Ziua Logo
  Nr. 4140 de joi, 24 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
De ce e viitorul incert?
Ion Bogdan LEFTER 
-- Viitorul politic al Romaniei, fireste. Nu vreau sa spun ca ar exista vreo dilema cu privire la "drumul" pe care merge astazi si va merge maine tara noastra (in sensul general, de principiu al metaforei): odata intrati in Uniunea Europeana si in NATO, am facut deja primii pasi in directia dezvoltarii si a prosperitatii si vom continua. Insa cum va arata urmatorul ciclu de guvernare, dupa alegerile anului 2008-2009?
Las acum la o parte localele, care nu vor iesi din tipic: mizele au crescut, bugetele descentralizate au devenit foarte atragatoare, incat competitia e feroce, dar, din perspectiva nationala, va fi, ca de obicei, doar o etapa pe traseul confruntarii pentru viitorul Legislativ (cu beneficii discutabile, caci controlul asupra circumscriptiilor nu prea mai poate acoperi eventualele fraude).
Raman parlamentarele si prezidentialele.
Ultimele par cele mai predictibile: sondajele indica in dreptul actualului titular, Traian Basescu, o sustinere populara consistenta (in jur de 50%), fara sa se fi profilat pana acum un contracandidat cert. Si totusi, cursa pentru Cotroceni va fi influentata decisiv de rezultatul parlamentarelor, care, la randul lor, pot conduce la scenarii de continuare foarte diferite. Dintre ele nu putem exclude nici macar renuntarea lui Basescu sau conturarea unui contracandidat important, care - element esential in ecuatie - nu poate aparea inaintea legislativelor.
Daca partidul prezidential va reusi sa creasca pana la o cota suficienta pentru a obtine majoritatea, atunci Basescu va face de unul singur jocurile. Intre variante se va afla - cum se speculeaza in culise - inclusiv demisia de la sefia statului pentru preluarea Executivului. Sau, daca nu, ramane de vazut ce se va intampla in intervalul de circa un an dintre parlamentare si prezidentiale. Controland toata puterea in stat, Basescu va putea fie profita de rezultatele bune ale guvernarii, fie va plati rapid daca "popularii" sai ar da rateuri.
Daca - insa - structura campului politic se va mentine, fara o majoritate PD-L sau chiar fara PD-L intr-o formula de coalitie, vom asista la acutizarea conflictelor dintre presedinte si restul partidelor, pana in panzele albe. E de neimaginat ca, dupa ce a facut ce-a facut in acesti ani, Basescu se va opri si va deveni dintr-o data instanta intelept-mediatoare definita de Constitutie. Dimpotriva, daca nu va obtine la parlamentare ce va voi, va porni ultima sarja, dezlantuita, impotriva adversarilor: va genera noi scandaluri, va ataca pe toata lumea, va numi premieri inacceptabili pentru majoritate s.a.m.d.
De partea cealalta, principalele rivale, PNL si PSD, isi vor putea si ele regandi strategiile dupa alegerile generale. Faptul ca liberalii si social-democratii nu au acum candidati inconstestabili pentru Cotroceni nu e relevant: dupa alegerile generale, intr-o noua conjunctura politica, putem asista la miscari-surpriza. Iata doar exemplul premierului Calin Popescu Tariceanu, cotat cam al cincelea in preferintele electoratului, dar cu procent totusi mic: considerat "erodat" de exercitiul guvernarii, el nu apare printre variantele vehiculate deocamdata, insa s-ar putea reprofila fara mari dificultati dupa incheierea mandatului in fruntea Executivului. Din conducerea liberala, el e singurul cu adevarat "prezidentiabil": politician de anvergura, experimentat, cu o guvernare de mare succes economic la activ, distins, cu un profil "european" (cum se spune pe la noi).
Alta varianta explorata in culise, deocamdata vaga, dar care ar putea deveni foarte serioasa in conjunctura de dupa parlamentare, ar fi candidatura Printului Radu: o alternativa echilibrata, cu adevarat mediatoare, la formula "presedintelui-jucator".
Cum spuneam: viitor incert...
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Nene Leftere nici macar nu stii directia aia la care te referi. Ca daca ai stii, te-ai ingrozi...   de Zenn
De ce e viitorul incert ?   de alwis46
Tariceanu criminalu' si pretinu' lui - Patriciu.. vedea-i'asi patricieni parpalitzi la foc mic..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
cu depresivii,sinucigasii si mizeria fizica de pe strazi si trotuare, ce facem?   de cetateanu
Viitorul Romaniei e incert din cauza dezastrului tradicean...   de Onesti
A r h i v a
  Lasati-ne sa mancam cu placere    8 comentarii
  Educatia religioasa ca abuz al copiilor    49 comentarii
  Disparitia statului Moldova si aparitia Romaniei    5 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Un proiect castigator: casarea sentintelor politice    2008-01-17
  Anticomunism 2008    2008-01-10
  Romania "consumista"    2007-12-27
  Anul referendumurilor asimetrice    2007-12-20
  Bucurestiul: ieri trambulina, astazi piatra de moara...    2007-12-13
 Top afisari / comentarii 
 Silueta umana pe Marte (5965 afisari)
 Energie electrica din Sahara (3042 afisari)
 Carla Bruni, goala, cu o verigheta pe deget (2960 afisari)
 Reteaua "Patapievici - Liiceanu" (2746 afisari)
 Mitocanizarea politicii (2277 afisari)
 Vaccinul anti-cancer a primit unda verde (2898 afisari)
 Unirea Principatelor, "sarbatorita" cu huiduieli (2015 afisari)
 Ceausescu ar putea fi deshumat (1961 afisari)
 SUA pregatesc primii soldati cyborg (1840 afisari)
 Patriciu: Sansa Romaniei - depozitele de gaze naturale (1832 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13951 sec.