Ziua Logo
  Nr. 4129 de vineri, 11 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Parintele Ciprian
Dan CIACHIR 
-- Pe 26 decembrie, in a doua zi de Craciun, a trecut catre Domnul parintele arhimandrit Ciprian Zaharia, proin-staretul manastirii Bistrita, pe care a condus-o mai bine de un sfert de veac - din 1979 pana in 2005. A murit calugareste, implicit crestineste, "fara durere... in pace", in zi de mare sarbatoare... Il auzisem de doua ori, in ultimii ani, spunand fara nici un fel de emfaza: "Daca m-as mai naste o data, tot calugar m-as face".
Parintele Ciprian a fost unul dintre cei mai autentici calugari pe care mi-a fost dat sa-i cunosc. Asta s-a intamplat in urma cu aproape 25 de ani si consider faptul un mare noroc spiritual. Poate ca si din aceasta ipostaza de fiu duhovnicesc al parintelui Ciprian decurge marturisita mea retinere fata de aspectele "Stiintifice" ori scolastice ale Ortodoxiei, ca sa nu mai vorbesc de cele ale Doxologiei.
Un om poate sa invete sa sofeze luand 40 de ore de condus cu un instructor, sau sa aiba sansa unui tata sau a unui unchi proprietar de atelier de reparatii auto, astfel incat sa poata cunoaste multe tipuri de motoare si de vehicule. Am avut acest noroc pe langa parintele Ciprian. Nu uit, de pilda, simplitatea si precizia cu care mi-a explicat diferenta dintre shima mare si shima mica. O facea din interior - altfel decat teologii universitari. Nu uit prima calugarire sau tundere in monahism la care parintele Ciprian a tinut sa iau parte, in toamna lui 1984, cantarea "Bratele parintesti" rasunand in biserica Manastirii Bistrita in care toate luminile fusesera stinse si soapta unei femei simple: "Maica, daca cineva a fost de fata la o calugarire si nu are lumanare pe patul de moarte - i se socoteste ca si cum ar fi avut...".
Un om care devine calugar isi schimba nu atat numele, cat statutul ontologic. Devine un virtual "inger in trup". Poate ca lucrul acesta l-a facut pe Nae Ionescu sa-i spuna odata lui Mircea Eliade - potrivit lui Andrei Scrima: "Bai baiete, vine o vreme cand fiecare dintre noi duce un mort in spinare: calugarul care am fi putut fi".
Nu exista calugarie "traditionala" si calugarie "moderna" decat in mintile intelectualilor care nu pot trai fara dihotomii si "alternative". Calugaria, ideal si realitate, este de un singur fel. Unica.
Parintele Ciprian Zaharia nu a fost numai monah adevarat, adica om care traieste teologhisirea, ci si staret. Unul de o popularitate discreta; la antipodul tenorului duhovnicesc. Un staret de vremuri grele, care smulgea Ocarmuirii incuviintarea de a face miezonoptica pe motiv ca are in manastire obiecte de patrimoniu si se teme de hoti. De locurile unde este lumina si zgomot, raufacatorii nu se apropie... Un staret care intindea masa oamenilor Stapanirii pentru ca in timp ce acestia duceau paharul de vin sau pulpa de gasca la gura parintele Iustin Pirvu sa aiba liniste in chilie - dupa 14 ani de inchisoare - iar parintele Ioanichie Balan sa isi poata transcrie in pace dialogurile sale ecleziale...
Moldovean nascut in anul 1931 in comuna Boroaia, intrat de tanar in monahism si salvat ca prin minune de Patriarhul Justinian de avatarurile Decretului din 1959, parintele Ciprian Zaharia apartine unei mari generatii de duhovnici si stareti. Una care ne-a luminat tare cu lumina credintei.
 Afisari: 1328  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Ce cauta ?   de Ion Caramache
Doua morti, doua destine   de CALUGARUL
calugar in comunism   de Dan Iasi
A r h i v a
  Anul Unirii    8 comentarii
  Pentru un alt fel de dictionar enciclopedic    4 comentarii
  Suntem in stare?    7 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Demnitatea refuzului    2008-01-07
  Loialitatea Patriarhului Justinian    2007-12-20
  Mai usor cu Stalin la TV 5    2007-12-13
  Sfanta palma a Sfantului Nicolae    2007-12-06
  Toamna galagiei noastre    2007-11-29
 Top afisari / comentarii 
 Descoperire bizara intr-o galaxie vecina (3318 afisari)
 Chimia plagiatului (2538 afisari)
 Astrograme (2422 afisari)
 Santier naval top secret (2386 afisari)
 A cincea criza (2307 afisari)
 Mircea Radu se insoara (5067 afisari)
 Adrian Severin cere inlocuirea presedintelui "nefunctional" (1622 afisari)
 Cancerul la san detectat la dentist (1137 afisari)
 Bush: "Ar fi trebuit sa bombardam Auschwitz-ul" (1117 afisari)
 Norica Nicolai: Comportament nedemn pentru un barbat si abuziv pentru un presedinte (1116 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13629 sec.