Ziua Logo
  Nr. 4133 de miercuri, 16 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Kosovo incinge estul Europei
-- Moscova are planuri avansate in vederea construirii pe teritoriile Serbiei si Bosniei a unei baze militare rusesti ce ar urma sa fie amplasata pe malurile raului Drina, in apropiere de Croatia, scrie cotidianul Slobodna Dalmacija, relateaza Rompres. Potrivit estimarilor expertilor militari rusi, rachetele intercontinentale cu focoase nucleare ar contracara rapid si eficient preconizatul scut antiracheta al SUA, ce ar urma sa fie construit aproape de Rusia Europeana, spun sursele ziarului croat.
La granita Uniunii Europene, ingrijorarile privitoare la statutul Kosovo au relansat proiectele de federalizare a Republicii Moldova. Victor Doras, fost consilier al presedintelui Vladimir Voronin, a lansat luni in presa de la Chisinau un proiect de federalizare a Republicii Moldova. Planul lui Doras pleaca de la premisa ca actuala conducere nu mai are autoritatea necesara pentru a controla teritoriul tarii, cu atat mai putin Transnistria, propunand crearea a trei entitati: Moldova, Transnistria si Gagauzia.
Potrivit fostului consilier al lui Voronin, capitala noului stat federal din stanga Prutului ar urma sa fie Tighina (Bender), aproape de Transnistria, iar forma de guvernamant ar fi republica prezidentiala cu un parlament bicameral, fata de cel unicameral existent in prezent la Chisinau.
Noul stat ar urma sa permita prezenta pe termen nelimitat a trupelor ruse de mentinere a pacii (aflate acum in Transnistria) si sa-si redefineasca relatiile cu Romania.
Intre timp, presedintele Vladimir Voronin se pregateste sa fie decorat de Patriarhul Alexei al II lea al Rusiei. De unde in prima faza presa anunta ca liderul de la Chisinau este asteptat, saptamana viitoare, la Moscova, pentru o intrevedere cu omologul sau rus, Vladimir Putin, pe marginea diferendului transnistrean, publicatiile de peste Prut relatau, recent, ca vizita presedintelui moldovean in Capitala rusa constituie, de fapt, efectul unei invitatii din partea Fundatiei "Unitatea popoarelor ortodoxe", prezidata de Alexei al II-lea.
"Dupa atacurile patologice declansate anul trecut impotriva Romaniei si a Mitropoliei Basarabiei, care au culminat in 2008 cu expulzarea preotilor romani din Republica Moldova, Voronin si-a castigat pe deplin titlul de <<Om al anului>> din partea Patriarhiei Ruse", nota cotidianul Timpul in acest sens.
Pe de alta parte autoritatile de la Chisinau au lansat o serie de acuzatii de coruptie la adresa autoritatilor romane: Ministerul de Interne de la Chisinau a trimis institutiilor romane competente actele privind implicarea a doi functionari romani din Ministerul de Justitie in fraude privind obtinerea cetateniei romane, informeaza Mediafax.
De asemenea Patriarhul Serbiei, Pavel, a trimis o scrisoare Patriarhului rus Aleksei al II-lea, in care condamna decizia Bisericii Ortodoxe Romane de a reinfiinta trei eparhii istorice pe teritoriul canonic al Bisericii Ruse, afirmand ca reactivarea Mitropoliei Basarabiei are legaturi cu perioada nazista, potrivit unimedia.md. (G.D.)
Alte articole
  Basarabia ramane rosie    (Externe, 2009-04-07)
  Basarabia comunista    (Eveniment, 2009-04-06)
  Voronin baga criza sub pres    (Externe, 2009-03-19)
  Confruntari violente intre militia lui Voronin si liberal-democratii din R. Moldova    (2009-04-01 20:03)
  Voronin si Smirnov se vor intalni pentru a discuta diferendul transnistrean    (2008-04-07 13:21)
  Suveranitatea Moldovei "amenintata" de o melodie populara    (2008-02-28 15:01)
  Voronin planuieste formarea unui nou stat    (2008-02-06 12:36)
  Bucurestiul poate acuza Chisinaul de subminarea statalitatii    (2007-12-19 13:34)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Gaga   de Ratacitul
Ha, ha, ha...Unde esti nea romanule...   de Zenn
Clinton si Monica   de sharly
A r h i v a
  Alegerile din SUA: etapa Michigan    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Presedinte tras pe sfoara? (4250 afisari)
 Musamaua Talpes (3818 afisari)
 90 de ani de la rapirea tezaurului (3442 afisari)
 Dosarul de cadre al Monicai Macovei (3191 afisari)
 Stenogramele Hayssam - Nastasiu (3180 afisari)
 Republica Moldova se va uni cu Romania (6383 afisari)
 Tom Cruise nu este tatal biologic al micutei Suri (2277 afisari)
 Curtea de la Haga s-ar putea pronunta anul acesta in cazul Insulei Serpilor (2177 afisari)
 Jurnalisti de la Academia Catavencu, "prinsi" pe Otopeni (1948 afisari)
 Romanii pot lua credite ieftine de la orice banca din UE (1819 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01207 sec.