Ziua Logo
  Nr. 4125 de luni, 7 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Asasinarea lui Kennedy si legatura cu KGB-ul
Analistul politic american Michael A. Ledeen semneaza o recenzie a cartii "Programat sa ucida: Lee Harvey Oswald, KGB-ul si asasinarea lui Kennedy", cel mai recent volum al generalului Ion Mihai Pacepa, lansat in Romania de editura ZIUA. Redam in continuare textul integral al specialistului american, intertitlurile apartinand redactiei.
O noua carte a generalului Ion Mihai Pacepa reprezinta un motiv de sarbatoare, pentru ca el este printre putinii care cunosc cu adevarat serviciile de informatii ale Imperiului Sovietic si pentru ca intotdeauna scrie despre ele nu numai cu o luciditate rara, dar si cu dorinta de a ne ajuta sa le intelegem. Prima sa carte, "Orizonturi Rosii", face, fara nici un dubiu, cel mai stralucit portret al unui regim comunist pe care l-am citit vreodata. "Programat sa ucida" este in aceeasi masura fascinanta, pentru ca ea contine deopotriva o teorie convingatoare despre asasinarea lui Kennendy si episoade inedite din viata lui Pacepa.
Pacepa este unic in Razboiul Rece: cel mai inalt oficial din blocul sovietic care a primit azil politic in Occident. El a fost cel mai important consilier strategic al lui Ceausescu precum si seful serviciului roman de spionaj. Ruperea lui de comunism a adus dupa ea incetarea definitiva a activitatilor clandestine romane in Occident, facandu-l pe Pacepa unic in istoria spionajului modern. In plus, multele sale relatii personale cu oficiali ai serviciilor secrete sovietice l-au transformat intr-o inestimabila sursa de informatii si de intelegere a celui mai important inamic al nostru.
Pacepa a ajuns la Washington in 1978 cu doua mesaje de proportii epice: primul, ca imaginea lui Ceausescu de "comunist independent", cu care Statele Unite pot colabora, a fost o deceptie deliberata. Al doilea mesaj a fost ca Lee Harvey Oswald, asasinul lui John F.Kennedy, a fost un agent al KGB, programat sa il ucida pe JFK, lucru pe care l-a si facut, in pofida eforturilor frenetice ale sovieticilor de a-l opri.
Oficialii americani au detestat aceste mesaje, intrucat ele veneau in conflict cu ceea ce comunitatea de informatii a SUA transmisese presedintilor succesivi, si anulau o buna parte a bazei politicii externe americane in relatia cu Uniunea Sovietica. Atat comunitatea americana de informatii, cat si Departamentul de Stat asigurasera pana atunci Casa Alba ca Ceausescu era cu adevarat independent si ca "putem lucra cu el".
Pacepa a aratat ca Ceausescu lucra mana in mana cu sovieticii si ca a folosit asa-zisa sa independenta pentru a determina Washingtonul sa vanda Romaniei tehnologii avansate, care insa ajungeau la Moscova. Unele personalitati americane au fost atat de deranjate de ceea ce spunea Pacepa, incat au amenintat ca il vor trimite inapoi in Romania, la moarte sigura. Acest episod dramatic din viata lui Pacepa arata pana unde pot merge birocratii ca sa inchida gura celor care le aduc vesti pe care nu doresc sa le auda.
Documente convingatoare despre cifrurile blocului sovietic
Nu cred ca cineva poate citi "Programat sa ucida" si sa mai creada in continuare ca Oswald nu a colaborat cu KGB-ul. Pacepa ne conduce, cu dexteritate, printr-o padure de documente irefutabil convingatoare, care includ materiale inestimabile despre cifrurile blocului sovietic, ce arunca o noua lumina asupra scrisorilor lui Oswald catre ofiterii KGB din Washington si Mexico City. Pacepa probeaza in mod convingator si ca KGB-ul i-a repartizat lui Oswald un ofiter de conspirat de legatura in SUA, despre care nu voi spune aici mai mult decat ca atunci cand secretele sale au fost la un pas de a deveni publice, el si-a zburat creierii.
