Ziua Logo
  Nr. 4132 de marti, 15 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Mapa jumulita
-- Din dosarul profesional al Monicai Macovei, dat publicitatii ieri seara de catre Parchetul General, lipsesc referirile la mandatele de perchezitie semnate in alb si "episodul taximetristul"
Parchetul General a furnizat ieri presei, la orele 20.00, copii xerox dupa mapa profesionala a ex-ministrului Justitiei, Monica Macovei, desi decizia de livrare a mapei a fost luata inca de la primele ore ale diminetii, iar ziaristii asteptau de jumatate de zi la Centrul de presa al institutiei. Intarzierea justificata, chipurile, pentru a se permite eliminarea din dosar a datelor cu caracter personal, a facut ca majoritatea presei scrise, dar si cea audiovizuala, sa nu mai aiba timpul necesar redactarii unor articole mai ample. In calcul mediatic, s-a castigat astfel aproape o zi, ceea se se traduce intr-un impact negativ cat mai mic la adresa lui Macovei, stiindu-se ca multe publicatii scrise renunta sa mai insiste pe un subiect pritocit seara tarziu la unele posturi de televiziune.
Procuroarea neglijenta
Mapa profesionala a lui Macovei a scos la iveala faptul ca aceasta si-a dat demisia in 1997 din functia de procuror la Parchetul General, pentru a nu mai fi sanctionata disciplinar, dupa ce a fost prinsa la un control intern cu sute de dosare lasate in nelucrare, unele de peste trei ani. Conform Hotararii nr. 2 din 18 septembrie 1997 a Comisiei de Disciplina a Ministerului Public, s-a mentionat ca la 9 februarie 1997, Procurorul General de atunci, Nicolae Cochinescu, a formulat actiune disciplinara impotriva Monicai Macovei, procuror la Parchetul General - Serviciul pentru drepturile omului si criminologie. Astfel, din actiunea disciplinara rezulta ca: "In mod repetat, in perioada 1993 - 1996, a solutionat cu intarziere lucrari ce i-au fost repartizate, iar unele lucrari au fost necorespunzator solutionate. In esenta s-a retinut ca procurorul Macovei Monica Luiza a comis abaterile disciplinare prevazute de art. 94, lit. a) si i) din Legea nr. 92/1992, adica intarzierea sistematica in efectuarea lucrarilor si neglijenta repetata in rezolvarea lucrarilor". Abaterile retinute in sarcina lui Macovei erau dintre cele mai grave posibile si se refereau la sute de dosare taraganate unele dintre ele, peste 1000 de zile (trei ani). Iar pedeapsa previzibila era una singura, excluderea din Magistratura. Comisia de disciplina a Ministerului Public nu a putut insa constata altceva decat ca nu mai poate dispune nici o sanctiune, intrucat pe timpul anchetei disciplinare, Monica Macovei a depus la 26 mai 1997 o cerere de demisie in care invoca faptul ca "demisionez datorita incompatibilitatii dintre modul in care eu si dvs (n.red. - Nicolae Cochinescu) percepem justitia si rolul parchetului intr-o societate democratica". In cererea de demisie, Macovei a invocat si faptul ca nu mai doreste sa lucreze niciodata intr-o unitate de parchet.
Misterioasele note de relatii
Mapa profesionala pusa ieri la dispozitia presei contine si referiri la o dubioasa cerere de efectuare a unei excursii in Franta de catre fosta procuroare Monica Gherghescu (viitoare Macovei), care in 1986, pe cand era procuror la Procuratura locala a Sectorului 1 a solicitat sa i se aprobe efectuarea unei excursii in Franta. In Nota 601/1986 a Directiei a V-a de Cadre a Procuraturii Generale, se arata ca Macovei avea depusa pe numele ei la BRCE suma de 500 franci fracezi si 25 USD, de la o anume Cornelia Veturia Boliban domiciliata in Franta. Conducerea Procuraturii nu i-a aprobat cererea. Alte date din mapa profesionala descriu parcursul sau profesional, de la nivelul de procuror stagiar la Giurgiu, la Procuratura locala Sector 1, Parchetul Capitalei si apoi la Generala, promovare pentru care i s-a acordat de catre Procurorul General o dispensa de o treime din vechimea necesara. Macovei a fost membra PCR si a avut parte de promovari in ritm ametitor, dar si calificative profesionale si caracterizari bune si foarte bune. In mapa profesionala figureaza si trei "note de relatii" intocmite in perioada imediat urmatoare absolvirii de catre Macovei (fosta Gherghescu) a Facultatii de Drept. Notele de relatii cuprind doar antetul paginilor, restul fiind cenzurat de Parchetul General care a pus la dispozitia presei mapa profesionala. Nu se stie la ce aspecte din viata sau cariera lui Macovei se refereau aceste note de relatii si de ce a fost necesara cenzurarea acestora.
