Ziua Logo
  Nr. 4131 de luni, 14 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
E-mailuri eminesciene
Institutul Cultural Roman din Budapesta deschide anul cultural cu Mihai Eminescu pe Internet. Peste 400 de mesaje vor porni pe e-mail in 15 ianuarie, data nasterii poetului, catre publicul ungar, care va putea citi o poezie in traducere consacrata, o scurta biografie si o imagine. Mesajele mai cuprind trimiteri la site-uri unde se pot citi versuri, fragmente de proza, eseuri critice despre opera lui Eminescu in maghiara si in limbi de larga circulatie. E-mailuri similare in limba materna vor fi transmise romanilor din Ungaria, pentru un ragaz poetic inchinat celui care a indulcit ca nimeni altul limba romaneasca. O expozitie tematica de carte ii va intampina pe cititorii Bibliotecii ICR Budapesta, singura biblioteca de limba romana profesionista din Ungaria, cu peste 12.000 de volume. (L.I.)
Saptamana Eminescu
Cinci minute de versuri purtand semnatura lui Mihai Eminescu si interpretate de mari actori romani (difuzate zilnic), un film documentar dedicat poetului nepereche (15 ianuarie, ora 21.25), dar si editia speciala a Jurnalului Cultural din 15 ianuarie vor marca la TVR Cultural aniversarea celor 158 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu. Telespectatorii TVR Cultural ii vor putea urmari recitand din Eminescu pe Olga Tudorache, Adrian Pintea, Mariana Mihut, Florian Pittis, Rodica Mandache, Ilinca Tomoroveanu etc. Pe 15 ianuarie, de la ora 21.15, TVR Cultural prezinta documentarul "Clipa cea repede", cuprinzand locuri si marturii ale biografiei literare eminesciene. Tot marti, Jurnalul Cultural de la 22.30 va avea o editie speciala dedicata lui Mihai Eminescu. Jurnalul Cultural va cuprinde stiri si reportaje pornind de la manifestarile organizate cu prilejul acestei zile, invitatii editiei fiind Florin Iaru si Caius Dobrescu. (D.C.)
Ciprian Muresan in Germania
Artistul clujean participa la expozitia de grup "Fusion/ Confusion", deschisa la Museum Folkwang din Essen (Germania), in perioada 12 ianuarie - 30 martie, alaturi de artisti din Franta, Germania, Cehia, Spania si Lituania, potrivit site-ului institutiei. Muresan reinterpreteaza simbolistica epocii moderne clasice si a artei actuale, el participand la expozitia de grup cu lucrarile "Leap into the void, after three seconds"/ "Salt in gol, trei secunde mai tarziu" (FOTO) si "Choose?", 2005. Curatorul expozitiei este Sabine Maria Schmidt.Ciprian Muresan este afiliat grupului format in jurul Galeriei Plan B din Cluj. Absolvent al Universitatii de Arta si Design din Cluj, Muresan este, din 2005, editor al revistei de arta IDEA. A avut expozitii personale si de grup la Viena, Praga, Budapesta, Stuttgart si Z�rich. Lucrarile lui au fost expuse, in 2007, si la Targul international de arta noua - The Armory Show din New York. (I.P.)
A r h i v a
  Eminescu, premiu-brand    3 comentarii
  Pro Helvetia nu mai finanteaza Romania    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Bomba terorista (3824 afisari)
 Ionita Valerica a recunoscut de frica (2922 afisari)
 Scamatorii (2271 afisari)
 Lectia unei doamne (1960 afisari)
 Probele lui Basescu (1956 afisari)
 Putin ar putea ateriza saptamana aceasta in Romania (2417 afisari)
 Regina Marii Britanii, la un pas de a fi ucisa de Al-Qaida (1494 afisari)
 Tariceanu a avut o noua discutie cu Norica Nicolai la sediul Guvernului (1350 afisari)
 Fiul lui ben Laden se muta in Marea Britanie (1318 afisari)
 Belgradul a adoptat un plan de actiune in cazul independentei Kosovo (1256 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00799 sec.