Ziua Logo
  Nr. 4122 de sambata, 29 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
D. Tepeneag si capitalismul de cumetrie (I)
Eugen SIMION - Jurnal public 
-- D. Tepeneag a fost de curand in Romania pentru a lansa o noua carte ("Capitalism de cumetrie") cu un titlu imprumutat de la fostul presedinte al Romaniei, Dl Ion Iliescu, a disparut, apoi, fara urma in Normandia sau la Paris, retras, probabil, undeva pentru a scrie un nou roman.
Abia a terminat o trilogie (Hotel Europa) care l-a redemensionat ca prozator roman, si-a retiparit scrierile de inceput, a redefinit onirismul estetic care s-a istoricizat deja, in fine, D. Tepeneag n-a stat degeaba in ultimele doua decenii. Citeste cu atentie gazetele romanesti si, cand se intampla si ma intalnesc cu el, imi spune lucruri pe care nu le stiu. imi spune, de pilda, cine ma contesta, cine ma injuriaza, care sunt noile grupuri de interese si ce miscari fac vechile grupuri, bine plasate in societate, cu bani multi si puteri depline. Este vorba, se intelege, de grupurile din spatiul culturii. Le stiu si eu, dar nu asa bine ca acest parizian care s-a logodit cu revolta si se plimba de mana, la toate orele din zi, cu contestatia. Ii sta bine, este un om destept si simpatic, as spune chiar ca D. Tepeneag este insurgentul de serviciu al literaturii romane postbelice. Polemizeaza cu toata lumea, adversari si prieteni, este un spirit taios, spune lucrurilor pe nume, dar nu cade niciodata cu ceea ce cad, de regula, jurnalistii culturali romani: in mizerabila, detestabila injurie smecheroasa cu varianta ei, foarte prospera, zeflemeaua oboreana.
D. Tepeneag, banatean de origine - cum se stie - este un intelectual de clasa, are simtul valorilor si polemismul lui (accentuat, permanent) are, repet, o nota simpatic juvenila. Este suparat, acum, pe capitalismul de cumetrie din cultura. Adica pe formele de oportunism din critica literara, pe aranjamentele dintre grupurile de interese, pe N. Manolescu pentru ca i se pare a fi prea arogant si n-a scris niciodata despre Sorin Titel, pe canonizatori, in genere, pentru ca s-au zidit in modele literare vechi si nu accepta formule noi. Are un partener de dialog, Pasternague, spiritul lui de veghe, alter-ego ce sta mereu cu ochii in patru si observa neregulile din parohiile literare. Pasternague il provoaca mereu pe oniricul D. Tepeneag, "baga strambe", cum zic adolescentii, avanseaza judecati scandaloase pentru a-i permite, astfel, partenerului sau (autorul de pe coperta) sa intervina si sa domoleasca lucrurile. Daca are interes sa le domoleasca, daca nu, preia ideea si o duce acolo unde are interes sa ajunga. Un joc sau, cum i-a zis D. Tepeneag, "un sotron" care, trebuie sa precizez, nu-i deloc gratuit. Autorul "Hotelului Europa" are idei si de multe ori ideile lui merg impotriva curentului general. Este latura care-mi place cel mai mult la acest scriitor "experimentialist", imprevizibil, un prozator de idei, admirabil constructor de forme, scenarii literare. Ideile lui despre literatura sunt foarte serioase si, daca pot spune asa, juste (cat de juste pot fi ideile in literatura, taram al relativitatilor de tot felul!). Crede, de pilda, ca literatura este, azi, in criza, nu numai la noi, ci peste tot in lume; e de parere - si parerea este justa - ca se practica, azi, in critica romaneasca o tactica de eliminare, de tip orwellian, a adversarilor sau ca, pana in 1989, s-a practicat de catre unii scriitori un "oportunism idealist". Crede apoi, ca romanul s-a nascut, poate, poet, dar n-a revenit deloc cititor. Se scrie, cu alte vorbe, mult si se citeste putin. Un paradox care ar putea sa ne coste mult pe noi, oamenii de litere. Am si eu aceeasi impresie. Se publica, oricum, enorm, targurile de carte ne arata ca romanii au mancarici la degete si, daca au, nu pierd vremea, se apuca sa scrie si, daca scriu, trebuie sa publice.
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
La m ulti ani!   de Alex.Pandrea
Rectificare:   de Isidor Livia
Teama.   de Aladin
O intrebare   de cantemir
   de Isidor Livia
   de Isidor Livia
Curbatul de sacrificiu   de Ion Caramache
A r h i v a
  Pactul Ribbentrop-Molotov-Tismaneanu    149 comentarii
  Adevarata condamnare a Pactului Hitler-Stalin    16 comentarii
  Schimbari politice in 2008    29 comentarii
  La judecata zilei    20 comentarii
  Mihail Sebastian '100    2007-12-15
  Moare literatura?    2007-12-08
  Situatia culturii scrise. Informare si dezinformare    2007-11-24
  Evaluarea si acreditarea cercetarii    2007-11-03
  Despre imoralitatea recunostintei (II)    2007-10-27
 Top afisari / comentarii 
 Biserica Ortodoxa condamna ereziile lui Tismaneanu (6377 afisari)
 Pactul Ribbentrop-Molotov-Tismaneanu (4598 afisari)
 2007 - Anul lui Traian Basescu (3745 afisari)
 Dezastrul indian (3151 afisari)
 A predat politiei o sacosa cu mii de euro (3006 afisari)
 Americanii au inventat masina de citit ganduri (2094 afisari)
 O prostituata romanca il invinge pe Prodi  (1767 afisari)
 Elodia din America (1304 afisari)
 Romania, ingropata sub nameti (1240 afisari)
 Nemtii se lasa de baut bere (1207 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15369 sec.