Surprinzator, desi presa a dezvaluit in mai multe randuri, in ultimii ani, doua evenimente legate de Monica Macovei - existenta unor mandate de perchezitie cu antetul RSR, pe foi semnate in alb, dar si "episodul taximetristul", in mapa profesionala furnizata jurnalistilor nu apar referiri la aceste evenimente. (Razvan SAVALIUC, Bogdan COMARONI)
Miza DNA
Anul 2008 reprezinta pentru Ministerul Justitiei si pentru echipa care va conduce aceasta institutie un adevarat test. Asta intrucat, Romania risca activarea clauzei de salvgardare pentru Justitie in cazul in care rezultatele reformei si a luptei anticoruptie nu vor fi satisfacatoare pentru oficialii Uniunii Europene. In momentul de fata, lupta dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria nu face altceva decat sa puna in pericol posibilitatea indeplinirii unor importante obiective cerute de UE. Mai mult, acest conflict deschis intareste nemultumirile existente la nivel european privind ritmul lent al reformei si lipsa rezultatelor concrete in lupta anticoruptie.
Urgente
Noul ministru al Justitiei trebuie sa rezolve urgent anumite deficiente din legislatia care afecteaza din 2004 incoace functionarea sistemului judiciar. Este vorba in primul rand despre compatibilizarea rapida a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala cu standardele Uniunii Europene, pentru a se evita activarea clauzei de salvgardare. O alta obligatie a noului ministru al Justitiei se refera la rezolvarea, tot prin initiative legislative punctuale, a disfunctionalitatilor existente in activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, cum ar fi aberantele atributii conferite Sectiei de procurori din inaltul for, in dauna plenului. Nu in ultimul rand, o alta pata neagra a sistemului judiciar care trebuie rezolvata se refera la musamalizarea de catre Inspectia Judiciara a CSM a plangerilor depuse impotriva magistratilor.
Controlul DNA
Principala miza a luptei pentru Ministerul Justitiei o reprezinta insa controlul asupra Directiei Nationale Anticoruptie si a Parchetului General. Dupa cum se stie, in luna august 2008 expira mandatul de trei ani al lui Daniel Morar, procurorul sef al DNA. Tot atunci expira si mandatele adjunctilor DNA Mircea Zarie si Argentina Galca, precum si a sefilor Sectiei I si II, Lucian Papici si Doru Tulus. In aceste conditii, fiecare tabara incearca sa-si asigure, prin intermediul ministrului Justitiei, controlul asupra Directiei Nationale Anticoruptie pentru a evita deschiderea unor dosare politice sau chiar a unora bazate pe fapte reale. Conform Legii de reformare a Justitiei nr.247/2005, elaborata de Monica Macovei, ministrul Justitiei a fost abilitat sa propuna pentru numire presedintelui Romaniei pe procurorii care sa ocupe functiile de conducere din Parchetul General, DNA si DIICOT. Aceeasi legislatie reformata in 2005 a lasat CSM un rol decorativ, cel mai inalt for al magistraturii avand doar posibilitatea de a-si da avizul pentru numirile propuse de ministru, pentru un mandat de trei ani. Astfel, este lesne de inteles de ce alegerea noului ministru al Justitiei are o asemenea importanta.
Politica dosarelor penale
O noua conducere a DNA va insemna automat deschiderea unor dosare penale pentru o serie de oameni grei din politica si afaceri, in baza unor plangeri sau denunturi. Practic, in doar cele cinci luni (august-decembrie) care vor ramane pana la alegerile parlamentare, se pot finaliza chiar si trimiteri in judecata care sa joace ulterior un rol important pentru configurarea scenei politice. La fel stau lucrurile si in ceea ce priveste functiile de conducere din Parchetul General. Si in acest caz miza este una uriasa. Deoarece orice dosar cu prejudicii sub un milion de euro este instrumentat de procurorii DIICOT din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Iar pana acum nu putine au fost cazurile in care oameni politici au fost audiati si pusi sub invinuire de Parchetul General. (Silviu ALUPEI)
SAR: Nicolai a blocat anticoruptia
Parlamentarul Norica Nicolai s-a aflat in spatele multora dintre incercarile de blocare a luptei impotriva coruptiei din ultimii doi ani, potrivit Raportului anual de analiza si prognoza pe 2008 al Societatii Academice Romane (SAR). Societatea, din al carei Consiliu Director face parte si fostul ministru al Justitiei Monica Macovei a publicat, ieri, raportul anual pentru anul 2008, in care abordeaza problemele politice, economice si administrative ale Romaniei, facand o serie de recomandari. (R.I.P.)
Sesizarea Curtii, solutia probabila
Guvernul intentioneaza sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul Noricai Nicolai, dar o decizie va fi luata pe baza discutiilor la nivel de partid, noteaza Mediafax, citand surse liberale. Ieri, Tariceanu a avut o noua discutie cu Norica Nicolai si, in aceeasi zi, premierul i-a invitat, la Palatul Victoria, pe membrii Cabinetului, la o cupa cu sampanie, cu ocazia zilei sale de nastere. Primul-ministru a implinit ieri 56 de ani. (O.B.)
