre istorici. Deocamdata Stepaniuc se straduie sa obtina titlul de doctor in istorie prin cosmetizarea in teza de doctorat a unei carti de propaganda: "Statalitatea Moldovei". Examenul de doctorat al lui Stepaniuc reprezinta de fapt un examen pentru structurile academice de la Chisinau care au acum ocazia sa dovedeasca desprinderea de trecutul in care stiinta era facuta in biroul comitetului central de partid.
Pe scurt: Stepaniuc povesteste legenda lui Dragos si toate razboaiele prin care a trecut statul medieval Moldova (fara a explica de ce la inceput, pentru a se poticni la Unirea din 24 ianuarie 1859). Inainte de aceasta data situatia Moldovei ar putea fi rezumata astfel: un stat medieval care nu a reusit pe termen lung sa faca fata singur imperiilor inconjuratoare si a pierdut pozitiile strategice (Bucovina, cetatile de la Marea Neagra) si o buna bucata din teritoriu si populatie (Basarabia). Statul Moldova continua sa existe intre Carpati si Prut, cu toate institutiile centrale la Iasi, avand o legislatie proprie. Intre Prut si Nistru se instaureaza intre timp administratia si sistemul legislativ rusesc. La 24 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza este ales domnitor al Tarii Romanesti, dupa ce fusese mai tnainte ales domnitor al Moldovei. Din acest moment poate fi constatata disparitia statelor medievale Moldova si Tara Romaneasca si aparitia statului modern Romania. Insa pentru Victor Stepaniuc "statul" Moldova isi continua existenta intre Prut si Nistru sub forma de gubernie ruseasca! Cu tot dinadinsul, Stepaniuc trebuie sa inghesuie faptele istorice in tezele primite de la comitetul central.
Cercetatorul american Charles King aprecia ca sovieticii au renuntat in anii '60 la a mai crea o "limba moldoveneasca" si au acceptat tacit limba romana moderna scrisa cu litere chirilice si imbogatita cu neologisme rusesti. Tot Charles King spune ca cercetatorii de la Chisinau s-au orientat pe furis in aceeasi perioada catre Bucuresti. Mai mult pe cai ocolite, cultura romana a re-trecut Prutul. Traducatorii de la Chisinau copiau pe rupte din traducerile facute in Romania, modificand pe ici, pe colo. Si in prezent se manifesta un fel de legaturi subtile Chisinau-Bucuresti pe coordonate identice. Nu doar Eminescu irita la Bucuresti si Chisinau. Mai nou, Sorin Antohi - care si-a asumat in mod fraudulos titlul de doctor in istorie - lanseaza o dezbatere de "demontare" a Romaniei pe provincii istorice. Diferentele dintre Stati si Antohi nu sunt pana la urma decat de vocabular - in rest au aceleasi scopuri si mijloace.
 Afisari: 2235  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Bre, ca ma bucurai dajeaba! :-)   de GiorgiBuj
e vecheeee !   de Ghita Bizonu'
Hei.. "hai sa dam mana cu mana.." in 2009.. la ! 150 de ani.. si Sarbatori IN COMUN..cu trecerea    de Omul cu Picioare foarte Paroase
D-le Damian,   de Bumerang
krilov   de Arefu
A r h i v a
  De ce e viitorul incert?    5 comentarii
  Lasati-ne sa mancam cu placere    8 comentarii
  Educatia religioasa ca abuz al copiilor    49 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Cum poate pierde Romania la Marea Neagra    2008-01-18
  Dusmanii lui Eminescu    2008-01-12
  Adevarata condamnare a Pactului Hitler-Stalin    2007-12-29
  Ajunul Fostei Republici Sovietice Moldovenesti    2007-12-22
  Razboiul Rece dintre Romania de Vest si Romania de Est    2007-12-19
 Top afisari / comentarii 
 Silueta umana pe Marte (5965 afisari)
 Energie electrica din Sahara (3042 afisari)
 Carla Bruni, goala, cu o verigheta pe deget (2960 afisari)
 Reteaua "Patapievici - Liiceanu" (2746 afisari)
 Mitocanizarea politicii (2277 afisari)
 Vaccinul anti-cancer a primit unda verde (2898 afisari)
 Unirea Principatelor, "sarbatorita" cu huiduieli (2015 afisari)
 Ceausescu ar putea fi deshumat (1961 afisari)
 SUA pregatesc primii soldati cyborg (1840 afisari)
 Patriciu: Sansa Romaniei - depozitele de gaze naturale (1832 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14152 sec.