Ziua Logo
  Nr. 4137 de luni, 21 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Marile Dosare
Atac comunist la Religie
-- GDS si Liga Pro Europa vor sa intoarca Romania la epoca rosie * Activistii atei au intocmit, sub indrumarea Smarandei Enache, un studiu din care reiese ca religia ar trebui eliminata din scoli
Grupul pentru Dialog Social si Liga Pro Europa, condusa de fosta activista comunista si informatoare a Securitatii Smaranda Enache, agita din nou stafiile bolsevice. Intr-un asa-zis raport intitulat "Promovarea interesului superior al copilului in educatia religioasa. Monitorizarea educatiei religioase in scolile publice din Romania", nostalgicii comunisti de la GDS sustin nici mai mult nici mai putin decat ca religia crestin-ortodoxa trebuie eliminata din scoli.
Este de remarcat faptul ca agitatorii sunt exact aceeasi care au sustinut cu vehementa eliminarea icoanelor din scoli, impotriva vointei majoritatii ortodoxe a Romaniei.
Sondaj ilegal "avizat" de MEC
Mult mai grav este insa faptul ca ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, pare pornit sa creada asemenea aberatii. El a sustinut, vineri, la Deva, ca, din punctul sau de vedere, "religia e mai mult ca o poveste, ca un mit care se spune unui copil mic, iar el, dupa o anumita varsta, dupa 14 ani, alege ce sa faca". Declaratia a provocat reactia preotul Alexandru Hotaran, protopop la Deva: "Religia ne invata sa nu ucidem, ne satisface sufletul, il educa, ne invata sa nu furam, sa nu ne desfranam. De ce trebuie sa fie religia, Cenusareasa celorlalte materii?".
ZIUA se afla in posesia unor informatii care incrimineaza Ministerul Educatiei si autorii asa-zisului raport, care se lauda ca au avizul MEC. Aprobarea pentru proiectul Ligii filo-maghiare a fost data de un fost secretar de stat, responsabil pentru minoritati, UDMR-istul Jozsef Koto. Asadar, intregul sondaj, in care copiii au fost interogati, printre altele, si asupra homosexualitatii, poate fi declarat ilegal, nefiind aprobat de un responsabil privind invatamantul preuniversitar.
Dupa icoane, urmeaza manualele
Raportul realizat de cei de la Pro Europa in perioada septembrie 2006 noiembrie 2007 a fost prezentat saptamana trecuta, la sediul GDS. Initiatorii acestui raport, proiect sustinut de Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, au venit din nou in fata presei si a invitatilor cu acelasi mesaj negativ referitor la modul in care se desfasoara actualmente educatia religioasa in scolile din Romania. Autorii raportului ce urmeaza sa fie prezentat si MEC, in mare parte aceiasi care au luptat si pentru eliminarea simbolurilor religioase din scoli (Emil Moise, presedinta Ligii Pro Europa - Smaranda Enache si Remus Cernea - reprezentant al asa-numitei "Solidaritati pentru Libertatea de Constiinta") au formulat - in asa zisele concluzii ale "muncii lor de cercetare" - un lung sir de acuzatii la adresa invatamantului religios din scoli, cu argumente de multe ori irationale si neechilibrate. Deveniti peste noapte observatori ai educatiei religioase din scoli, autorii studiului dezbatut la GDS au atacat, rand pe rand, manualele si caietele de religie, programele scolare existente si cadrul legislativ care guverneaza statutul legal al predarii religiei in scolile publice si au deplans statutul cadrelor didactice care predau in prezent religia in institutiile de invatamant publice. Profesorul Emil Moise, cel mai virulent promotor al scoaterii icoanelor si invatamantului religios din scoli, si-a lansat ca de fiecare data in dezbaterile publice proiectilele anti-crestinism, desi autorii proiectului pretind, aberant, ca nu sunt niste atei care doresc eliminarea religiei din scoli.