Monica Macovei
Mapa trebuia publicata dupa numirea ministrului
Fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, se declara de acord cu publicarea mapei sale profesionale, dar apreciaza ca acest fapt ar fi trebuit sa aiba loc dupa instalarea unui nou ministru, considerand ca in acest moment nu este relevant in contextul disputei politice. Macovei spune ca in urma "interesului manifestat de mai multi jurnalisti de a primi copii ale dosarului sau profesional din perioada cat am fost procuror", se declara de acord cu publicarea acestuia, pentru ca nu are nimic de ascuns in trecutul sau profesional, cu toate ca in acest moment nu indeplineste nicio functie publica in Romania. (D.E.I.)
Batut si torturat
Un alt episod din cariera de procuror a Monicai Macovei a fost dezvaluit, in 2006, in cadrul unei conferinte de presa a Partidului Conservator. Atunci, Victor Popa, fost director in reteaua de alimentatie publica in timpul regimului comunist, a sustinut ca a fost "batut cu salbaticie" si "torturat" de "crudul procuror" Monica Macovei. "Si acum, dupa 20 de ani, mi-e frica de aceasta doamna, imi vine sa plang", a spus Popa. Victor Popa, condamnat pentru mita, a povestit ca Monica Macovei s-a ocupat de instrumentarea cazului sau. "Am fost arestat si predat pentru cercetari doamnei Monica Macovei, care era procuror si care s-a ocupat cu instrumentarea cazului meu. Niciodata nu am fost de acord cu ceea ce imi cereau militienii si doamna Macovei. Am fost tinut in ancheta un an si sase luni, torturat si batut in birourile militiei TF (Transporturi Feroviare) din Giulesti. Doamna procuror s-a purtat cu mine ca un monstru. M-a lovit cu pumnii si picioarele sa recunosc un fapt pe care nu l-am facut. Pe urma m-a intrebat daca am spus bancuri cu Ceausescu si cand am spus ca da, a ordonat sa ma bage in arestul politiei TF. M-a batut cu mana ei patru ore in data de 1 februarie 1986, ca sa recunosc ca am primit bani de la subalterni. Mi-a dat cu pumnii in cap, cu picioarele, m-a batut asa cum bate un boxer un sac", a mai povestit Popa. (D.E.I.)
 Comentarii: 22 Afiseaza toate comentariile  
Gata , s-a dat decretul- Niculai este prishidinta.   de ionion
Reforma lu' Macovei...   de Roman Liber
Este o nebunie !!!!   de Mavrocordat
BASESCU E RAU INTENTIONAT   de Teo_M
Suntem scarbiti de circul lui Basescu   de Teo_M
VEZI MAPA PROFESIONALA TRAIAN BASESCU, VEZI DOCUMENTELE - BASESCU COLABORATOR SECURIST   de Maldini
Nesimtita Macovei asta   de DanBruma
O parte din generalitatea romaneasca o vor pe Nicolai ca Sef de stat Suprem !   de ionion
Norica Nicolai nu mai da voie securistilor sa faca coruptie in Romania Comunista - da se poate !   de ionion
Oare asa sa fie ?   de bebi tanase
Personal, cred ca e o prostie!   de Hantzy
Impartial ca tot romanu   de odiseu
SAI este mai degraba un SRL cu facturi decontate de la Cotroceni   de johnson
Foarte bine !   de alwis46
Makovei - unealta lui Base   de Teo_M
Articol   de Mona G.
Ne-am saturat de jocurile lui Basescu   de Teo_M
Oameni fara caracter   de talion
Asa baieti, si dupa 20 de ani o sa-i dati inainte cu dosarita...   de Ratacitul
Cat de Imaculata e Makovei !   de johnson
Bravo Monica!   de Solitude
LIBERALII IES URAT DIN ISTORIE   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  CNC nu da nici o sansa tinerelor talente    1 comentariu
  Procesul plagiatului    8 comentarii
  21 de Caiete Eminescu    12 comentarii
  Presedintele a refuzat o mama de 16 ani    16 comentarii
  Scriitorul Fanus Neagu, internat la Spitalul Elias    
  Fiul lui ben Laden se muta in Marea Britanie    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Punct ochit. Nu si lovit (3946 afisari)
 Procesul plagiatului (2585 afisari)
 S-au regasit dupa 60 de ani (2155 afisari)
 Mapa jumulita (2144 afisari)
 Norica, Omar si "serviciile" presedintelui (2009 afisari)
 Putin este grav bolnav  (5490 afisari)
 Osama Ben Laden a fost ucis (4768 afisari)
 Atac fara precedent al patriarhului Serbiei la adresa Bisericii Ortodoxe Romane (3098 afisari)
 A iesit la agatat si a ramas fara o mana (2479 afisari)
 Diana s-a folosit de Dodi pentru a-si recuceri fostul iubit (1831 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02024 sec.