Ziua Logo
  Nr. 4140 de joi, 24 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Davos sub semnul recesiunii
-- In Elvetia se intalnesc cele mai "luminate" minti ale globului * Reuniunea sta sub semnul recesiunii economice care pare sa ameninte SUA si, in consecinta, tot mapamondul
In statiunea Davos din Alpii elvetieni a inceput, ieri, cea mai mare reuniune pe teme economice, Forumul Economic Mondial (World Economic Forum). La eveniment, care se va desfasura pana duminica si care are ca tema "Puterea inovatiei in colaborare", si-au anuntat participarea 2500 de decidenti din 88 de tari.
Pe lista de invitati sunt inclusi 27 de sefi de stat si de guvern, 113 ministri si mai multe staruri din lumea filmului si muzicii. Printre sefii de stat se numara presedintele afgan, Hamid Karzai, presedintele Israelului, Shimon Peres, cel pakistanez Pervez Musharraf, si presedintele Columbiei, Alvaro Uribe. Alte nume importante sunt prim-ministrul britanic, Gordon Brown, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, si fondatorul gigantului Microsoft, Bill Gates. Printre participanti se afla si miliardarul George Soros, care a facut senzatie, recent, declarand ca SUA se indreapta spre recesiune si ca si alte regiuni, in special Europa, vor fi afectate.
De altfel, acest al 38-lea Forum economic mondial si-a inceput lucrarile intr-un context umbrit de aceste incertitudini referitoare la consecintele unei eventuale recesiuni in SUA si degringolada pietelor financiare. Reamintim, numeroase piete financiare, inclusiv Bursa de Valori Bucuresti, au cazut in ultimele zile, in pofida planului de relansare propus de presedintele american George W. Bush pentru a inlatura spectrul unei recesiuni, dar primit cu scepticism.
Problema turbulentelor economice mondiale urmeaza sa domine reuniunea, chiar daca si alte importante dosare urmeaza sa fie, de asemenea, abordate. Astfel, sedinta deschisa, la care va participa si secretarul de stat american Condoleezza Rice, va fi consacrata schimbarii climatice si terorismului, transmite Rompres.
Afaceristii vor fermitate
Oamenii de afaceri prezenti la Davos au cerut, ieri, adoptarea unor masuri mai ferme pentru inversarea tendintelor economice negative la nivel mondial, dar au criticat graba cu care Rezerva Federala (Fed) americana a redus dobanda de referinta, transmite Mediafax. "Pietele au o nevoie disperata de o conducere ferma, atat la nivel mondial, cat si regional, ceea ce se pare ca lipseste, in prezent", a declarat John Studzinski, analist sef la fondul american de investitii Blackstone. "Ingrijorarea si frustrarea se vor mentine pana cand pietele vor vedea implicarea proactiva a factorilor de decizie, in loc de una reactiva", a mai spus Studzinski.
Bursele isi continua picajul
Dupa un avans, din pacate, temporar, determinat de reducerea dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala american (Fed), bursele internationale si-au continuat declinul, transmite Mediafax. Actiunile celor mai importante companii europene si-au reluat tendinta descendenta. Dupa un avans de 1,6% la deschiderea tranzactiilor, indicele FTSEuroforst 300 a coborat cu 2,1%, iar indicele german DAX a scazut cu aproape 3%. Unii analisti considera ca fondurile si investitori speculatori si-au lichidat unele pozitii pe bursele de marfuri pentru a acoperi pierderile pe piata de capital. Reamintim, Rezerva Federala americana a redus, marti, dobanda de referinta cu 0,75 de puncte, la 3,5%, cea mai ampla masura de acest tip din ultimii 23 de ani.
Petrolul sub 88 dolari/baril
Pretul petrolului a coborat, ieri, cu peste un dolar, sub 88 dolari pe baril, urmand evolutia burselor europene care si-au reluat declinul. Petrolul destinat pietei americane era cotat in scadere cu 1,51 dolari, la 87,7 dolari pe baril, dupa ce, marti, a atins un minim de 86,11 dolari pe baril, in timp ce pretul petrolului Brent, de referinta la bursa londoneza, a scazut cu 1,28 dolari, la 87,17 dolari pe baril. Titeiul s-a ieftinit si in primele doua zile ale saptamanii, in conditiile in care pietele internationale de capital au inregistrat cel mai grav declin de dupa atentatele din Statele Unite de la 11 septembrie 2001, ca urmare a temerilor legate de impactul crizei creditelor asupra economiei americane si a celei mondiale. (G.M.)
Leul si BVB isi continua "vria"
Si Bucurestiul resimte turbulentele de pe pietele internationale. Astfel, cresterea solida a actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a oprit dupa aproximativ o ora de la debutul sedintei bursiere si trendul s-a inversat, astfel ca piata a inchis si ieri in scadere, in medie cu 1,17%, depreciere insa mai putin abrupta decat in primele doua zile ale saptamanii. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ieri un curs de referinta de 3,7635 lei pentru un euro, un nou maxim al ultimilor trei ani, in crestere cu 0,16 bani comparativ cu rata publicata in ziua precedenta, de 3,7619 lei/euro. O cotatie mai ridicata decat cea afisata ieri de banca centrala a fost inregistrata la 28 ianuarie 2005, cand cursul de referinta s-a situat la 3,7723 lei/euro. (G.M.)
Gabi MOROIANU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
PAPUSARII   de saccsiv
tot mapamondul ????   de Bongosika
A r h i v a
  Reteaua "Patapievici - Liiceanu"    11 comentarii
  Fiecare in legea lui    3 comentarii
  NATO se mareste la Bucuresti    3 comentarii
  Energie electrica din Sahara    5 comentarii
  Summitul NATO ne inchide spatiul aerian    2 comentarii
  Silueta umana pe Marte    15 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Silueta umana pe Marte (5965 afisari)
 Energie electrica din Sahara (3042 afisari)
 Carla Bruni, goala, cu o verigheta pe deget (2960 afisari)
 Reteaua "Patapievici - Liiceanu" (2746 afisari)
 Mitocanizarea politicii (2277 afisari)
 Vaccinul anti-cancer a primit unda verde (2898 afisari)
 Unirea Principatelor, "sarbatorita" cu huiduieli (2015 afisari)
 Ceausescu ar putea fi deshumat (1961 afisari)
 SUA pregatesc primii soldati cyborg (1840 afisari)
 Patriciu: Sansa Romaniei - depozitele de gaze naturale (1832 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01038 sec.