Formularele otravite
Studiul publicat acum sub forma unei carti de Liga Pro Europa este rezultatul celor peste 3000 de chestionare distribuite elevilor si profesorilor in regiunile istorice ale tarii, despre care ziarul ZIUA a informat din vara trecuta. Aceste formulare au serioase probleme de deontologie, folosind intrebari tendentioase si chiar perverse, care invoca inclusiv homosexualitatea si pentru care trebuia sa se ceara acordul parintilor si a psihologului scolii. Un alt aspect asupra caruia ZIUA a atras atentia a fost ca introducerea acestor chestionare s-a facut cu aprobarea fostului secretar de stat MEC pentru minoritati, Joszef Koto, neabilitat sa aprobe astfel de sondaje. Elevii au fost chemati sa raspunda la intrebari de genul "La orele de religie profesorul te invata sa fii tolerant? (variante de raspuns: fata de crestini/ evrei/ femei/ atei/ musulmani/ romi/ catolici/ homosexuali/ protestanti/ altii)". Din chestionar nu a lipsit nici problema prezentei icoanelor in scoli. Copiii au fost intrebati daca "in scoala ta exista - variante de raspuns: simboluri religioase, icoane apartinand cultului/ simboluri religioase, icoane apartinand mai multor culte si anume/ laborator, sala de rugaciune sau capela apartinand cultului/ laborator, sala de rugaciune sau capela cu simbolurile mai multor culte si anume)"
GDS agita stafiile comunismului
Religia este din nou atacata, de aceasta data sub pretextul "interesului superior al copilului", care, chipurile, ar fi pus in pericol de predarea religiei in scoli. Un alt scop declarat al ofensivei anti-crestine ar fi acela ca Romania ar trebui sa se conformeze unor presupuse standarde europene in materie.
Minoritatea ateista si agresiva care vrea sa elimine crestinismul ortodox din societatea romaneasca a intocmit un Raport in acest sens. Actiunea a fost sponsorizata de Ambasada Olandei, prin programul Matra Kap. Interesant este faptul ca invatamantul religios are o pozitie mult mai importanta in scolile olandeze decat in scolile din Romania. De exemplu, in Olanda, guvernul finanteaza toate scolile, fara deosebire, dar doua treimi dintre scoli au identitate confesionala declarata, sunt catolice, protestante, mixte (catolice si protestante) sau ecumenice. Aceasta in conditiile in care in Olanda doar o treime dintre cetateni s-au declarat membri ai unei confesiuni, in timp ce romanii, in proportie de 99% se declara credinciosii unuia sau altuia dintre cultele legal constituite. Mai mult, in aceste scoli, educatia religioasa este obligatorie, in timp ce in Romania educatia religioasa este facultativa, orice copil putand sa refuze participarea la orele de religie.
In Olanda nu ar fi putut nimeni sa intocmeasca un asemenea raport, care sa faca recomandari ministerului olandez al Educatiei, privind modul cum se preda religia sau despre continutul manualelor de religie. Motivul este simplu. Ministerul olandez nu ar avea ce face un asemenea raport pentru ca amestecul statului in educatia religioasa este interzis, printr-un acord vechi de peste un secol. Programa scolara si continutul manualelor sunt atributul comitetelor de parinti.
Ambasadoarea Enache a fost degeaba in Finlanda
Smaranda Enache (foto), initiatoarea raportului, ne tot predica despre Europa si ne spune ca trebuie sa il izgonim pe Mantuitor din scoli pentru ca asa ar fi si in Uniunea Europeana. Este cu totul fals. Enache a fost ambasadoarea Romaniei in Finlanda si ar fi trebui sa stie cum se petrec lucrurile acolo. In Finlanda toti copiii participa la educatia religioasa luterana, daca parintii sau tutorii legali solicita acest lucru. Majoritatea populatiei finlandeze este de confesiune luterana si din acest motiv educatia religioasa se face in aceasta confesiune. Crestinii ortodocsi sunt o minoritate de 1,1%, respectiv 60.000 persoane. Cu toate acestea, invatamantul religios crestin-ortodox este protejat, nicidecum persecutat cum se intampla in Romania. De exemplu, in Finlanda, daca intr-o municipalitate sunt minim trei copii crestin-ortodocsi, atunci educatia religioasa a acestora este asigurata, fara sa mai fie nevoie de cererea parintilor.