Nici un scriitor nu ar fi putut scrie o carte mai incitanta, care este in acelasi timp extrem de credibila datorita implicarii directe a lui Pacepa in eforturile KGB-ului de a ascunde legaturile sale cu Oswald. Pacepa a scris de fapt o buna parte a mesajului pe care agentii de dezinformare ai blocului sovietic l-au folosit in Occident, si a recunoscut cuvintele sale in unele din articolele si cartile care pretindeau ca prezinta adevarul adevarat despre asasinarea lui Kennedy.
De ce au fost sovieticii atat de disperati sa il opreasca pe Oswald? Cu siguranta nu pentru ca au avut brusc remuscari privind asasinatul si cu atat mai putin pentru ca Hrusciov - care ordonase de la inceput operatiunea � decisese ca Kennedy ii devenise prieten.
Hrusciov a anulat operatiunea lui Oswald, si a decomandat toate asasinatele externe dupa ce un ofiter al KGB a defectat in Germania de Vest si a prezentat rolul personal al lui Hrusciov in organizarea asasinatelor externe ale KGB. Dictatorul sovietic a decis ca era mai bine sa se ascunda pentru o vreme, si numeroase asasinate au fost amanate. Acest lucru a fost, de asemenea, parte a activitatii lui Pacepa.
Viata lui Pacepa, cheia descifrarii momentului din 1963
Pacepa adreseaza si fascinantele semne de intrebare ce au plutit asupra lui Jack Ruby, ucigasul lui Oswald. Pacepa nu e convins de afirmatia lui Ruby conform careia acesta l-a ucis pe Qswald intr-un acces de furie. Pacepa dovedeste ca el a actionat la ordinul regimului din Havana, si prezinta dovezi ce atesta ca in zilele premergatoare asasinarii, Ruby a facut 12 calatorii secrete in Cuba. Pacepa dovedeste, de asemenea, ca Ruby nu a murit de moarte naturala, ci ca a fost iradiat de KGB, tot asa cum Noel Bernard, regretatul director al programului pentru Romania de la Europa Libera a fost iradiat de Securitate. Asasinarea presedintelui Kennedy este o istorie complicata intrucat, sustine Pacepa, trebuie sa cunosti metodele operationale ale serviciilor de informatii sovietice pentru a intelege probele. De aceea el ofera, la sfarsitul cartii "Programat sa ucida", un lung text suplimentar, intitulat "Legand punctele". In el, Pacepa prezinta probele, pas cu pas, si include propria sa experienta operativa care ne ajuta sa intelegem "punctele".
Viata lui Pacepa contine, intr-adevar, cheia pentru a descifra si intelege acele momente teribile din noiembrie 1963, care a influentat atat de mult lumea contemporana.
Michael A. Ledeen, analist politic si cercetator la American Enterprise Institute, este autorul cartii "The Iranian Time Bomb." El a fost consilier al presedintelui Ronald Reagan
pentru terorism
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
D-le redactor sef   de Florin Croitoru
LA MULTI ANI SF ION ION   de texanu
DOMNULE PACEPA......KGB LA OMORIT SI PE CEAUSESCU?   de texanu
Minciuni   de talion
Iliescu de mic copil a luat lectii de la Hrusciov cum sa ucida ! Asa-i baiete ? Bravo romanilor ca    de ionion
Si Antonie Iorgovan a platit cu viata   de Romeo2004
J. F. Kennedy a vrut sa restranga privilegiile masoneriei in SUA si a platit cu viata.   de Romeo2004
Daca un analist politic american....   de Alcor
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Calendar Fiscal 2008 (5497 afisari)
 Jale la DIICOT (5097 afisari)
 Noua lupta de clasa (2655 afisari)
 Asasinarea lui Kennedy si legatura cu KGB-ul (2227 afisari)
 Crima din familia Theron din nou sub lupa (2113 afisari)
 Cioaca, drum bun spre Elodia (3582 afisari)
 SUA si Iranul la un pas de razboi  (2285 afisari)
 Becurile economice - bune, dar rele (2235 afisari)
 Un american si-a pus iubita la fiert (1811 afisari)
 Dinozaurii au disparut din cauza... tantarilor (1787 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01142 sec.