Ziua Logo
  Nr. 4129 de vineri, 11 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Suntem in stare?
Roxana IORDACHE 
-- Cantonati in derizoriul bataliei interne, ne complacem in conditia second hand pe plan extern. Ignoram desconsiderarea la adresa Romaniei si modul incalificabil in care sunt tratati romanii. Autoritatile parca au vata in urechi, ceata pe ochi si pasla in picioare.
Daca ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a facut unele demersuri pentru remedierea situatiei, partea proasta este ca au ramas sterile. Demersurile sunt reactive, conjuncturale, pe termen scurt, neincluse intr-o viziune si deci, aproape fara urmari. Uneori mai sunt si compromise prin gafe. Diplomatia romana se afla in stare de avarie. Impotmolita in neputinta.
Diversiunea ElBaradei n-a primit replica necesara din partea MAE. Acuzatiile directorului AIEA, privind tranzitarea de material radioactiv prin Romania in scopul terorismului nuclear, sunt de o gravitate care impune chiar o pozitie din partea premierului Romaniei, Calin Tariceanu. Care, insa, tace. La fel si presedintele tarii. E drept ca, decat sa mai comita vreo inadvertenta diplomatica, mai bine tace. Oricum, presedintele Basescu vorbeste numai cand e vorba sa isterizeze Chisinaul, de parca R. Moldova ar fi nu o provincie instrainata, ci adversarul capital al Romaniei.
Autoritatile romane nu-si apara cetatenii. Ei raman expusi la batjocura si chiar la pericole ultime in unele tari. Exceptia o constituie calmarea reactiei vindicative impotriva romanilor din Italia. Psihoza anti-romaneasca a fost tratata printr-o actiune adecvata a premierului Tariceanu, atat in aspectul intalnirilor pragmatice cu premierul italian, Romano Prodi, cat si prin initiativa romaneasca la Uniunea Europeana, potrivit careia problema tiganilor este una europeana si se cuvine rezolvata ca atare. Oportuna a fost si sesizarea Comisiei Europene in cazul expulzarii cetatenilor romani fara respectarea procedurilor legale. Dar psihoza nu e inca vindecata. Recrudescenta anti-romaneasca pluteste in aer. Se intampla si pentru ca noi ne lasam proiectele in faza de proiect.
Parem ca mizam pe timpul care vindeca si pe uitarea care ne scuteste de raspundere. Dar ce s-a intamplat, recent, cu sute de cetateni romani in Bulgaria se poate oricand repeta si agrava. Pentru ca autoritatile romane nu si-au aparat cetatenii. Romani inzapeziti in tranzit si tratati mizerabil, speculati financiar, supusi la mita repetata, bruscati, injurati, deopotriva de civili si politisti. Tratamentul aplicat romanilor zilele acestea in Bulgaria se incadreaza la crima organizata. Cazul cel mai grav, Constantin Scripcaru, un bonom, sofer de microbuz turistic, batut bestial, supus la electrosocuri, arestat, tratat ca infractor, condamnat cu suspendare si eliberat, dupa ce a fost santajat judiciar sa-si asume un ultraj pe care il dezminte. Si este, din pacate, unicul caz in care MAE a acordat asistenta, si aceea, destul de timida. Diplomatia romana pare mai inclinata sa dea dreptate partii adverse, care nedreptateste romani, decat sa se angajeze in apararea concetatenilor. Pe de alta parte, romanii vatamati prefera sa sesizeze televiziunile, nu si autoritatile. Oricum, precedentul a fost creat. Bulgarii au constatat ca-si pot bate joc de romani fara sa suporte consecinte. Diplomatice, fireste. Dar si economice.
Daca rolurile erau inverse, adica, romanii erau agresorii si bulgarii, victimele, era scandal diplomatic. Si nu cred ca ar mai fi pus piciorul in Romania. Pana sa ne apere autoritatile, demn ar fi sa ocolim Bulgaria. Boicotul nu doar ca le-ar impune respect, ci i-ar si arde pe vecinii nostri aroganti la buzunare. Dar suntem in stare?
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
   de CALUGARUL
Articol bun, dar mai e nevoie de ceva   de Bun-simt
Da matele esti ?   de Ghita Bizonu'
Boicot?   de silviu_nichifor
Boicot, razbunare doar cateva trasaturi jurnalistice ale    de YO YO
Cu parere de rau trebuie sa va dau dreptare !   de Zaharia2
Traiasca guvernu --- TARIQCEANU --- care ne da ciolanu !!   de jan dinu
A r h i v a
  Anul Unirii    8 comentarii
  Pentru un alt fel de dictionar enciclopedic    4 comentarii
  Parintele Ciprian    3 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Descoperire bizara intr-o galaxie vecina (3318 afisari)
 Chimia plagiatului (2538 afisari)
 Astrograme (2422 afisari)
 Santier naval top secret (2386 afisari)
 A cincea criza (2307 afisari)
 Mircea Radu se insoara (5067 afisari)
 Adrian Severin cere inlocuirea presedintelui "nefunctional" (1622 afisari)
 Cancerul la san detectat la dentist (1137 afisari)
 Bush: "Ar fi trebuit sa bombardam Auschwitz-ul" (1117 afisari)
 Norica Nicolai: Comportament nedemn pentru un barbat si abuziv pentru un presedinte (1116 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.84544 sec.