Ziua Logo
  Nr. 4134 de joi, 17 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Tepe informatice
-- O publicatie germana sustine ca Dragasaniul a devenit orasul delictelor pe Internet din Romania
Dragasani, un mic oras aflat la patru ore distanta de Bucuresti, locul unde inainte de '89 se fabricau asa-zisii adidasi romanesti, a devenit astazi orasul delictelor pe Internet din Romania, sustine revista germana Stern. O retea internationala de infractori pe internet, care escrocheaza pe site-ul Ebay sute de cetateni straini, si-a stabilit sediul central in acest oras, se arata intr-un material al publicatiei germane. Desi cu o populatie de numai 21.000 de locuitori, in Dragasani se estimeaza ca s-ar ascunde peste 500 de persoane implicate in escrocherii pe Internet. Daca se insereaza pe Google termeni ca Dragasani si Ebay, se pot descoperi chiar unele din numele delicventilor, pe unele site-uri private care avertizeaza asupra acestora. Cazurile de escrocherie sunt dintre cele mai diverse. Astfel, un exemplu inedit este cel al unei nigeriene, care a ajuns sa cumpere un iaht de la Dragasani, pe Ebay, fara sa realizeze ca orasul valcean nici macar nu este port.
Judetul Valcea este considerata zona cu cei mai multi delicventi pe Internet, trei orase din acest judet fiind reperate de Interpol ca puncte-cheie ale criminalitatii pe Internet, printre ele si Dragasani, oras cu o populatie de 21.000 de locuitori. Cele mai multe locuri de munca din oras le ofera fabricile de arme, pantofi si jenti auto, Dragasani fiind cunoscut si pentru productia sa de vin. Insa, in ciuda faptului ca venitul mediu pe cap de locuitor este de doar 233 de euro, in oras circula limuzine de lux. Stefan Brauer, un tanar in varsta de 29 de ani, comisar la politia criminala din Munchen, stie si de unde vin banii pentru aceste masini. Timp de doi ani, el a fost acela care a instrumentat singurul proces german de escrocherie pe Internet, cu 285 de pagubiti din 21 de tari, in urma caruia a fost condamnata celula germana de delicventi pe Internet. Potrivit Rompres, capii bandei internationale au insa sediul la Dragasani. Banda este organizata ca o firma iar Bauer cunoaste nominal mai mult de 100 din membrii acesteia, majoritatea cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani. Structura este alcatuita persoane care organizeaza escrocheria si responsabili care pun ofertele pe Internet si tin legatura cu victima. Experti in computere programeaza site-uri false de firme, care ii fac pe pagubiti sa se creada in siguranta. Apoi asa-numitele sageti preiau banii prin intermediul Western Union. Aceste sageti sunt raspandite in intreaga Europa, ceea ce duce la incetinirea desfasurarii anchetelor. Pe langa banda pe care o cunoaste deja ca structura, Bauer mai stie si de o alta banda, tot din Dragasani. In urma unor audieri, el a stabilit ca in jur de 500 de persoane din Dragasani sunt implicate in escrocherii pe Internet.
Iaht cumparat de un nigerian
Un exemplu inedit este cel al unei nigeriene, care a ajuns sa cumpere un iaht de la Dragasani, pe Ebay, fara sa realizeze ca orasul valcean nici macar nu este port. Un caz detaliat de publicatia germana Stern este cel al tanarului Mihai P. Secretul care a dus la imbogatirea acestuia, asa cum a reiesit din ancheta politiei, care l-a arestat in ianuarie 2006, a fost escrocarea pe site-ul Ebay a mai mult de 80 de straini, paguba totala cifrandu-se la 57.000 de euro. In vara lui 2007, site-ul Ebay avertiza asupra impostorilor romani. Departamentul pentru delicte pe Internet, aflat la 50 de kilometri departare, in Ramnicu-Valcea, a deschis anchete in 400 de cazuri de escrocherie pe Internet, fiecare al cincilea delincvent provenind din Dragasani. Marius Dascalu, seful departamentului, banuieste ca escrocii s-au cunoscut in caminele de studenti bucurestene, in jurul anului 2000, iar metodele pe care le folosesc le-au transmis in intreaga tara cu ajutorul prietenilor.
Andrei GHICIUSCA 
A r h i v a
  Sesizare la Curtea de la Luxemburg    
  Consilierul ministrului Agriculturii jefuit la semafor    
  Droguri la borcan    
  Prostitutie cu minori    
  Stiri pe scurt    
  Isteria Elodia continua    1 comentariu
  Incident la liceu    
  Abandonati de mama    
 Top afisari / comentarii 
 Erorile lui Nostradamus (6194 afisari)
 Prim-ministru jucator (3500 afisari)
 Coruptie in SRI (3080 afisari)
 Dusmanii lui Eminescu la Chisinau si Cotroceni (2414 afisari)
 Nu vreti un doctorat? (2143 afisari)
 Moda testicolelor agatate de masina face ravagii in SUA (2672 afisari)
 Bulgaria, calul troian al Rusiei in UE si NATO (2203 afisari)
 Omar Hayssam pregateste dezvaluiri incendiare  (2011 afisari)
 Un palmier din Madagascar se vede din spatiu (1832 afisari)
 Cristian Cioaca: "Elodia este in viata" (1585 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01104 sec.