Ziua Logo
  Nr. 4135 de vineri, 18 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Nume de cod: Profesorul
Zoe PETRE 
-- Gratie stenogramelor care ne dezvaluie caldura amicala a conversatiilor dintre procurori si inculpatii lor (nu stim daca toti, sau doar cei condamnati pentru terorism), o fantoma bantuie Romania: misteriosul "Profesor". Confruntati cu acest nume codificat, dam in bobi, cin'sa fie?. Poate e dl. Talpes, ale carui absconse profetii despre trecut, prezent si viitor, invaluite totdeauna intr-un abur de mister incoerent, ar putea prea bine sugera subordonatilor acest nume de cod. Sa fie presedintele? Ar fi de tot hazul, cu alergia lui marturisita fata de corpul didactic, chiar daca - parafrazez spusa unui amic - cu dl. Basescu in frunte, tara seamana cu o clasa de liceu industrial unde diriginte e proful de sport.
De la revolutie incoace, am avut parte de cativa "Profesori" cu identitate cunoscuta, al caror titlu era de fapt doar un nume de cod, cata vreme, in sine, ramanea indoielnic sau chiar fals. Raposatul Silviu Brucan era gratulat in fiecare duminica dimineata cu acest nume de cod, cu toate ca omul recunoscuse ca nu avea nici macar bacalaureatul. Dl. Magureanu, multa vreme supranumit si el Profesorul, nu-si castigase acest nume de glorie la catedra. Cred ca ne aflam si de data asta in fata unor nume codificate nu "pe fata" - agentul in cauza supranumit Profesorul fiindca ar fi profesor - ci dimpotriva, "pe dos", la deruta, fiindca personajul e orice, numai profesor nu.
Dar atunci ar trebui ca, "a contrario", si dl. Nastase sa fie supranumit "Profesorul", nu Nepotul, de vreme ce persevereaza sa declare - si mai ales sa incaseze - venituri din salarii platite de nenumaratele universitati la care n-are timp sa ajunga; la brat cu presedintele Norvegiei, gratioasa dna Udrea se apropie vertiginos de acelasi pluton. Tot "Profesor" sa fie, incifrat, si senatorul Oprescu, care si-a fabricat artizanal gramezi de lucrari stiintifice, si distinsa oenoloaga recent denuntata de ziarul Ziua, si dl. fost ministru Beuran, care a avansat vertiginos in cariera pe temeiul unor plagiate notorii.
Eruditii antici inventasera o asemenea figura etimologica, "lucus a non lucendo"- luminis de la a nu lumina; poate ca urmasii lor Bubuli le-au urmat exemplul. As propune insa, pentru a evita confuziile, ca toate titlurile academice sa devina exclusiv nume de cod, rezervate doar acelora care le contrazic prin intreaga lor activitate. Palmasii universitatilor, naivii care au ajuns profesori prin concursuri cinstite si severe, fara sa-si exploateze doctoranzii si fara sa-si falsifice memoriul de titluri si lucrari, sa fie numiti oricum, numai profesori nu. Tot astfel, sa nu aiba dreptul sa poarte numele de cod "academicianul" decat impostorii si plagiatorii invederati, nu si savantii care ar putea fi la fel de bine membri ai Academiei Romane sau ai Institutului Frantei. Si, de vreme ce dl. senator Vadim si-a arogat numele de cod "Doctorul" de cand si-a castigat acest titlu (zis stiintific) cu un fluviu namolos de anecdote, suveniruri personale din excursii si articole de enciclopedie, puse cap la cap cu cateva pagini solid xenofobe, e musai ca noi, ceilalti, cei care ne-am dat doctoratul pe baza unor cercetari personale, sa capatam cu totul alt titlu - eventual pe cel de tribun. Nu-i asa ca suna frumos - tribun in matematica, tribun in filosofie? Nu de alta, dar confuzia risca sa umbreasca ispravile marilor barbati de ambe sexe care au binemeritat de la patrie aceste nobile nume de cod.
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
corect profesional   de surfer
Profesorul   de Mona G.
vorbeste BABA DOCHIA   de cuculete1901
Profesor de TERORISM   de Rodica
De asta Romania este asa de dezvoltata pentruca sunt asa de multi profesori ca Talpes.   de ionion
Adevarul despre toti....   de compostel
Profesorul . . . . .{continuare din numarul trecut}   de doctorul
Tribuni, tribune, bibuni si bibane   de Ion Caramache
Poate " Incendiatorul " i s-ar potrivi mai bine   de johnson
Profesor e Milica...asa stie toata lumea...   de Onesti
Profesorii?   de Radu Dragan
Da ...   de pt
A r h i v a
  Cum poate pierde Romania la Marea Neagra    4 comentarii
  Petro-americanii, Palestina si Israelul    53 comentarii
  Germania, Eminescu - 150    8 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Denunturi si denuntatori    2007-12-28
  Zoologie politica    2007-12-07
  Orfeu politic    2007-11-30
  Votati cu manelele?    2007-11-23
  Tot inainte!    2007-11-16
 Top afisari / comentarii 
 Nume de cod: Profesorul (2304 afisari)
 Cum poate pierde Romania la Marea Neagra (2047 afisari)
 DNA, actul II (1501 afisari)
 Petro-americanii, Palestina si Israelul (1275 afisari)
 Penalul lui Nicolaescu (1120 afisari)
 Paris Hilton, curtata sa joace in filme porno (4315 afisari)
 Cel mai mare jucator de sah al tuturor timpurilor, Bobby Fischer, a murit (1794 afisari)
 Conflict mafiot rezolvat in stil BD (1742 afisari)
 SUA, egala Romaniei in cadrul parteneriatului militar strategic (1037 afisari)
 Politistii protesteaza: Patru ministri de Interne, acuzati de frauda (1030 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13908 sec.