Rolul religiei in educatia copiilor finlandezi este apreciat ca fiind foarte pozitiv, din moment ce scopurile predarii acestei materii sunt acelea "de a-i face pe elevi mai constienti de propria lor cultura religioasa, de a intelege scopurile religiei si de a vedea cum influenteaza religia societatea si cultura". In aceasta tara educatia religioasa este obligatorie.
Exemplele pot continua. In Marea Britanie, mama democratiei occidentale, educatia religioasa este obligatorie pentru copii de la 5 la 16 ani, indiferent daca frecventeaza scoli de stat, independente sau religioase. In Grecia, prima tara ortodoxa din UE, predarea educatiei religioase ortodoxe este obligatorie pentru toti copiii de aceasta religie.
Campania urmareste "distrugerea moralei crestine"
Oengistii atei de la Bucuresti au intocmit si au prezentat raportul cu pricina cat se poate de tendentios. De exemplu, dusmanii credintei au batut campii despre "Sfanta Mina", in realitate Sfantul Mina, foarte popular in Romania, la moastele sfantului venind zeci de mii de credinciosi sa se inchine in ziua de hram. Iata ce cultura religioasa au cei care isi dau cu parerea despre manualul de religie. Nici nu e de mirare. Unul dintre autorii raportului ateist a dat-o de garduri cu facultatea, pentru ca nu si-a sustinut examenul de licenta.
Campania anti-crestina din Romania este de sorginte cripto-comunista. Antonio Gramsci, ideologul Partidului Comunist Italian, a spus-o foarte clar: "Pentru a cuceri puterea si a asigura transformarea comunista a societatii, trebuie mai intai sa cucerim constiintele, sa schimbam morala. Morala burgheza este dominanta pentru ca a devenit morala comuna. Dar morala burgheza este morala crestina. Trebuie deci sa distrugem morala crestina".
Liderul Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru
Ministrului ii lipseste minima cultura
"Eu as spune in contrapondere la ce a spus el ca religia poate fi un basm numai pentru persoane care sunt departe de a avea un minim de cultura. In nici un caz nu poate fi privita ca un basm pentru ca este una dintre cele mai serioase stiinte, as spune - e o stiinta a stiintelor, e stiinta primordiala, or ea trebuie tratata ca atare si trebuie sa isi ocupe locul meritat in randul oricarei discipline scolare. Un om civilizat si un om care traieste in secolul XXI nu poate trai fara a avea o cultura religioasa, fara a cunoaste ce inseamna religia si fara a i se da, in felul asta, sansa sa aleaga".
Agentul Enache incalca un drept fundamental
In ce priveste faptul ca exponentii Grupului pentru Dialog Social si ai Ligii Pro Europa practic vor sa le ia elevilor optiunea de a alege, din moment ce religia este facultativa, liderul FEN, Catalin Croitoru, a aratat ca "Invocand pseudo-drepturi ale omului, de se fapt incalca un drept fundamental: dreptul de a alege. Nu se poate veni a se spune "dom'ne, nu putem baga religia in scoli de la clasele mici pentru ca inseamna ca impunem ceva copilului". Nu impui copilului decat in momentul in care il privezi de anumite cunostinte in baza carora sa aleaga. Libertatea alegerii nu poate fi bazata decat pe un anume nivel de cunostinte. In necunostinta de cauza, nu pot alege nimic pe lumea asta. Or, a ma priva de informatia respectiva inseamna sa ma privezi de capacitatea mea de a alege pe baza informatiei privite. Deci, este o metoda extraodinar de perfida, ordinara as numi-o, ceea ce de la agenti de doi bani, naimiti pe trei monezi, gen Smaranda Enache, nici nu ma mira." (V.R.)
