Ziua Logo
  Nr. 4136 de sambata, 19 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Moartea unui geniu
Fostul campion mondial la sah, americanul Bobby Fischer, a murit, joi, la Reykjavik, in Islanda, la varsta de 64 de ani. Fischer, despre a carui inteligenta se spunea ca ar fi fost superioara celei a lui Einstein, a fost unicul sahist de origine americana care a castigat titlul de campion mondial, la 1 septembrie 1972, dupa ce l-a invins pe sovieticul Boris Spassky. Potrivit BBC, Fischer era foarte bolnav de mai mult timp. El a obtinut cetatenia islandeza in 2005, evitand astfel sa fie deportat in SUA, unde era acuzat ca a incalcat legile deoarece a disputat un meci in Iugoslavia, in 1992.
Geniu al sahului cu o personalitate excentrica, Bobby Fischer a fost considerat de multi cel mai bun sahist al tuturor timpurilor. Cunoscut pentru caracterul sau puternic, fostul campion mondial de sah a fost pentru americani unul din simbolurile luptei impotriva comunismului in timpul Razboiului Rece, invingandu-i pe cei mai mari campioni sovietici, relateaza AFP, citata de Mediafax.
In 1972, la Reykjavik, Fischer, care avea 29 de ani, a pus capat unei dominatii sovietice de 24 de ani, invingandu-l pe Boris Spassky, cel mai bun reprezentant de atunci al scolii ruse, la un campionat mondial de antologie.
Nascut in data de 9 martie 1943 la Chicago, fiu al unui fizician de origine germana, Robert James Fischer a fost dus la New York (Brooklyn) de mama sa, dupa divortul acesteia.
La varsta de 6 ani, sora sa mai mare l-a initiat in sah, sport care a devenit curand singura sa pasiune. La 14 ani, Fischer a castigat campionatele de juniori si seniori ale Statelor Unite, iar un an mai tarziu a devenit cel mai tanar candidat la titlul de campion mondial.
In 1959, Bobby Fischer a renuntat la scoala, considerand-o o pierdere de timp, pentru a deveni profesionist. Educatia sa a ramas incompleta, insa in ciuda acestui fapt se pare ca sahistul avea o inteligenta superioara celei a lui Albert Einstein. Succesele sale de adolescent precoce si mai ales pretentiile sale financiare i-au creat o imagine de star.
Dupa un rezultat prost in 1962, Fischer i-a acuzat pe sovietici de complot impotriva lui si la putin timp dupa aceasta s-a alaturat unei secte religioase, Biserica Universala a Domnului.
In 1968, s-a retras pentru 18 luni ca sa isi pregateasca revansa impotriva sovieticilor, care dominau din 1948 lumea sahului. Revenirea sa, la cererea lui Henry Kissinger, a fost triumfala si duelul sau cu Spassky, de la Campionatele Mondiale din 1972 de la Reykjavik, extrem de mediatizat, a reprezentat apogeul carierei lui Fischer. Dupa aceasta victorie, americanul a disparut din prim plan.
In 1975, el a contestat regulamentul Federatiei Internationale de Sah (FIDE), iar ca urmare a fost deposedat de titlul mondial, care i-a fost atribuit sovieticului Anatoli Karpov.
Timp de 20 de ani, nimic nu l-a determinat sa revina in competitie, nici milioanele de dolari oferite de organizatorii de la Las Vegas sau Manila, nici situatia sa precara dupa ce secta in care intrase l-a ruinat. Imprevizibil si taciturn, campionul mondial a criticat presa, acuzand-o ca "monteaza publicul" impotriva lui.
In 1992, el a revenit pentru a juca in Muntenegru un meci "revansa" impotriva lui Spassky, care a devenit prietenul lui. Aceasta revansa de dupa 20 de ani si pentru care a castigat 3,35 milioane de dolari a avut loc in fosta Iugoslavie, care facea atunci obiectul unui embargo economic al ONU. Dupa ce a obtinut prima de invingator, Fischer a fost inculpat de Justitia americana pentru realizarea unei tranzactii financiare ilegale si pe numele lui s-a emis un mandat de arestare. El risca o condamnare de pana la 10 ani de inchisoare in SUA.
Bobby Fischer calatorea in mod regulat in Europa si Asia, el traind si in Filipine si Japonia. El a fost arestat in iulie 2004, in incinta aeroportului international din Tokyo, in timp ce incerca sa paraseasca Japonia cu un pasaport american anulat.
Fara indoiala, opiniile sale au deranjat. Sahistul a calificat drept "o veste minunata" atentatele din 11 septembrie 2001 si, in ciuda faptului ca mama sa este de origine israeliana, si-a aratat cu hotarare pozitia antisemita.
Stabilit in Islanda, tara a carei cetatenie a obtinut-o in martie 2005, el a ramas sub supravegherea autoritatilor americane, care au vrut ca sahistul sa fie arestat si extradat. (D.M.V.)
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Jucatorul de sah   de neamtu tiganu
Trebuie sa scriu undeva (pt. Robin) frumoasa vecina noastra scoate capu' la sah   de Atamild
   de Florin Croitoru
Stiintei,   de Atamild
Bobby Fischer   de indel
Bobby Fischer.   de alwis46
Era BF antisemit? Asa cum se zice la .. CNN?   de paraipan
Roy Si eu l-am invins pe Ciocaltea !   de Aladin
Da, a fost cel mai bun jucator de sah din toate timpurile!   de Robin
Si daca ...   de roy
Mamitza lui Fisher   de roy
Fischer   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Associated Press a pregatit necrologul lui Britney Spears    2 comentarii
  Lohan, condamnata sa lucreze la morga    
  Cer noros    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Mutilarea Romaniei in anul Marii Uniri (5512 afisari)
 Fragmentarea Romaniei pe axa Moscova-Chisinau (3261 afisari)
 Bulgaria ingroapa proiectul Nabucco (2762 afisari)
 Mapa lui Codrut (2372 afisari)
 Basescu il ia la misto pe Melescanu (2339 afisari)
 Iubita lui Di Caprio, topless in revista britanica "Arena" (1698 afisari)
 DNA trimite in instanta primul dosar al fostului director al SNCFR, Mihai Necolaiciuc (865 afisari)
 Premiu record, de 11 milioane de euro, la tragerea Loto 6/49 (712 afisari)
 Echipa anului 2007 (705 afisari)
 Melescanu a respins dosarele celor opt (681 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01210 sec.