Ziua Logo
  Nr. 4136 de sambata, 19 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Voronin isi pregateste succesorul cu bani UE
-- Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, are la dispozitie doar un an pentru a realiza principalul punct din programul electoral al comunistilor - reunificarea celor doua maluri ale Nistrului si reconstituirea statului unitar, informeaza presa rusa preluata de Rompres.
Cu toate ca Voronin - care a fost ales presedinte de Parlament de doua ori - nu mai are, constitutional vorbind, dreptul la un al treilea mandat in functia suprema in stat, el se straduieste din rasputeri ca Partidul Comunist sa fie din nou in fruntea bucatelor si la alegerile parlamentare din 2009 si, de aceea, joaca totul pe cartea transnistreana, constata, in editia sa de ieri, publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta. Cotidianul rus incearca sa explice motivele pentru care presedintele moldovean a fost primit cu caldura la inceputul acestei saptamani la Bruxelles. Ba, mai mult, s-a asigurat de ajutor financiar din partea Uniunii Europene pentru realizarea planului sau privind reglementarea transnistreana. Nu a fost precizata, concret, suma pe care o va aloca Bruxellesul pentru planul lui Voronin, dar surse din Parlamentul de la Chisinau au declarat pentru Nezavisimaia Gazeta ca UE, de aceasta data, nu se va "calici". Motivul este simplu, afirma ziarul citat, explicand ca regimul comunist de la Chisinau, care are in coasta conflictul inghetat transnistrean, se abtine si in prezent sa-si declare pozitia in problema Kosovo.
Cu Vladimir la Aleksii
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, va fi insotit, in cadrul vizitei sale la Moscova, programata pentru 21-22 ianuarie, de catre Mitropolitul Moldovei, Vladimir, care va participa, alaturi de liderul politic moldovean la intalnirea pe care acesta o va avea cu seful statului rus, Vladimir Putin, sustine presa de la Chisinau preluata de Rompres. Totodata, presedintele moldovean si mitropolitul Vladimir vor avea o intrevedere cu patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Aleksii al II-lea. Vladimir Voronin va primi cu aceasta ocazie premiul "Pentru merite deosebite la intarirea coeziunii dintre popoarele pravoslavnice" din mana patriarhului rus, ceremonia urmand sa aiba loc Catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova. "Energia si furia inexplicabile cu care presedintele Republicii Moldova s-a apucat in ultima vreme sa persecute si sa hartuiasca Mitropolia Basarabiei isi gaseste astfel explicatia cat se poate de simpla si <<lumeasca>>" scrie ziarul Jurnal de Chisinau. Citand surse neoficiale, agentia de presa Flux scrie ca mitropolitul Vladimir ar fi declarat ca, in anul 2008, pe teritoriul Republicii Moldova nu mai fi deschisa nici o parohie subordonata Mitropoliei Basarabiei (dependenta canonic de Patriarhia Romana) si ca personal garanteaza acest lucru.
George DAMIAN 
Alte articole
  Voronin critica UE pentru ca a numit un roman la conducerea grupului de observatori PE la alegeri    (2009-07-29 19:42)
  Voronin vorbește despre o cortină de fier la frontiera dintre Republica Moldova și UE    (2009-06-20 19:13)
  Voronin: Pentru moldoveni, calea spre UE prin Romania este mai rea decat Cortina de Fier    (2009-04-30 10:05)
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Mutilarea Romaniei in anul Marii Uniri (5512 afisari)
 Fragmentarea Romaniei pe axa Moscova-Chisinau (3261 afisari)
 Bulgaria ingroapa proiectul Nabucco (2762 afisari)
 Mapa lui Codrut (2372 afisari)
 Basescu il ia la misto pe Melescanu (2339 afisari)
 Iubita lui Di Caprio, topless in revista britanica "Arena" (1698 afisari)
 DNA trimite in instanta primul dosar al fostului director al SNCFR, Mihai Necolaiciuc (865 afisari)
 Premiu record, de 11 milioane de euro, la tragerea Loto 6/49 (712 afisari)
 Echipa anului 2007 (705 afisari)
 Melescanu a respins dosarele celor opt (681 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01011 sec.