Vasile Timis, inspector pe probleme de religie in cadrul MEC
90% dintre profesori sunt pentru Religie
"Cercetarea este bine-venita daca este facuta dupa niste criterii foarte obiective. Atat din partea unor profesori de religie, cat si din partea unor responsabili la nivel de inspectorate scolare din universitati, parerea este ca acel chestionar putea fi optimizat si gandit altfel. Din perspectiva profesorilor de religie, dar si a altor specialisti, intrebarile din chestionar ar fi usor discutabile. In urma cercetarilor noastre, realizate la nivel de comunitati, de diferite biserici, la nivelul profesorilor, perspectiva asupra predarii religiei este una in favoarea religiei intr-un procent foarte, foarte ridicat, mult peste 90%. As vrea sa spun ca, atat la noi, cat si in Europa se studiaza religia. In Austria exista zone in care se studiaza chiar doua ore de religie. De fapt la nivelul Comunitatii Europene, religiei i se rezerva un rol aparte si se considera ca actul educational nu poate avea o valoare morala. La noi, legiuitorul a precizat foarte clar ca elevul are dreptul sa isi aleaga disciplina, religia si confesiunea, cu acordul parintelui. Iar daca un singur elev este de o alta confesiune decat cea dintr-o clasa, el are dreptul sa decida si sa ceara sa studieze religia la nivelul confesiunii la care apartine. Vizavi de unele fapte incriminate in cercetarea celor de la GDS, noi avem anumite retineri si anumite pareri prin care solicitam organizarea unei discutii responsabile cu mai multi factori implicati in educatie si in primul rand cu parintii elevilor. Sigur ca trebuie sa fim foarte atenti ca nici un elev din sistemul nostru de invatamant sa nu se simta discriminat".
LAsaTi copiii sA vinA la Mine
Iar Iisus, vazand, S-a mahnit si le-a zis: Lasati copiii sa vina la Mine si nu-i opriti, caci a unora ca acestia este Imparatia lui Dumnezeu - Sfanta Evanghelie dupa Marcu, Cap10- 14
Pagina realizata de Luciana POP si George SCARLAT 
 Afisari: 3363  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 63 Afiseaza toate comentariile  
Domnule Calugar ....   de Mara S.
Romeo   de CALUGARUL
Cronica Antihristului   de haiduc
De ce evreica -- ILVAIRA -- din Israel semneaza cu numele-- IonIon --foarte neaosh - romanesc ??!   de jan dinu
auuuuuuuuuuuu.ferea,ca iar aud voci divine.   de George W. Bush
Domnule Presedinte credeti in Dumnezeu?   de FB
Lui Maxim..........   de Mara S.
A venit mult stricatuul, imoral, fara suflet, falsul ''calugar'' sa ne faca morala ha ha ha ha ha...   de Huhu
Stire!!!   de Alcor
Religia, si insemnele nu au ce cauta   de JohnGreen1
religia este bine sa stea in afara scolii   de Virgil1968
Ateii shi anticerstinii   de CALUGARUL
ateism nu inseama comunism   de neumann ramon
muscalului ugandez ionion   de Ghita Bizonu'
tovarasa ienache ....   de avarfreson
Autorii sunt neromani sau masoni   de Romeo2004
De ce religie cu forta?    de soferulamator
Religia ar trebui scoasa din scoli   de Mario
De la un ateu simpatic   de crispavel78
GDS, GDS campion al pacii e   de George-Felix
Acuma inteleg de ce melodia Foaie verde trei smicele este slagarul Romaniei de astazi :   de ionion
Religia este numai una singura pe planeta Pamant adevarata : ORTODOXISMUL ROMANESC   de ionion
Doamne, iarta-Le lor ca nu stiu ce fac!   de danr
Oare de ce la romani s-a format complexul de inferioritate si simtamantul ca toti sunt impotriva   de ionion
aaaaoleu si vaaaalellleu , saracii nori romanii, vai de capul nostru, numai dushmani avem    de ionion
Doamna Smaranda Enache , iata o adevarata romanca, care cunoaste toate detaliile    de ionion
O intrebare care nu se pune )oare de ce?)   de Ghita Bizonu'
Olanda, deschizatoare de drumuri   de Maxim
Dictatura minoritatilor   de Ereticul
Mai multa toleranta nu strica   de Mihnea Apostol
Se incearca acum un nou bolshevism - ateism mascat ..cu presiuni de la U.E si NATO ..!   de jan dinu
Am inteles ca --SMARANDA ENACHE -- este evreica unguroaica cu nume romanesc .   de jan dinu
Pauker acuma cu Alexandru Draghici ar fi dansat Foaie verde trei smicele la asemenea veste.   de ionion
Romanii sunt singurul popor din univers care tanjesc dupa comunism. Cititi pe Anishoara   de ionion
Comunismul noua societate in Romania ? dar ce a fost si altfel de la 1945 incoace ? ha ha ha !   de ionion
Da - religia sa se studieze la libera alegere, dar OPERELE ALESE ale lui Volodea si Iosif sa fie   de ionion
Numarul de azi   de doctorul
Atac comunist la Religie   de Hello
Pentru vranceano   de T.P.LICA
Principiul separarii religiei de stat   de Giuseppe Cocos
NU TREBUIE SA NE MIRE ERA DE ASTEPTAT!   de horadeanu
Pasi spre fericire.   de Aladin
Ce cred elevii despre ora de religie   de Paul din Ohio
Morala Crestina   de haiduc
BISERICA TREBUIE SA EXPLICE MAI BINE CARE SUNT FOLOASELE OMULUI IN CREDINTA   de JMJ
pentru TPLIca   de vranceano
Ministrul are dreptate!   de T.P.LICA
"Personalitatile" din ziua de azi...   de radu radut
Sai puna sa jure pe icoana ca nau copiat   de conopid
adevarata Europa   de vranceano
Ceva ce ar trebui sa va dea de gandit   de vranceano
N-am inteles, GDS-ul asta este incadrat cu "intelectuali de avion" ? Tovarasa Enache   de Razvratitul
Cum isi permite Olanda... ???   de vranceano
Religia nu e atacata nicicum ...   de Mara S.
Ministru asta   de FB
Atac comunist la religie   de hej
optiunea de a alege ...   de Arcturus
O sa muriti   de Nabuccodonosor al Doilea
Marxistii raman tot marxisti, fie ei si GDS-isti   de Socrate
Atac comunist la religie?   de Alcor
Sunt de acord, religia sa fie scoasa si din biserici!   de toni c
adomnitei are dreptate   de Sfara Maria
in sfarsit ar fi ceva bun facut de Adomnitei   de Arcturus
A r h i v a
  Cum a fost ucis Eminescu    28 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cum a fost ucis Eminescu (6935 afisari)
 Fenomene stranii. Si periculoase (5774 afisari)
 Atac comunist la Religie (3363 afisari)
 Megacriza (2328 afisari)
 Viata secreta a lui Daniel Day-Lewis (2245 afisari)
 Rusia ameninta NATO cu atacuri nucleare preventive (2702 afisari)
 Charlize Theron: "Capitala Turciei, Budapesta" (1709 afisari)
 Planul George W. Bush prabuseste leul la noi valori record (1685 afisari)
 "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" ar putea schimba regulile la Oscar (1534 afisari)
 O noua ancheta privind moartea lui Dumitru Tinu (1423 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01895 sec.